Suomesta tulee jatkossakin nousemaan moottoriurheilun kuninkuusluokkaan, formula ykkösiin, uusia kuljettajia. Näin lupaa Mika Salo.

Junioreiden kehitysolosuhteet Suomessa ottivat tänä vuonna eteenpäin aimoaskeleen kun uusi venäläisrahoitteinen SMP Formula 4 -sarja käynnistyi. Pääosa kuljettajista on venäläisiä ja mukana on avauskaudella lisäksi yksi ruotsalainen ja yksi britti, mutta myös kolme suomalaiskuljettajaa on lähtöruudukkoon löytänyt tiensä.

Kun avauskauden kaikkiaan seitsemästä viikonlopusta on ajettu ensimmäiset kaksi Aleksanteri Huovinen ja Niko Kari pitävät sarjataulukossa kaksoisjohtoa voitettuaan ensimmäisestä kuudesta startista yhteensä neljä.

Ferrarillakin Michael Schumacherin tuuraajana aikanaan ajanut entinen F1-kuski Salo on mukana sarjan kehittämisessä erittäin keskeisessä roolissa.

[nosto tasoitus=”oikea”]Mä olen nyt tehnyt toista vuotta työtä SMP Racingille ja pyöritän sitä niitten koko autourheilupuolta[/nosto]

– Mä olen nyt tehnyt toista vuotta työtä SMP Racingille ja pyöritän sitä niitten koko autourheilupuolta, hän kertoi SuomiF1-sivustolle.

– Me aloitimme nyt sen uuden sarjan, SMP F4 -mestaruussarjan. Me ajetaan kaksi kisaa Suomessa, neljä Venäjällä ja yhden Virossa. Viikonloppua kohden on kolme [lähtöä]. Se on ollut mun pääjuttu tässä nyt pari vuotta.

– Meillä on [kilpa-ajoyritys] Koirasen kanssa yhteistyö. Koiranen pyörittää sitä operaatiota meille. Mulla on kymmenen autoa siinä, laitan venäläisiä kuskeja niihin, ja loput tulee sitten Suomesta ja vähän eri puolilta.

Tavoitteena parantaa venäläistä moottoriurheiluinfraa

Jokainen, joka YouTubessa on viitsinyt joskus kirjoittaa hakupalkkiin ”Russia + traffic accidents” tai jotain vastaavaa, tietää Venäjällä olevan kauniisti sanottuna melkoinen hälläväliä-liikennekulttuuri.

Tässä valossa onkin kenties ironista, että historian ainoat venäläiset F1-kuljettajat, Vitali Petrov ja Daniil Kvjat, ovat molemmat saaneet tuloksia aikaan varsin täyspäisellä ajolla. Ajaminen ei ole kummallakaan ehkä kovin näyttävää, mutta toisaalta he ovat olleet aniharvoin väärässä paikassa väärään aikaan, mitä ei voi sanoa kaikista nykypäivän huipputurvallisiin autoihin tottuneista kokemattomista F1-kuljettajista.

Salo, joka on nykyisen työnsä kautta tutustunut varsin syvällisesti venäläiseen moottoriurheiluskeneen, sanoo siinä olevan vahvuuksia ja heikkouksia.

– [Nuoria] kuljettajia on paljon ja hienoja ratoja: 5-6 Hermann Tilken tekemää rataa löytyy Venäjältä, ex-kuski selitti.

– Ja ei oikeastaan mitään muuta – karting on hyvin pientä, isojen autojen suhteen ei ole oikeastaan mitään muuta kuin tämä venäläisten oma Formula Vostok ja sitten on Touring Careja. Ja niissä on ihan muutama hassu osanottaja ja todella huonosti hoidettu.

[nosto tasoitus=”vasen”]Tämä meidän uusi sarja on siinä mielessä hyvä, että siellä on paljon sellaisia nuoria karting-kuskeja, joilla ei ollut oikein mitään paikkaa, mihin mennä[/nosto]

– Eli me ollaan sitä saatu nyt vähän nostettua ja tämä meidän uusi sarja on siinä mielessä hyvä, että siellä on paljon sellaisia nuoria karting-kuskeja, joilla ei ollut oikein mitään paikkaa, mihin mennä, niin me avataan nyt niille halvalla [mahdollisuus]. Kausi tässä maksaa suunnilleen saman verran kuin kausi kartingissa.

Kysyttäessä, kuinka paljon karting-kausi nykyisin sitten maksaa, ex-kuljettajan vastaus oli jokseenkin tyrmäävä.

– 150 000 euroa. Sen verran menee minimissään siihen. Se kallistuu koko ajan, hän sanoi.

Suomen F1-tulevaisuus kirkas

Suomen maine ja menestys kaikenlaisessa moottoriurheilussa on vähäiseen väestöön nähden täysin epäsuhtainen ja absoluuttisestikin maailman terävintä huippua. Uhkakuvia ainakin kuninkuusluokan osalta kuitenkin on. Kuka seuraa Valtteri Bottasta formula ykkösiin?

Vielä kaudella 2012 suomalaisjunioreiden tilanne näytti hyvinkin lupaavalta. Aaro Vainio ja Matias Laine saivat paikat GP3:n huipputalleilta Lotukselta ja MW Ardenilta. Kaksikosta kenties lahjakkaammaksi nähty Vainio aloittikin kautensa vahvasti ottamalla kauden kolmesta ensimmäisestä startista yhden kolmossijan ja yhden voiton. Tämän jälkeen hänen tulostasonsa alkoi tippua, eikä paremmin sujunut Laineellakaan.

Epäonnistuminen näyteikkunatalleissa ei avannut tilaisuuksia urakehitykselle juniorimoottoriurheilun säälimättömässä maailmassa, etenkään kun seuraavakaan kausi ei kummallakaan sujunut sen paremmin.

Vaikka tällä hetkellä kuninkuusluokan syöttösarjoissa ei superlupaavia suomalaisia ole, Salo ei asiasta ole huolissaan:

[nosto tasoitus=”oikea”]Eihän siellä pitänyt Häkkisenkään jälkeen olla ketään, ja tuli, ja Kimin jälkeen ei pitänyt olla ketään, ja taas tuli[/nosto]

– Kyllä niitä sieltä aina tulee. Eihän siellä pitänyt [Mika] Häkkisenkään jälkeen olla ketään, ja tuli, ja Kimin [Räikkönen] jälkeen ei pitänyt olla ketään, ja taas tuli, hän sanoi.

– Ei se, että yksi tulee formula ykkösiin viidessä vuodessa tarkoita sitä, että siellä ei ole ketään, vaan siellä on hyviä kavereita, ja ne vain tarvitsevat tilaisuuden. Se, että pärjää Suomessa, ei riitä vielä näytöksi tuolla maailmalla.

– Suurin osa hyvistä kavereista ajaa ulkomailla täyspainoisesti, koska siellä sitä nimeä tehdään itselle ja siellä sinut huomataan. Sinua ei huomata, jos ajat pelkkiä SM-osakilpailuja, ja välttämättä et edes voita. Voitat ulkomailla, niin nimi jää mieleen, ja sieltä niitä yllättäjiä tulee sitten yhtäkkiä. En minä ihmettelisi jos kahden vuoden päästä olisi taas uusi suomalainen kaveri formula ykkösissä.

Olli Kuitunen