Formula ykkösten entinen johtava lääkäri Gary Hartstein on tarkentanut hiljaittaista nopeasti mediassa levinnyttä blogikirjoitustaan Michael Schumacherin hoidosta.

Amerikkalaislääkäri viittasi aiemmassa kirjoituksessaan ”vakaviin arviointivirheisiin Michaelin hoidon alussa”, minkä osa maailman medioista tulkitsi kritiikiksi häntä hoitavia lääkäreitä kohtaan. Hartstein toteaa keskiviikkoisessa kirjoituksessaan, että tulkinta on täysin väärä.

– Minä viittaan ainoastaan aikajaksoon ENNEN Michaelin ottamista hoitoon Grenoblessa. Kuten sanoin 30. joulukuuta, ihmiset, jotka huolehtivat Michaelista Grenoblessa, voivat hoitaa myös ketä tahansa minun perheenjäsentäni milloin tahansa, Hartstein selittää.

Hartstein jatkoi kirjoittamalla, että hän ei myöskään kritisoi hoitajia, jotka hakivat Schumin rinteestä Moutiersin sairaalaan, eikä niitä, jotka kuljettivat hänet lopulta Grenobleen.

– Kuten sanottua, sairaalahoitoa edeltävä hoito on parhaimmillaankin vaikeaa, Hartstein sanoo.

”Minä kritisoin järjestelmää”

Kuten Hartstein on jo aiemminkin blogissaan todennut, hänen kritiikkinsä kohdistui ensisijaisesti siihen, että aikaa hukattiin tuomalla potilas aluksi Moutiersiin sairaalaan, jossa häntä ei kyetty hoitamaan.

– Minä kritisoin järjestelmää, joka mahdollistaa päänaluen vammoja kärsineen potilaan tuomisen laitokseen, joka ei tarjoa neurologista hoitoa, ilman selkeää syytä sille, hän kirjoittaa.

– [Kritisoin myös] selkeästi kiihtyneen potilaan jättämistä hallitsemättä ennen lentoa sekä hidastelua hengitysteiden hallinnassa, mikä todennäköisesti vihjaa riittämättömästä koulutuksesta, riittämättömistä toimintatavoista sekä kenties riittämättömästä kokemuksesta vaikeissa olosuhteissa.

– Minä kritisoin erittäin selvästi järjestelmää, joka mahdollistaa tällaisten asioiden tapahtumisen.