Seuraatko itse muiden suomalaiskuskien edesottamuksia maailmalla? Oletko tutustunut tai pidätkö yhteyttä muihin?

En kovin aktiivisesti ole yhteydessä, mutta jonkin verran seuraan ja tietenkin vaihdetaan kuulumiset, jos osutaan samalle varikolle. Eihän meitä siellä liian montaa kaveria ole!

Sinulta varmasti löytyy perspektiiviä vastaamaan, miltä tilanne kestävyysautoilun suhteen näyttää maailmanlaajuisesti? Onko arvostus muuttunut vuosien saatossa? Olisiko esimerkiksi WEC:stä ainesta kasvaa todella isoksi ja merkittäväksi sarjaksi? Mitä se vaatisi?

WEC on jo iso juttu. Isoja autotehtaita on mukana isolla panostuksella, sarjalla on MM-arvo ja yleisömäärät ovat kasvussa. Suuren yleisön kiinnostuksen kohteeksi kisat saattavat olla liian pitkiä ja luokkajaoista johtuen hieman sekavia, mutta toisaalta molemmat ovat tärkeä osa kestävyysajoja. Alan sisällä sarja on todella arvostettu ja Le Mans on ylivoimaisesti merkittävin autokilpailu. Se on auttanut WEC:in suosion kasvussa ja heijastuu myös muihin kestävyyskisoihin sekä GT-sarjoihin.

Miten koet suomalaisen urheiluyleisön seuraamisen osaltasi? Kiinnostutaanko täällä vain pelkästä formulasta ja rallista? Millaisia terveisiä haluaisit lähettää? Olisiko parannettavaa?

Itse olen luovuttanut jo aikaa sitten, sillä kiinnostus on luvattoman pientä. Toki lehdet kirjoittavat mitä kansa haluaa lukea, mutta pidän kuitenkin median vastuuta tässä asiassa suurena. He yksinkertaisesti keskittyvät vain formuloihin ja ralliin ja kansa ei osaa vaatia raportteja lajeista, joita he eivät tunne.

Vuosien takaa on jäänyt mieleen yhden valtamedian otsikko, jossa sanottiin, että entinen F1-kuljettaja sijoittui toiseksi Le Mansissa, mutta unohdettiin mainita voittajat ja että mukana oli myös suomalaisia. Tietenkin ylipäätään kiva, että kirjoitettiin jotain…

Vuosien takaa on jäänyt mieleen yhden valtamedian otsikko, jossa sanottiin, että entinen F1-kuljettaja sijoittui toiseksi Le Mansissa, mutta unohdettiin mainita voittajat ja että mukana oli myös suomalaisia. Tietenkin ylipäätään kiva, että kirjoitettiin jotain… Toki voi olla, että arvostan oman lajini liian korkealle, mutta ero huomion määrässä Suomen ja Keski-Euroopan välillä on erittäin suuri.

Vilanderin Tonin rooli Maikkarin F1-kommentaattorina on tehnyt hyvää GT-sarjojen tunnettavuudelle, mutta ei sen pitäisi yhden kaverin sivuduunin varassa olla.

Entä mitä terveisiä nuorille ratahirmuille? Miten kehottaisit heitä rakentamaan uraansa? Kannattaako väkisin puskea eteenpäin pelkkä F1 mielessä?

Jos ykkösiin haluaa, niin kannattaa tiedostaa, että todennäköisyys sinne pääsemiseen on pieni ja se tie on pitkä ja kivinen. Mahdollista se toki on, kuten useat suomalaiskuljettajat ovat näyttäneet.

Jos autourheilusta haluaa ammatin, niin vaihtoehtojen määrä moninkertaistuu.

Oletko ajatellut tehdä jotain auttaaksesi nuoria, kun oma ajourasi joskus tulee päätökseen?

Mielelläni neuvon nuoria kuljettajia matkan varrella ja olen jo jeesannut muutamia kavereita. Olen järjestänyt Krohnin Jesselle ajopaikkoja useamman vuoden ajan ja sain hänet takaportin kautta BMW:n junnuohjelmaan viime kaudeksi. Nyt on todella lähellä, että hän saisi sieltä tehdassopparin joko ensi tai seuraavaksi kaudeksi, ansaitusti. Tänä vuonna olen kiertänyt Emil Lindholmin mukana TT Cup -sarjassa Saksassa, kun on ollut vapaa viikonloppu omista hommista.

Mikä on sinun suhteesi formula ykkösiin? Oliko se aikoinaan nuoren Palttalan haave? Entä seuraatko kisoja nyt? Jos kyllä, miltä sarja vaikutaa? Olisiko sinulla ammattikuljettajana jotain mielipidettä, mihin suuntaan asioita pitäisi kehittää lajissa?

Se oli haave ja tavoite junnuna ja yritin päästä pikkuformuloihin kartingin jälkeen. Taloudelliset realiteetit iskivät kuitenkin stopin niille ajatuksille heti alkuunsa ja sen jälkeen olen seurannut ykkösiä puolihuolimattomasti sivusta. Katson kisat, jos olen kotona, mutta välillä unohdan ne täysin.

Sarjan tila ei ole liian hyvä. F1 on edelleen autourheilun kuninkuusluokka, mutta sinne pitäisi palkata 20 maailman parasta kuljettajaa, eikä niitä, joilla on suurin kukkaro. Perinteisistä radoista pitäisi ehdottomasti pitää kiinni. Bernie Ecclestonen huutokauppa ja uhkailu vaikkapa Span tai Monzan kisan lopettamisella on täysin älytöntä ja tekee sarjalle hallaa.

Minulle on aivan sama minkä verran autoissa on tehoa tai minkä kokoisilla renkailla ajetaan, kunhan kilpailut ovat tasaisia ja mielenkiintoisia.

Kiitos haastattelusta Markus Palttala.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale