F1-sarjan kaksinkertainen maailmanmestari Fernando Alonso on paljastanut yksityiskohtia ensimmäisen McLaren-visiittinsä päätöshetkistä.

Alonso siirtyi kahden Renaultilla voitetun mestaruutensa jälkeen kaudeksi 2007 McLarenin leipiin, mutta paperilla mahtavasta avioliitosta muodostui kaikkea muuta, paitsi pilvenhattaralla leijailemista.

McLarenilla elettiin muutosten aikoja, sillä brittitallissa lyötiin koko kuskipaletti uusiksi edellisen kauden jäljiltä. Tiimiin tuotiin kykynsä osoittanut mestari sekä lupaava tulokaskuljettaja, muuan Lewis Hamilton.

Hamilton todisti kykynsä välittömästi, eikä Alonso lopulta saanutkaan hänelle luvattua ykköskuljettajan asemaa ja McLaren-kaksikko taisteli kiivaasti toisiaan vastaan jopa maailmanmestaruudesta. Alonson taistelua ei helpottanut silloisen McLarenin tallipäällikön Ron Dennisin toiminta.

Hamiltonin kohdalla kyseessä ei ollutkaan tuiki tavallinen tulokas, vaan brittitallin jo pitkään hiottu timantti, josta etenkin Dennis halusi leipoa välittömästi mestarin.

Kipinöiltä ei vältytty

Nuori Hamilton haastoi kokenutta maailmanmestaria välittömästi jo kauden alusta saakka ja Alonsollekin selvisi kauden aikana karu fakta, että kummasta kuljettajasta brittitallissa yritetään ajattaa mestaria. Kaksikko otti useaan otteeseen rajusti yhteen, eikä kipinöiltä vältytty.

Soppa kiehui ensimmäisen kerran oikein reilulla kädellä yli Unkarin GP:n aika-ajoissa, kun Alonso tuli varikolle hakemaan uutta rengassettiä alle. Velmuna veijarina tunnettu kettu teki kuitenkin temput brittikuljettajalle, sillä Alonso jäi McLarenin varikkoruutuun odottamaan pitkäksi aikaa lähtöään takaisin radalle viivyttääkseen tallikaveriaan. Alonso oli tulistunut aika-ajon aikana tallikaverilleen, joka ei ollut omasta puolestaan noudattanut tallimääräystä päästää espanjalainen hänen edelleen viimeisen osion alkuhetkillä.

Hölmistynyt McLarenin varikkohenkilökunta ihmetteli molempien autojen seisoessa varikolla peräkkäin Alonson ollessa edelleen varikkoruudussa, vaikka tikkarimieheltä lähtölupa oli jo auennut. Espanjalainen odotteli kaikessa rauhassa vielä ylimääräisiä sekunteja ennen lähtöään viimeiselle aika-ajovedolleen. Episodin seurauksena Hamilton ei puolestaan ehtinyt viimeistä rykäisyään tekemään, joten sopasta ei montaa kauhallista ollut jäljellä.

Alonso ehti viime hetkillä aloittaa viimeisen nopean kierroksensa ja pamautti paalupaikalle tallikaverinsa eteen. FIA kuitenkin tutki jupakan ja lopulta espanjalaiselle lätkäistiin viiden lähtöruudun rangaistus sunnuntain kilpailuun. Tässäkään ei ollut vielä kaikki, sillä koko McLaren-tallilta evättiin valmistajien MM-pisteiden kerääminen rangaistuksena sekoilustaan.

Ron Dennis yritti leipoa Lewis Hamiltonista väkisin mestaria kaudella 2007.
Kuva: Getty Images

Surullisen kuuluisan vakoiluskandaalin lähtölaukaukset oli samaisen lauantai-illan aikana ammuttu. BBC:n mukaan Alonson ja Dennisin vääntö oli jatkunut pitkään jopa kisapäivän aamuun saakka, jolloin Alonso oli uhkaillut ensimmäisen kerran paljastavansa McLarenin hyödyntämän vilunkipelin.

Riitaantuneella liitolla kova hinta

Lopulta McLarenin ja Ferrarin välinen vakoiluskandaali paljastuikin ja tuloksena brittitalli hylättiin kokonaan valmistajien MM-sarjasta ja päälle lätkäistiin ennätyksellinen sadan miljoonan dollarin sakko. Tallin kuljettajat saisivat kuitenkin vielä ajaa henkilökohtaisesta tittelistä.

Pähkinänkuoressa vakoiluskandaalissa oli kyse siitä, että Ferrari-tallin silloinen työntekijä Nigel Stepney jakoi McLarenille salaisia tietoja, joita brittitallissa hyödynnettiin häikäilemättömästi kauden 2007 kilpurin kanssa.

Alonso kertoo nyt vuosia myöhemmin mielenkiintoisia asioita tapahtumien kulusta. Vakoiluskandaalin paljastuminen oli todennäköisesti jo sinetti Alonson McLaren-uran jatkolle, mutta espanjalaismestarille itselleen päätös lähteä omin jaloin konkretisoitui Kiinan GP:ssä. Hän oli kuullut tallipäällikkö Dennisin kommentoivan, ettei tätä kilpailua käydä Ferrarin Felipe Massaa vastaan, vaan nimenomaan pelkästään Alonsoa vastaan.

– En voinut jatkaa McLarenilla. Se talli katsoi totaalisesti vain toiselle puolelle pilttuuta. Kun tallisi sanoo jotakin sellaista, et voi enää jatkaa, mutta opit jotain tulevaisuutta varten, kommentoi Alonso Daily Mailille.

Fernando Alonson ensimmäinen stintti McLarenilla ei kestänyt kuin yhden kauden.
Kuva: Getty Images

Nyt, 16 vuotta myöhemmin Alonso fiilistelee ensimmäistä McLaren-stinttiään rauhallisin mielin. Tallissa oli kaksi kukkoa tunkiolla ja Dennisillä oli käsissään kaksi kuumaa perunaa. Toinen oli pudotettava pois, mutta tilanteen olisi voinut hoitaa kaikkien osapuolten puolesta kauniimminkin.

– Asiaa ei hoidettu kovin hyvin pomojemme puolesta. Olimme nuoria, emmekä olleet kovin kypsiä. Olimme paljon sellaista, mitä emme ole enää nykyään ja olisimme todellakin kaivannut johdolta apua, jota emme saaneet, sanoi kausien 2005-06 maailmanmestari.

Alonso palasi seuraavaksi kaudeksi takaisin Renault-talliin. Lopulta McLarenilla jouduttiin katselemaan, kun tallista vuotta aikaisemmin Ferrarille häipynyt Kimi Räikkönen suihkutteli Brasilian Interlagosissa samppanjaa kauden 2007 maailmanmestarina. Näin McLaren onnistui möhlimään tittelinsä myös kuljettajien puolella.

Myöhemmin Alonson urapolku vei takaisin McLarenille kaudella 2015, josta poltetut sillat oli ehditty jo korjata. Tuostakaan yhteistyöstä ei lopulta tosin tullut sen hedelmällisempää, etenkin Hondan surkeiden moottoreiden takia.

Tätä nykyä kokenut kehäkettu paahtaa 41-vuotiaana Aston Martinilla ja majailee tällä hetkellä sensaatiomaisesti MM-taulukossa kolmantena.