Maaliskuussa alkavalla F1-kaudella paluun kisakuljettajaksi Williamsin puikoissa tekevä Alex Albon muistelee F1-uransa alkuaikoja.

Tätä nykyä 25-vuotias thaimaalaistaustainen Albon nousi hänen omaksikin yllätyksekseen kuninkuusluokkaan kaudeksi 2019 Toro Rosson ohjaimissa.

Albon kertoo Motor Sport Magazine Podcastissa siitä, kuinka palaset hänen kohdallaan lopulta osuivat kohdalleen.

Albon paljastaa muun muassa ehtineensä jo tehdä sopimuksen vuonna 2018 sähköformuloiden Formula E -sarjaan Nissan e.dams -tallin kanssa seuraavaksi kaudeksi. Suunnitelmat menivätkin lopulta yhtäkkiä täysin uusiksi.

– Se tapahtui aivan viime hetkillä. En halua mennä yksityiskohtiin, kuinka asiat lopulta menivät, mutta se oli erittäin kimuranttia Nissanin kanssa tehdyn sopimuksen takia, kertoo Albon.

– Tietysti kaikki ikäiseni kuljettajat haluavat aina päästä formula ykkösiin, sillä se on kaikkien tavoite pikkupojasta saakka. Meidän vain täytyi jotenkin päästä sopimukseen ja siitä selvittyä se oli siinä.

Albon oli jo Formula 2 -uransa loppumetreillä saadessaan selville, että ensi kaudella tie vie sittenkin kuninkuusluokkaan. Tämä tuli thaimaalaiselle yllätyksenä, sillä hän oli ajoittain jo ehtinyt luopua toivosta.

– Yhtäkkiä käytännössä sitten, kun minulla oli F2-sarjassa kaksi kilpailua jäljellä, sainkin mahdollisuuden ja sitten olin F1:ssä. Se oli todella nopea prosessi, jatkaa Albon.

Kaikki tapahtui niin pikaisesti ja viime tinkaan, että nuorukainen hyppäsi käytännössä täysin kylmiltään altaan syvään päähän, sillä kokemusta F1-auton metkuista ei juurikaan ollut.

– Olin todennäköisesti yksi kokemattomimmista kavereista, joka on koskaan hypännyt F1-autoon, muistelee Albon.

– Kaikki ovat testanneet ennen kuin he pääsevät F1-sarjaan, mutta minun ensitesti oli oikeastaan Barcelonan talvitestien ensimmäisenä päivänä.

Albon muisteleekin kauhulla ensimetrejään F1-kilpurin ratissa, sillä hän ei tuona Barcelonan testien avauspäivänä päässyt kovin pitkälle, ennen kuin hän löysi itsensä vaikeuksista.

– Pyörähdin heti! Pyörähdin välittömästi neljännessä mutkassa, naureskelee Albon.

– Muistan vain ajatelleeni, että voi herranen aika sentään mihin liemeen olen joutunut.

Albon kuitenkin ajoi kokemattomuuteensa nähden erittäin vaikuttavan debyyttikauden Toro Rossolla ja hänen uransa seuraava jymypaukku nähtiinkin jo saman kauden aikana, kun hänet ylennettiin Red Bullin ykköstiimiin vaikeuksissa olleen Pierre Gaslyn tilalle.

Thaimaalainen ajoikin Red Bullilla seuraavana vuonna koko kauden, mutta ei pystynyt lähimainkaan kolkuttelemaan tallikaveri Max Verstappenin vauhtia. Viime kauden Albon vietti aikansa Red Bullin testi -ja varakuljettajana, kun hänen tilalleen napattiin kisakuskiksi kokenut Sergio Perez.

Tulevalla kaudella Albon nähdään jälleen tositoimissa, kun hän saa uuden mahdollisuuden näyttää kyntensä Williamsin haalareissa.