Todetaanpa nyt ihan aluksi ilmeinen: Kimi Räikkönen on tullut tällä kaudella Fernando Alonson tuhoamaksi. Räikkönen on ajanut maaliin Alonson edellä yhden kerran kun keskeytyksiä ei lasketa. Ero pisteissä on kolminkertainen, tai toisin sanottuna niin suuri, että on parhaimmillaankin epä-älyllistä toistella Alonsolla olevan tallin tuki takanaan tai että auto on suunniteltu hänelle (molemmat epäilemättä pitävät kyllä paikkansa).

Mediakommentteja lukemalla saa pakollakin sen käsityksen, että Alonson ylivoima on tullut yllätyksenä useimmille. Se ei sitä mitenkään ole voinut olla. Voidaan sanoa, että eron suuruus oli yllätys, mutta se, että Alonso on ollut edellä viikonlopusta toiseen on ollut täysin ennakoitavaa. Alonso nyt ei vain tee virheitä edes sessiotasolla, kokonaisista viikonlopuista puhumattakaan ja hän on nykyisin hiukan Räikköstä nopeampi. Tällöin hän on myös säännönmukaisesti viikonlopusta toiseen tallikaveriaan edellä joko vähän tai sitten paljon.

F1-paluunsa jälkeen Räikkönen on jäänyt paremmalla kalustolla Alonson taakse sarjassa molempina edellisinä vuosina. Kyllä, kyllä Räikkönen on kaikkein nopein ja taitavin kuljettaja kunhan vain autoon saadaan neutraalimpi balanssi, lämpimämmät renkaat, enemmän palautetta ohjaukselta sekä planeetat riviin aakkosjärjestyksessä. Tällä välin Alonso saa autonsa näyttämään yhä arvaamattomalta kuin hindulainen lehmä.

Kauden 2012 Lotus lienee olleen mestaruuskalustoa. Hyvä muistaa, että Romain Grosjean ajoi E20:lla suoraan kolmosruutuun (Räikkösen oltua 17:s) ensimmäisessä F1-aika-ajosessiossaan reiluun kahteen vuoteen. Siis sama kaveri, joka kauden 2009 puolikkaallaan Renaultilla keräsi nolla pistettä Alonson ottaessa samalla autolla ja aikavälillä podiumin. Huhujen mukaan nopeutta Grosjeanilla oli sen verran Räikköstä enemmän, että vain ranskalaisen hölmöilyt pelastivat saman vuoden kesällä suomalaisen kakkoskuljettajan asemalta. Kauden 2013 lopulla tilanne oli sama sillä erotuksella, että Grosjean ei enää hölmöillyt.

Onko Räikkönen siis yliarvostettu kuljettaja? Ei. Formula ykkösissä ajavat alansa maailman huiput. Räikkönen teki päätöksen jättää lajin kahdeksi vuodeksi 30-vuotiaana – siis ikänsä puolesta uransa prime timessä! Sellainen jättää pysyvän jäljen lajissa, jossa tarvitaan jatkuvaa harjoittelua, räjähtävää ja kestävää lihasvoimaa ja nuoruuden reaktioaikoja. Hän teki valinnan palata lajiin valtavalla handicapilla. Sama olisi tapahtunut joka ikiselle toisellekin kuljettajalle Alonso, Hami ja Vettel mukaan lukien. Monien muiden tapauksessa paluu olisi saattanut aiheuttaa lähinnä myötähäpeää.

Paluunsa jälkeen Räikkösen ajosta ei ole missään vaiheessa – siis edes kahden voittonsa yhteydessä – huokunut sellaista transsinomaista rauhallisuutta ja kilpailijoiden psyykkeä murentavaa nopeutta kierros kierroksen jälkeen, joka hänellä oli ennen rallikokeiluaan.

Räikkönen itse on toki todennut, että hän ei usko menettäneensä ”paljon” nopeuttaan suhteessa aiempaan. No ei tietenkään ole menettänyt ”paljon”, vaan vähän. Sellaisella kuljettajalla, joka häviää ”paljon” kierroksella kärjelle ei ole nykypäivänä asiaa formula ykkösiin edes maksukuljettajana.

Räikkösen onneksi hän palasi lajiin, joka oli muuttunut sprinttikisoista jonkinlaiseksi sprintti-kestävyysajo-hybridiksi, jossa hyvällä poljinherkkyydellä yhdistettyä em. Lotukseen sekä kokemattomaan tallikaveriin sai podiumeja. Koska aika-ajot nykyäänkin ovat kuitenkin testi ns. puhtaasta nopeudesta, Räikkönen teki mestaruuteen vaadittavat voitot itselleen liian vaikeiksi saavuttaa. Tosiasia on, että Räikkösen paluun jälkeisen uran ensimmäinen paalu odottaa yhä itseään ja mitä todennäköisimmin ei tule koskaan toteutumaankaan. Vuosina 2001-2009 niitä tuli 16.

Räikkönen on tarpeeksi lahjakas voidakseen palata formula ykkösiin pilaamatta sillä mainettaan – päin vastoin, hän on menestynyt juuri niin hyvin kuin vain voi toivoa – mutta 32-vuotiaalla (nyt 35-vuotias) ei ollut enää aikaa totutella lajiin uudestaan mestaruuden voittamiseksi. F1-kuljettajien uran huippu on kapea ja Räikkönen päätti kaventaa omaansa sen terävimmällä kahdella vuodella kaikkine heijastevaikutuksineen.

Ferrari ei ole nykyisin hyvä auto. Alonson vahvuus on saada huono auto jotenkin näyttämään voittajalta. Samaa teki myös Räikkönen F60:lla muutama vuosi sitten. Korostus viimeisillä kolmella sanalla.

Olli Kuitunen