BBC:n tekniikka-asiantuntija ja entinen F1-autojen suunnittelija Gary Anderson kertoo, että Kiinan osakilpailussa tuskin nähdään vielä kovin suuria muutoksia autoissa. Syynä tähän on se, että suurten osien suunnittelu ja valmistus vie paljon aikaa. Anderson kertoo minkälaisen prosessin uusi osa käy läpi ennen sen toteutusta autossa.

– Suunnitteluinsinööri tai ryhmä keksii idean uudelle komponentille ja se testataan sekä virtuaalisesti tietokoneella käyttäen työkalua nimeltä virtauslaskenta (CFD, computational fluid dynamics) sekä arvioimalla pienoismalleja tuulitunnelissa, Anderson kertoo.

– Kun uusi osa on arvioitu tällä tavalla, tietokoneella tehdään täysikokoinen piirros, mikä voi viedä melko kauankin riippuen osan koosta. Uusi etusiipi esimerkiksi koostuu noin 20 eri osasta ja sellaisen piirtäminen vie viikon verran.

– Piirros muutetaan sitten kolmiulotteiseksi maaliksi, joka siirtyy seuraavaksi monisuuntakoneistuskeskukseen.

– Työstöaihio, josta loppukomponentti valmistetaan, tehdään eräänlaisesta tiheästä vaahdosta, jonka muoto ei muutu lämpötilavaihteluiden seurauksena. Kun aihio valmistuu, siitä hiotaan manuaalisesti pois kaikki terävät kulmat ja niin edelleen, ja siitä tehdään sitten loppukomponentin muotti, joka on hiilikuitua. Myös muotti puhdistetaan tarkasti ennen kuin sitä käytetään itse loppukomponentin tekemiseen.

– Riippuen osasta, sitä saatetaan joutua testaamaan tehtaalla, jotta voidaan selvittää suoriutuuko se kaikista FIA:n testeistä.

– Tällaisen prosessin avulla täysin uuden etusiiven valmistus alusta loppuun vie noin neljä viikkoa – ja tämä ei edes sisällä aikaa, jonka suunnittelu ja piirtäminen vie, Anderson kertoo.