Sähköformulasarja Formula E tuli suurella hypellä yleisön tietoisuuteen viime vuonna. Koko konsepti täysin sähkön avulla liikkuvine kilpureineen kuulosti futuristiselta, mutta kaikista epäilyksistä huolimatta se saatiin toimimaan.

Suuret autonvalmistajat seurasivat lajin syntyvaiheita suurella mielenkiinnolla. Kaikki tietävät sähköautoissa olevan henkilöautojen tulevaisuuden, joten sarjan lupaukset testialustana kiinnostivat myös isoja merkkejä.

Formula E selvisi ensimmäisestä tulikokeestaan, ja parhaillaan käynnissä on sarjan toinen kausi. Mukana ovat nyt sellaiset isot tekijät kuin Audi, Renault ja PSA (Peugeot). Viimeisimpänä mukaan liittyy ensi kaudella Jaguar (uutinen), joka on osa suurta Tata Motors -konsernia.

Suuntaus on selvä. Sitä mukaa kun sarja kehittyy kilpailullisesti, myös autonvalmistajien mielenkiinto kasvaa. Formula E vastaa, jos ei aivan vielä, niin jo hetken kuluttua paljon paremmin siviiliautojen tarpeisiin kuin F1.

Vielä parikymmentä vuotta sitten formula ykköset kantoi tätä titteliä. Laji on kehittänyt historiassaan lukuisia teknisiä innovaatiota, jotka kuuluvat nykyään henkilöauton vakiovarusteisiin. Samaa yritetään jatkaa nykyisillä hybridimoottoreilla.

Huonoin tuloksin.

Nykyiset moottorit eivät ole onnistuneet houkuttelemaan uusia katsojia, ja ne ovat myös onnistuneet karkoittamaan lajia vain puolivillaisesti seuraavan yleisön. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että myös kovan luokan F1-fanit alkavat saada tarpeekseen. He haluavat teknisesti kehittyneitä laitteita, joista ei nopeutta ja ääntä puutu. He viis veisaavat siitä, montako kilowattia Mercedeksen hybridimoottori tuottaa yhdellä ratakierroksella.

Formula E -sarjaa ei siis pidä katsoa perinteisten formuloiden vihollisena, vaan pelastajana. Jos tulevaisuuden innovaatiot etsitään jatkossa sähköformuloiden kautta, voi F1 palata takaisin juurilleen. Lisää meteliä ja toimintaa perinteisin polttomoottorein, siinä vastaus suuren yleisön huutoon. Sarjan sisäiseen mätätilanteeseen täytyy etsiä lääkkeet muualta.

Vihreät arvot ovat totta kai tärkeitä, mutta F1 voisi kehittää niitä muulla tavoin kuin tuhoamalla itsensä.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale