Harva suomalainen – kuskeja lukuun ottamatta – on nähnyt F1-elämää niin läheltä, kuin saksalaiskuski Sebastian Vettelin henkilökohtaisena kuntovalmentajana kaudet 2008-11 Red Bullilla toiminut Tommi Pärmäkoski. Kaksikko vietti vuodessa karkeasti arvioituna yhdessä noin 300 päivää.

Formula-ajat opettivat riihimäkeläislähtöiselle fysiikkavalmentajalle paljon. Autourheilu on ainakin toistaiseksi taakse jäänyttä elämää, mutta työt jatkuvat edelleen urheiluvalmennuksen parissa. Alkavalla kaudella formulakansa saa kuulla 32-vuotiaan Pärmäkosken mietteitä MTV:n F1-lähetyksissä.

Olet toiminut viime vuodet Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen fysiikkavalmentajana. Mitä muuta teet nykyään?

– Olen Kuortaneen Urheiluopiston palveluksessa ja työskentelen siellä eri lajien parissa. Yleensä on muutama päälaji, kuten lentopallo ja jääkiekko, pikalaistelussakin olen ollut mukana. Kuortaneen opisto sponsoroi muutamia urheilijoita, joten niitäkin (yksilövalmennus) hommia riittää. Urheilun parissa saa viettää aikaa.

MTV Sport tiedotti torstaina värvänneensä sinut mukaan ensi kauden F1-asiantuntijaryhmäänsä. Mitä uutta uskot tuovasi studiotiimiin?

– Kun minua pyydettiin jonkin aikaa sitten mukaan, mietin, että sanon ei. Ajattelin, että onko minulle mitään annettavaa. Sitten rupesin miettimään, että perkule, toisaalta se on kunnia-asia olla siellä. Suomalainen työ on formulavarikoilla äärimmäisen arvostettua, siitä kiitos niille ihmisille, jotka ovat nostaneet aikanaan suomalaisia formulakuskeja maailmalle. Siellä on suomalaisilla alkanut sitten kasvamaan maine.

– On hienoa, jos pystyn vähän tuomaan sitä suomalaista työnteon kulttuuria esiin: rehellisyyttä, tunnellisuutta ja sitä kautta myös kuljettajan taustoja. Kuitenkin se isoin homma mitä voin tuoda esiin on, että jokainen kuljettaja on yksilö, vaikka he tulevat esiin isosta massasta. He ovat poikkeuksellisia yksilöitä. Osaan vähän paremmin kertoa, mitä se kuljettajan työ oikeasti on: mitä se oikeasti on kun mennään kisapaikalle, mitä siellä kisassa tapahtuu, mitä tallin sisällä tapahtuu kilpailuhetkillä ja mitä tallin pääkonttorilla tehdään. Se on oikeasti niin iso palapeli, mistä se kuljettajan menestys koostuu. Siitä on hienoa puhua ja kertoa.

Toimit kaudet 2008-11 nykyisin Ferrarilla ajavan Sebastian Vettelin kuntovalmentajana. Miten päädyit pestiin?

– Ihan sattuman kautta! 2006 menin Kuortaneen Urheiluopistolle töihin, ja McLaren kävi siellä siihen aikaan harjoitusleireillä kuskien kanssa. Aki Hintsa oli siellä lääkärinä silloin, ja hän tuli katsomaan kun vedin kuntosalilla jotain treeniä. Sitten hän kysyi, että miltä kuulostaisi, jos vetäisin muutamalle kuskille treenin.

– Siinä oli Pedro de la Rosa ja nuori Lewis Hamilton. Vedettiin heille treenit, ja siitä noin puoli vuotta myöhemmin sain Akilta soiton, että nuori, naapurissa asuva saksalaiskuski Sebastian Vettel etsisi ihmistä lähelleen.

– Mietin aluksi, että onko minulla siihen kiinnostusta, sillä olin silloin nuori ihminen. Sitten ehdotettiin, että Sebastian tulisi viikoksi Suomeen harjoittelemaan kanssani ja tutustumaan minuun. Sitten hän tuli ja sille tielle jäätiin. On se sitten kohtaloa tai sattumaa, niin sitä on ollut paljon pelissä.

Miten Vettel kehittyi alaisuudessasi vuosien aikana?

– Se, mikä vei mielestäni Sebastianin huipulle, oli hänen aivan tinkimätön halunsa tehdä töitä ja satsata lajiin ja miettiä joka asia mikä voisi viedä häntä eteenpäin. Voitonhimo oli aivan hirveä. Häviämään hän ei suostu millään hinnalla ja jos hän häviää, niin hän on aina valmis ottamaan uuden matsin.

– Hänen menestyksen nälkänsä oli jo alussa niin hirveä. Siinä tuli samalla paljon puristusta, kun hän halusi todistaa tasonsa kaikille. Siinä oli tapahtunut paljon asioita, mutta suurin tapahtuma oli henkinen kasvu. Sitten kun menestystä tuli työn kautta, ja kun hän voitti muutaman kisan, niin siitä tuli sellainen lumipalloefekti. Hän ymmärsi, mitä menestyminen vaatii isossa kuvassa.

Millainen on Vettelin suhde Suomeen?

– Totta kai sillä tavalla hyvä. Hän ensinnäkin tykkää hirveesti Suomen luonnosta. Hänestä on käsittämätöntä, että täällä voi mennä metsään ilman mitään lupia tai mennä soutamaan ja ajamaan vesiskootteria, ja kalastamaan voi mennä kalastusluvalla. Hän pitää Suomea aivan uskomattoman kauniina maana. Hän pitää suomalaisesta mentaliteetista, suomalaiset ovat tietyllä tavalla kuitenkin aika luotettavia ja rauhallisia. Se on varmaan se iso asia.

– Totta kai varmaan sekin vaikuttaa, että hän on tullut hyvin juttuun Aki Hintsan kanssa, ja Ossi Oikarinen oli BMW:llä hänen ensimmäinen kisainsinöörinsä. Siitä lienee lähtenyt sellainen suhde. Itse olin sitten siinä ne omat kauteni, sitten Heikki Huovinen oli siinä pari kautta ja nyt Antti Kontsas hoitaa kuntovalmentajan hommaa. Kyllä siinä vahva suomalaisuus on koko ajan ollut. Hän on nähnyt suomalaisuutta varmaan niin hyvässä kuin pahassa.

Ehditkö nähdä formulavuosinasi yhtään Red Bull-tallin ulkopuolista F1-elämää, vai rajoittuivatko kokemukset tallin sisään?

– Suurimmat muistoni F1-maailmasta liittyvät siihen, että muistan aina kun menin ensimmäisen kerran Red Bullin tehtaalle. Kun jokaisessa pikkuhuoneessa tehtiin auton pienen pieniä yksityiskohtia, tajusin, millaista palapeliä se on: on tuulitunneleita ja simulaattoreita, ja kuinka pieniin osiin sitä autoa puretaan ja miten se kehitetään.. se organisaatiomalli oli silloin se isoin homma. Niin paljon ihmisiä taustalla vaikuttamassa siihen lopputulokseen omalla osaamisellaan. Jos joku pikkuosa ei toimi, auto jää siihen. Tai jos keittiö tekee huonoa ruokaa kisaviikonloppuna, niin kyllä se vaikuttaa siihen yleisilmeeseen.

– Se oli se, mitä itse haluaisin muiden näkevän. Se kun menee kisapaikalle ja siellä on reilut sata ihmistä, media ja muut, ja kun aikataulut ovat tarkkoja, missä vaiheessa kuski saa levätä ja muuta.. Mitä parempi talli on, sen paremmin ne asiat melkein hoidetaan. Se on varmaan se isoin muisto formuloista, mitä ulkopuolisen on vaikea tajuta.

– Autoa ei siis tuoda missään lentokoneessa valmiina, vaan se tuodaan miljoonissa palasissa ja sitten viritellään sun muuta. Totta kai sellaisia ystävyyssuhteita tuli, muun muassa Mark Webberin kuntovalmentajan kanssa ystävystyin hyvin. Aika paljon siinä tulee kuitenkin pyörittyä pienen porukan sisällä.

Ehditkö tutustua muihin kuskeihin, esimerkiksi maanmieheesi Kimi Räikköseen?

– Asuimme Kimin kanssa ensimmäisenä vuonna suht lähekkäin ja kävimme pelaamassa jonkin verran sulkapalloa silloin. Siinä tuli jonkin verran vaihdettua kuulumisia. Totta kai (Vettelin) tallikaveri Mark Webberiin tuli tutustuttua väkisin. Mutta siinäkin on tietynlainen raja: kun saat leivän yhdeltä ihmiseltä, niin tärkeintä on, että näytät hänelle olevasi lojaali ja tukena. Ei siellä lähdetä kuitenkaan sillä tavalla kaveeraamaan. Ydinasia pyörii sen kuskin ympärillä. F1 on kova maailma ja moni haluaa toisen paikalle.

Kumpi vie Ferrarin välisen herruuden alkavalla kaudella, Vettel vai Räikkönen?

– Uskon Ferrariin ja toivon sydämestäni, että he saisivat Mercedeksen ylivaltaa kiinni. Viime kausi antoi aika paljon pohjaa ja uskon, että sen eteen tehdään Maranellossa aivan hirveästi töitä sen eteen, että on kilpailukykyinen kalusto. Kimillä riippuu paljon siitä, miten alkukauden kisat sujuvat. Se perustuu tietynlaiseen tatsiin ja fiilikseen. Jos Kimillä lähtee alkukaudella homma kulkemaan, niin tulee tiukka taisto. Uskon kuitenkin, että Sebastian on niin äärettömän kilpailuhenkinen ja tekee kaikkensa sen eteen, että auto toimii ja haluaa viedä koko prosessia eteenpäin. Sen verran pitkässä juoksussa käännyn hitusen verran Sebastianin suuntaan.

– Mutta kun sekin on niin pienestä kiinni. Tietynlainen fiilis ja tatsi autoon, Kimillä se on varmasti yksi F-ykkösten parhaista. Jos hän saa sellaisen hegemoniadraivin päälle, niin sitä ei tiedä yhtään, missä Kimi voi olla. Tasaisempi suorittaja voi olla Sebastian, uskon hänellä siihen tietynlaiseen pedanttisuuteen.

Uskotko tämän kauden jäävän 37 vuotta loppuvuonna täyttävän Räikkösen viimeiseksi?

– Sitähän ei tiedä kuin Kimi itse. Eihän hän olisi mukana, ellei hänellä olisi yhä sydän pelissä. Kimi on julkisestikin niin iso hahmo ja merkittävä imago, niin olisihan se meille suomalaisille yhtä juhlaa, että Kimi ajaisi vielä ensi kaudenkin jälkeen. Toivon, että tulisi onnistunut kausi. Jos hän pääsee jatkamaan Ferrarilla, olisi paljon mukavampi jatkaa, kuin että lähtisi vähän pienempään, tai siis, ei niin kilpailukykyiseen talliin.

– Kimi rakastaa ajamista, sen takia hän siellä on. Sellaista tunnetta hän ei varmasti ole löytänyt muualta, niin se pitää varmasti tietyllä tavalla otteessaan.

Sait F1-urasi päätyttyä rutkasti työtarjouksia ainakin tenniksestä ja jalkapallosta. Millaisia tarjoukset olivat ja harkitsitko niistä ainuttakaan tosissasi?

– Totta kai sitä aina harkitsee, kun tulee mielenkiintoisia asioita elämässä vastaan. Elämässä on kuitenkin kyse siitä tasapainosta. Kuitenkin tuossa meni monta vuotta ulkomailla: opiskelin aikanaan neljä vuotta Yhdysvalloissa ja asuin 3,5 vuotta Sveitsissä. Kun tulin Suomeen huomasin, että taas oli aikaa ihmisille ja ystäville. Olin jo siinä iässä, että monet menivät naimisiin tai saivat lapsia. Ei ollut enää kiire joka paikkaan.

– Kyllähän sitä aina miettii millaista elämä olisi jossain muualla, mutta luulen, että sitten kun tulee joka homma mikä tuntuu oikealta sydämessä, niin sitten on sen aika ja paikka. Sillä tavalla ei ole kaduttanut. Jokaisesta hommasta olen oppinut jotain, joten on vaikea miettiä, mitä toinen työ olisi antanut.

Pärmäkoski on alkavalla kaudella mukana MTV:n studiolähetyksessä 5-6 osakilpailussa. Formulakauden alun hän joutuu jättämään väliin, sillä hän on Naisleijonien mukana Kanadan MM-kisoissa Kamloopsissa 28.3.-4.4.

Christos Zavros
Twitter: @CZavros