F1-sarja matkaa historiansa ensimmäistä kertaa Saudi-Arabiaan tänä viikonloppuna. Maan ihmisoikeusongelmat ovat olleet esillä rutkasti kilpailun alla. Lewis Hamilton ei ole sinut sen asian kanssa, että sarja kilpailee maassa.

Myös ihmisoikeusasioihin tällä kaudella puuttunut Sebastian Vettel otti kantaa Saudi-Arabian onglemiin omalla tavallaan. Saksalainen järjesti pelkästään naisille sekä tytöille suunnatun karting-kilpailun kisaviikonlopun alla.

Naiset saivat ajo-oikeuden Saudeissa vasta vuonna 2018. Vettel halusi tuoda epäkohtia esiin enemmän positiivisella tavalla. Paikalle ilmestyi kahdeksan naista.

– Kokemus oli todella jännittävä. Luonnollisesti tämän kilpailun ympärillä on ollut paljon puhetta. Halusin miettiä mitä minä voin tehdä keskustelun edistämiseksi, Vettel aloitti torstain lehdistötilaisuudessa.

– Keskustelua on käyty paljon negatiivisessa valossa, joten halusin tehdä asian eteen jotain positiivista. Järjestin siis karting-kilpailun hashtag ”Kilpailua naisille” -alle.

– Meillä oli noin kahdeksan naisen ryhmä paikalla radalla. Yritin antaa heille neuvoa kilpailemisesta kasvattaakseni heidän itseluottamusta. Saudi-Arabiassa naiset saivat ajaa vasta vuonna 2018, joten kaikilla ei ollut vielä edes ajokorttia. Jotkut olivat kovia F1-faneja, toiset eivät.

– Mielestäni se oli todella hieno päivä, joka toivottavasti inspiroi monia. Aloitimme viikonlopun juuri niin kuin halusimme – keskityimme positiivisuuteen.