FIA, jonka vastuulla on formula ykkösten urheilulliset ja tekniset säännöt, vaatii Financial Timesin mukaan entistä suurempia tuloja, kun liitto tapaa sarjan kaupallisten oikeuksien omistajan Bernie Ecclestonen sekä tallit Pariisissa tiistaina. Käsittelyssä on ensi vuonna voimaan tulevan uuden kahdeksanvuotisen formula ykkosten perusopimuksen, Concorden, yksityiskohtien viimeistely.

Vaatimukset suuremmista tuloista eivät tulleet yllätyksenä, mutta liiton puheenjohtaja Jean Todt odottaa samaan aikaan myös suurempaa päätäntävaltaa kattojärjestölle. Hän ei määritellyt tarkemmin vaatimustaan.

– Minusta FIA:lla on oltava suurempi vaikutus, ei vähäisempi. Minä en ole diktaattori, joka halua hallita. [Mutta] FIA:n panosta täytyy suojella, sitä täytyy kunnioittaa, harvemmin haastatteluita antava Todt sanoi sanomalehdelle.

– Kun luen [lehdistä], että me tulemme menettämään valtaa, se saa minut hymyilemään. En ikinä anna kenenkään muun käsitellä asioita, jotka ovat meidän vastuullamme.

Tyytymättömyyttä kulujen leikkausten tehottomuuteen

Ranskalainen sanoi formula ykkösten olevan liikevaihdoltaan luokkaa $1,5-2 miljardia, kun taas moottoriurheiluliitto on voittoa tavoittelematon järjestö.

Muun muassa sarjan kehityksen kannalta entinen Ferrari-päällikkö sanoi suuremman rahallisen tuen olevan tarpeellinen paitsi kaupallisten oikeuksien omistajalta, myös talleilta. Menestyneemmät tallit maksaisivat hänen suunnitelmissaan enemmän.

– Me emme voi olla liitto ilman tuloja. Mistä me siis löytäisimme tulomme?

FIA-pomo sanoi olevansa tietoinen tallien vaikeasta rahoituksellisesta tilanteesta ja odottavansa ”radikaalimpia ehdotuksia kulujen vähentämiseksi”.

Suurimpana kysymyksenä ovat reilun vuoden päästä käyttöön tulevat uudet, entistä kalliimmat moottorit, joita Todt kuitenkin itse tukee. Hän kertoi pyytäneensä valmistajia ”ottamaan [suuremmat kulut] harkintaan”.