– Minun ei pitäisi olla siellä, enkä myös sitä aio tehdä.

Nelinkertainen maailmanmestari Sebastian Vettel tyhjensi pöydän loistavalla ulostulollaan torstaina liittyen F1-sarjan tulevaan kilpailuun Venäjällä. Viesti oli selvä: valtio, joka on aloittanut, ei ansaitse järjestää urheilutapahtumia.

Tämän pitäisi olla selvää kaikille. Silti Vettel on toistaiseksi ainoa taho moottoriuhreilun kuninkuusluokasta, joka on sanonut asian suoraan. Venäjän presidentti Vladimir Putin on hullu johtaja, joka tapattaa sodallaan viattomia mitättömistä syistä.

Odotukset 25.9. ajettavasta Venäjän osakilpailun perumisesta olivat selvät. Aiemmin niin neutraalisti poliittisiin tapahtumiin suhtautunut F1-sarja ei vain voi pestä käsiään vallitsevasta vääryydestä, eihän?

Perjantaina julkistettu tiedote meni valitettavasti kuitenkin läpi vain rimaa hipoen. Jos tekstiin paneutuu tarkemmin tulee selväksi se, että sarja ei missään kohtaa sano, että kilpailu olisi peruttu.

– Venäjän GP:n järjestäminen on yksinkertaisesti mahdotonta näissä vallitsevissa olosuhteissa.

F1-sarjan tiedote Venäjän GP:n jatkoon liittyen. Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Formula 1

@F1
A statement on the Russian Grand Prix

Mutta Venäjän osakilpailua ei ajetakaan tänään, tai edes ensi viikolla. Kilpailun viralliseen päivämäärään on aikaa noin puoli vuotta. Kuka tietää missä tilanteessa konflikti on siinä vaiheessa?

Lisää bensaa liekkeihin heitti kilpailun promoottori, jonka mukaan kilpailun järjestäminen on edelleen mahdollista tilanteesta riippuen. Miten ihmeessä kuninkuusluokka voi mennä tässäkin asiassa näin metsään?

Toisaalta ei tämän pitäisi tulla yllätyksenä. Kaikki muistavat Bahrainin osakilpailun vuonna 2012. Levottomuuksien takia kilpailu peruttiin kerran, mutta sen jälkeen maan ongelmat eivät paljoa päättäjiä kiinnostaneet. Lisäksi sarja laajentaa jatkuvasti osakilpailujaan maihin, joissa ihmisoikeuksia poljetaan syvimpään rakoon.

Oli ehkä väärin odottaa F1-sarjan viimein reagoivan näinkin suureen tapahtumaan säädyllisesti. F1-sarjan viesti tyydyttää nyt, mutta sarja ei voi enää kauan luottaa siihen, että Vettel, tämä Saksan suuri lahja maailmalle jatkaa formuloiden kilven kiillottamista loputtomiin.