Kansainvälinen autourheiluliitto FIA paljasti torstaina tarkemmin sisältöä kauden 2026 sääntömuutoksista.

Lähtökohtaisesti F1-faneille tarjoillaan hyviä uutisia, sillä uuden sukupolven kilpureista yritetään tehdä pienempiä, kevyempiä sekä vähemmän riippuvaisia maaefektistä.

Nykyiset F1-autot ovat saaneet runsaasti rapaa kuskeiltaan niiden raskaasta ajettavuudesta ja tarvittaviin toimiin on ryhdytty. Tulevaisuudessa kuninkuusluokan kilpa-autot ovat aiempaa ketterämpiä nimenomaan koon ja painon pudotessa.

– Näillä säännöillä Fia on vastannut kysyntään ja kehittänyt uuden sukupolven autot, joiden DNA on täydessä kosketuksessa F1-sarjan kanssa. Kevyitä autoja, erittäin nopeita sekä ketteriä, mutta silti niissä mennään teknologian suhteen äärirajoilla, kuvailee Fian yksipaikkaisten kilpureiden tekninen johtaja Nikolas Tombazis.

Autoista karsitaan painoa 30 kiloa, joka parantaa tehokkuutta sekä hallittavuutta. Painon lisäksi nykyiset ”tankit” tulevat olemaan myös pienempiä. Akseliväli lyhenee 20 senttimetrillä ja leveys kymmenellä senttimetrillä. Sen lisäksi autojen lattian leveyttä kavennetaan.

Formula 1

@F1
All the angles!

A peek at Formula 1 cars from 2026 onwards 🤩

#F1 @fia

Näiden ominaisuuksien lisäksi myös uudet moottorisäännöt astuvat samaan aikaan voimaan, josta on ollut puhetta jo pitkään aiemminkin. Kaikessa lyhykäisyydessään polttomoottorin osuutta vähennetään ja akkujen kapasiteettia, eli sähköenergiaa kasvatetaan. Näin ollen F1-auton voimayksiköissä mennään jo 50 prosenttisesti sähköllä.

Aerodynaamista pitovoimaa vähennetään 30 prosentilla ja myös renkaiden osalta koetaan pieni muutos, kun etupyörät kapenevat 2,5 sentillä ja takarenkaat kolmella. Kilvanajoa yritetään jälleen kerran parantaa uudenlaisella ”aktiisivisella aerodynamiikalla”, eli kuljettaja pystyy ajon aikana muuttamaan etu- ja takasiiven kulmaa yhtäaikaisesti.

– Näiden sääntöjen myötä esittelemme kaksi uutta ominaisuutta kilvanajon parantamiseksi. Aktiivisella aerodynamiikalla kuljettaja pystyy vähentämään ilmanvastusta suorilla, jatkaa Tombazis.

– Samalla kuskeilla on käytössä enemmän akkuvoimaa, kun he ovat tarpeeksi lähellä edellä ajavaa autoa.

Takasiipiä yksinkertaistetaan ja etusiivet kapenevat kymmenellä sentillä koostuen vain kahdesta elementistä.

Turvallisuus ja kestävä kehitys hallitsevat teemoina edelleen

Nykyiset F1-autot ovat turvallisempia kuin koskaan, mutta työ tällä saralla ei lopu koskaan. Uuden sukupolven kilpureissa keulaosan törmäyssuojia on vahvistettu, kuin myös auton kylkiä. Samalla turvakaaren (auton korkein kohta kuskin pään yläpuolella) täytyy kestää aiempaa enemmän törmäysvoimia.

Kaudesta 2026 eteenpäin F1-kilpurit kulkevat 100 prosenttisesti uusiutuvalla polttoaineella, joka alleviivaa sarjan kunnianhimoista projektia tehdä lajista ympäristöystävällisempää.

– Tämä asettaa huikean mahdollisuuden maailmanlaajuisesti koko autoalalle. Tällä polttoaineella on potentiaalia olla käytössä siviiliautoissa ympäri maailman, joka vähentäisi runsaasti päästöjä, fiilistelee F1-sarjan toimitusjohtaja Stefano Domenicali.

– Sen potentiaali on yksi niistä syistä, miksi 2026 meillä on ennätysmäärä moottoritoimittajia Formula 1 -sarjassa.

Kaudella 2026 moottoreita toimittavat näillä näkymin kuusi valmistajaa:

Mercedes
Ferrari
Red Bull Powertrains (Fordin tuella)
Honda
Renault
Audi

LUE LISÄÄ