Williams-tallille tarjottiin sunnuntaina miljoonan taalan paikkaa ajaa voittoon kotiyleisön edessä Silverstonen radalla Ison-Britannian GP:ssä. Tallin toiminta Felipe Massan ja Valtteri Bottaksen kaksoisjohdon aikana sai kuitenkin monen tunteet käymään kuumina niin radalla, katsomossa kuin kotisohvallakin.

Myös SuomiF1-sivuston toimittajia tapaus puhutti. Lue, mitä palautetta he perinteiselle brittitiimille antavat.

 

Jälkikäteen arvioiden Williams tuskin voittoa olisi ottanut millään tempulla Silverstonessa, koska kisan lopun pieneet sateet veivät autoilta lievästi sanottuna parhaan terän. Mutta epämääräistä ja epäjohdonmukaista kuljettajalinjaa se ei perustele.

Kisan alussa tallilla näytti olevan tilaisuus voittoon antamalla Valtterin mennä menojaan. Williams ei tälläkään kertaa tilaisuutta käyttänyt, vaan antoi kuljettajilleen radioon hämmentävän sekamelskan ohjeita olla kilpailematta tallikaveriaan vastaan, vetää jotenkin yhdessä kaulaa Mersuihin ja sitten kilpailla toisiaan vastaan. Williams vaikuttaa voittamista pelkäävältä tallilta – kun tilaisuus tuleet he eivät näytä olevan selvillä, mitä tehdä.

Se, että Lewis Hamilton pääsi ensimmäisellä pysähdyksellä kärkeen ei voi olla kenellekään yllätys. Williams ei ole toiminnallisesti hyvä talli, Mercedes on erinomainen. Oli täysin odotettavissa, että jälkimmäinen vaihtaa renkaat sekunnin-puolitoista vauhdikkaammin, aivan kuten tavallista. Bottas vaikutti muutaman kymmenyksen kierroksella nopeammalta kuin Massa, joten hän olisi saattanut pysyä kärjessä myös toiselle stintille tultaessa jos hänet oli päästetty johtoon.

Huomionarvoista tosin on se, että mikäli Massa todella oli melko selvästi Bottasta hitaampi, on epäselvää olisiko hän pystynyt pitämään kahta Mercedestä takanaan, jos tallikaveri olisi hänen ohi päässyt. On mahdollista, että Bottas olisi saanut kärjessä toisen tai molemmat Mercedekset peräänsä pian uudestan.

Se, että Lewis Hamilton pääsi ensimmäisellä pysähdyksellä kärkeen ei voi olla kenellekään yllätys. Williams ei ole toiminnallisesti hyvä talli, Mercedes on erinomainen.

Joka tapauksessa lopputulos oli heikko. Neljäs ja viides sija eivät maksimoineet viikonloppua pieneen sateenkaan huomioiden. Talli heittää yhä pisteitä hukkaan.

Olli Kuitunen

 

Suomalaisille Silverstonen kilpailusta muodostui loistavan alun jälkeen tuskastuttava puolitoistatuntinen, jonka aikana ärräpäitä vuodatettiin kotisohvilla lukuisista eri syistä. Williamsin jääräpäisyys Valtteri Bottaksen ja Felipe Massan kaksoisjohdon kanssa potutti kuitenkin eniten.

Väite #1: Kisan lopussa alkaneen vesisateen takia Bottas ei olisi ajanut lopussa osakilpailun voitosta.

Väite #2: Jos Bottas olisi kuitenkin päässyt/päästetty Massan ohitse kilpailun alkuvaiheessa, suomalaiset olisivat saaneet jännittää Bottaksen voiton puolesta lähes kilpailun loppuun saakka.

Ennen ensimmäisiä varikkokäyntejä Bottaksen ahdisteluista näki, ettei hän yrittänyt päästä ohitse Massasta samalla vimmalla, kuin jos edellä olisi ajanut vieraan tallin auto. Bottaksen toiminta oli varmasti järkevää tallin silloisen kokonaiskuvan kannalta, mutta liika varmistelu ja suoranainen konservatiivisuus maksoi myöhemmin molemmille kuljettajille ja sitä kautta myös tallille.

MM-pisteet ovat talleille tärkeitä, mutta Williamsin kaltaiselle yksityistiimille ne ovat kenties vieläkin arvokkaampia. Tallilla ei ole varaa heittää menemään yhtään tuhansien eurojen arvoista pistettä, ei ainakaan kuljettajien keskinäisten törmäilyjen seurauksena.

Spekulointi on aina turhaa, mutta kokeillaan silti. Mitä jos Bottas olisi päässyt/päästetty Massan edelle ennen varikkokäyntejä? Mitä jos Bottas olisi pystynyt vetäisemään sen verran suuren kaulan taka-ajajiinsa, että vain täysin ylivertainen Lewis Hamilton olisi saattanut päästä hänen ohitseen stoppien jälkeen?

Varikkokäyntien jälkeen tilanne rauhoittui, eikä taistelu toisesta sijasta näyttänyt kehittyvän täyteen kliimaksiinsa. Sitten alkoi sade.

Mitä jos Bottas olisi ollut sateen sattuessa toisella sijalla, tai parhaimmassa tapauksessa jopa kärjessä? Mitä jos talli olisi pelannut paremmissa asemissa korttinsa renkaanvaihtolotossa oikein, löytäen suomalaiskuljettajansa tulosluettelon kärkisijalta Mercedeksien aloittaessa rynnistyksenä? Mitä jos olisimme nähneet suomalaisen raivokkaan taistelun tuulimyllyjä vastaan, sekä pienen pettymyksen palkintokorokkeen alemmilla sijoilla.

Mitä jos?

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale