Kuka tietää, mitä John Johnny Herbertistä olisi voinut tulla, jos hänen jalkansa eivät olisi käytännössä tuhoutuneet rajussa onnettomuudessa Brands Hatchin F3000-kilpailussa kaudella 1988. Hetken aikaa lääkärit miettivät jopa Britannian sen hetken kirkkaimman tulevaisuuden ratatoivon jalkojen amputoimista, mutta lopulta useiden leikkausten ja pitkällisen kuntoutuksen jälkeen mies pystyi palaamaan kaikkien hämmästykseksi takaisin kilpa-auton ratin taakse.

Pysyvät jäljet onnettomuus silti jätti. Herbert ei nykypäivänäkään pysty käytännössä juoksemaan, ja hän joutui myös muuttamaan ajotapaansa. Ehkä onnettomuus kylvi myös hänen mieleensä jotain, mikä esti brittikuskia koskaan ulosmittaamaan täydellistä potentiaaliaan.

Herbertin F1-uralle mahtui ylämäkiä ja tervaa juotavaksi aivan riittämiin, mutta silti mies jaksoi olla aina iloinen, ainakin kameroille. Ja toki F1-maailman oma hymypoika osasi myös ajaa, mikään muu ei selitä miehen 161 GP-startin uraa aikana, jolloin suuri rahasäkki ei ollut mikään tae pääsystä edes keskikastin tallin kaluston rattiin.

Herbertin mielenlaadulla varustettu nyrkkeilijä pärjäisi varmasti kovaa psyykettä vaativassa lajissa. Herbert tuntui olevan parhaimmillaan, kun hän pääsi iskemään täysin puskista kaikki yllättäen. Toisaalta, eipä Herbertille liiemmin tarjottu mahdollisuuksia edes astua kirkkaimpiin parrasvaloihin.

Herbertin uran viimeinen voitto kauden 1999 Euroopan GP:ssä tuli yhdessä F1-historian dramaattisimmista kilpailuista. Osakilpailu sisälsi kaikki klassikonainekset, joten on vain sopivaa, että tuon GP:n päätteeksi voitonjuomaa pääsi suihkuttelemaan yksi formulamaailman mukavista pojista. Kovia kokeneelle, mutta aina iloiselle miehelle tuon ilon soivat kaikki.

Johnny Herbert täyttää tänään 51 vuotta. Katso ohesta kurkistus miehen F1-uraan.

Johnny Herbertin F1-ura:

GP-startit: 161
Voitot: 3
Podiumit :7
MM-pisteet: 198

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale