Mielenkiintoinen yliopistotutkimus paljasti: Hän on kaikkien aikojen paras F1-kuljettaja!

© Kuva: Getty Images
Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

Kuka on kaikkien aikojen paras F1-kuljettaja? Kysymykseen on käytännössä mahdotonta antaa oikeaa vastausta, sillä huippukuljettajat jakautuvat tasaisesti F1-sarjan pitkälle aikajanalle, eikä eri vuosia voi verrata keskenään. Osa huippukuljettajista on myös saanut käsiinsä ylivoimaisen kaluston, kun taas osa on tehnyt tulosta heikommallakin autolla. Myös taistelu kärkisijoista on ollut toisina aikoina tasaisempaa kuin toisina.

Huolimatta kysymyksen retorisesta luonteesta on asiaa päätetty kuitenkin tutkia Sheffieldin yliopistossa. Yliopiston tohtori Andrew Bell laski matemaattisia kaavoja hyväksikäyttäen kaikki muuttujat, jotka ovat vaikuttaneet kuljettajien menestykseen. Laskutoimitusten jälkeen tulokset näyttävät mielenkiintoisilta. Ykkössijan nappasi 1950-luvulla viisi maailmanmestaruutta napannut Juan-Manuel Fangio ennen Alain Prostia ja Jim Clarkia. Kaikkien tärkeiden tilastojen ykkösmies Michael Schumacherin sijoitusta laskee hänen 2010-2012 ajovuodet Mercedeksellä. Mikäli nämä kolme vähemmän menestyksekästä vuotta otetaan pois, olisi hänen sijoituksensa silti vasta kolmas. Koko uran ajalta se on kuitenkin yhdeksäs.

Kaava antoi paljon painoarvoa sille, millaisella kalustolla kuljettajat ovat menestystään napanneet. Esimerkiksi kolminkertainen maailmanmestari Niki Lauda ei mahdu lainkaan 50 parhaan kuljettajan otokseen, sillä itävaltalainen kahmi menestystä Ferrarin huipputallissa, jonne pääseminen vaatii toki suurta lahjakkuutta.

Listalle on päässyt myös kaksi suomalaisnimeä. Kimi Räikkönen on sijalla 34 ja Keke Rosberg 44. Kaksinkertainen maailmanmestari Mika Häkkinen ei puolestaan mahdu listalle lainkaan.

Tutkimustyötä johtanut Bell myöntääkin, että tutkimuksen on vain tarkoitus antaa tilastollinen näkökulma ikiaikaiseen väittelyyn parhaasta F1-kuljettajasta. Menestykseen vaikuttaa niin moni tekijä, ettei abstraktiin vastaukseen voida saada vastausta pelkällä tieteellä.

Tutustu tutkimukseen tästä. Kuljettajien listaus löytyy sivulta 4o.

Kaikkien aikojen 10 parasta F1-kuljettajaa:

1. Juan-Manuel Fangio
2. Alain Prost
3. Jim Clark
4. Ayrton Senna
5. Fernando Alonso
6. Nelson Piquet
7. Jackie Stewart
8. Emerson Fittipaldi
9. Michael Schumacher (koko ura)
10. Sebastian Vettel

Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS