Pitkään F1-lääkärinä toiminut Gary Hartstein on blogissaan ilmaissut ilonsa siitä, että vakavasti loukkaantuneen Michael Schumacherin herättelyvaihe on hiljalleen aloitettu Grenoblessa, jossa saksalaismestaria hoidetaan.

– Ilmoitus siitä, että Michaelin hoitajat ovat lopettamassa hänen sedaationsa on uutinen, jota olemme odottaneet. Se on ensimmäinen iso siirtymä – akuutista, hengenvaarallisesta päävammasta puoliäkilliseen elpymiseen. Mutta ei unohdeta, että sitä seuraa epäilemättä krooninen kuntoutumisvaihe. Tämä on kuitenkin ihana uutinen.

Hartstein kertoo, että rauhoittavien lääkkeiden antamisen lopettaminen harvoin kuitenkaan onnistuu ensiyrittämällä.

– Yleensä joku häiritsee ensimmäistä sedaation lopettamisen yritystä. Potilas menee levottomaksi, verenpaine nousee, happisaturaatio menee alas… Silloin sedaatio aloitetaan taas, annetaan tilanteen rauhoittua ja sitten yritetään taas tai odotetaan seuraavaan päivään. Yleensä ottaa muutaman yrityksen ennen kuin kaikki menee niin kuin pitääkin, Hartstein selvittää.

– Ideaalitilanteessa Michael haluaa aloittaa hengittämisen ja sallii vieroituksen hengitysavusta. Yhtä tärkeää on tietysti se, että hän toivottavasti alkaa osoittamaan merkityksellistä reagointia ympäristöönsä. Yksinkertaisten käskyjen seurausta, visuaalista seurausta ja sen sellaista.