Sana ”legenda” on kärsinyt viime aikoina inflaation, mutta jotkut tämän kunniamaininnan ansaitsevat. Saavuttaakseen legendan maineen täytyy ihmisen kokea paljon muutakin kuin pelkkiä onnen ja ilon hetkiä.

Jean Alesi tarjosi F1-maailmalle tuulahduksen menneistä ajoista. Hänen ajotapansa oli karkean aggressiivinen jopa 1990-luvun mittapuulla tarkasteltuna. Auton kestävyydelle se asetti omat rajoituksensa, mutta fanit rakastivat tätä äärirajoilla edennyttä tuittupäätä.

Alesi olisi voinut voittaa useammankin kilpailun pitkällä urallaan, jos hän olisi vain ollut kylmän kliininen kuljettaja tarvittaessa. Mutta sellainen Alesi olisi kuitenkin ollut teennäinen. Intuitio, hetkessä eläminen ja vaistolla ajaminen olivat osa Alesin ajogeenejä.

Sen sijaan, että surkuttelisimme hukattuja mahdollisuuksia, täytyy meidän iloita onnenhetkistä. Tuskin koskaan F1-maailmassa on voittajaa juhlittu yhtä ilolla joka leirissä kuin Kanadassa 1995, jolloin Alesi ylitti ruutulipun ensimmäisenä.

Alesin suuruutta ei kannata mitata tilastoja katsomalla. Sen voi selvittää kysymällä keneltä tahansa pitkän linjan F1-fanilta mielipidettä tästä alunperin Giovanniksi nimetystä sisilialaissyntyisestä ranskalaisesta. Kukaan hänen otteitaan nähnyt ei ole varmasti jäänyt kylmäksi. Ja se tekee hänestä legendan.

Mitä Alesi sitten sai aikaan? Lue galleriastamme SuomiF1-sivuston lyhyt katsaus Alesin F1-taipaleesta.

Jean Alesin F1-ura lukuina:

GP-startit: 201
Voitot: 1
Paalut: 2
Nop.kierrokset: 4
Palkintosijat: 32
MM-pisteet: 241

MM-sarjassa parhaimmillaan 4. 1996 & 1997

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale