Red Bullin Max Verstappen juhli Ranskan GP:n voittoa Paul Ricardilla kasvatten MM-johtonsa Lewis Hamiltoniin 12 pisteeseen.

Valtteri Bottas ei päässyt maistelemaan samppanjaa, sillä Red Bull vei ”tuplavoiton” Mersusta. Sergio Perez nousi muutama kierros ennen maalia Bottaksen ohi vieden kolmannen paikan podiumilla Verstappenin ja Hamiltonin jälkeen.

SuomiF1-sivusto listasi tuttuun tapaan kilpailun topit ja flopit.

TOP3

McLaren-kuskeilla Daniel Ricciardolla (edessä) ja Lando Norrisilla (takana) kulki erinomaisesti Ranskassa. Kuva: Getty Images

Juuso Koivumäki: Daniel Ricciardo. Aussikuskilta nähtiin hienoja ohituksia ja upea nousu neljä sijaa ylöspäin. Ranskassa nähtiin McLarenia ja Ricciardoa parhaimmillaan. Myös tallikaveri Lando Norris ansaitsee kunniamainnin hyvästä kilpailusta.

Nooa Ruuth: Lando Norris. Brittikuski on edelleen kauden ainoa kuljettaja, joka on pystynyt ajamaan pisteille joka kilpailussa. Aika-ajo näyttäisi silti olevan brittitallin heikko kohta, mutta kisassa McLaren on selvästi varikon kolmanneksi nopein kilpuri. Huomioitavaa on se, että kolmannen vuoden kuljettaja on jäänyt viiden parhaan kuljettajan ulkopuolelle vain kerran tällä kaudella. Huima kaveri.

Eetu Lehtonen
: Pierre Gasly. Ranskalainen keikkuu jatkuvasti AlphaTaurilla aika-ajojen viimeisessä osiossa ja onnistuu myös kisapäivinä kilisyttämään tasaiseen tahtiin italialaistiimin pistekassaa. Ei uskoisi tämän kaverin saaneen pari vuotta sitten monoa Red Bullin ykköstiimistä.

TOP2

Juuso Koivumäki: Sebastian Vettel. Aivan Bakun kaltaista nousua ei Vetteliltä nähty, mutta siitä huolimatta jälleen kerran huikea veto saksalaiselta. Venytti ensimmäisen stinttinsä todella pitkäksi – pidemmäksi kuin kukaan muu. Loistava nousu MM-pisteille radalla, jolla Aston Martinilla ei ollut paljoa otettavissa.

Nooa Ruuth: Pierre Gasly. Allekirjoittaneelle alkukauden toiseksi paras kuljettaja. Ranskalainen tekee hiljaisuudessaan loistotyötä Alpha Taurilla. Jatkuvasti pisteillä sekä Q3-osiossa on lähes ihme AT:n kaltaiselle autolle. Red Bull -pettymyksen jälkeen kuulunut koko sarjan tasapainoisimpiin kuskeihin. Jos näillä näytöillä ajopaikka suuremmista talleista ei aukea, niin on se pyhäinhäväistys.

Eetu Lehtonen: Lando Norris. McLarenin keihäänkärki teki sen jälleen kerran. Varmat pisteet pois kuljeksimasta ja kärkinelikon jälkeen jälleen paras kuljettaja ja vankistaa McLarenin asemaa sarjan kolmanneksi parhaana tallina. Nuori britti ajaa loistavaa kautta.

TOP1

Juuso Koivumäki: Red Bull. Täydellinen viikonloppu tallilta ja MM-sarjan johto vain vankkenee. Red Bull vei Mercedestä jälleen 100-0 taktiksella puolella. Sergio Perezin ensimmäinen pitkä stintti mahdollisti lopussa nopeat kierrokset ja Max Verstappenin kahden pysähdyksen strategia toimi täydellisesti.

Nooa Ruuth: Red Bull. Energiajuomatalli osoitti Ranskassa olevansa tosissaan mestaruustaiston suhteen. Espanjan konservatiivisesta strategiasta opittiin ja Paul Ricardilla oppi laitettiin käytäntöön. Tähän lisäksi Max Verstappenin sekä Sergio Perezin loistosuoritukset radalla ja Vóla. Kauden ehjin viikonloppu koko tallilta.

Eetu Lehtonen: Red Bull. Rohkea taktinen veto tallin molempien autojen osalta, eikä kummankaan kanssa menty metsään. Kauden ensimmäinen tuplapodium energiajuomajätille ja lisää on tulossa.

Red Bull juhli jälleen voittoa. Kuva: Getty Images

FLOP3

Juuso Koivumäki: Yuki Tsunoda. Japanilaistulokaskuski sortui jälleen helppoihin virheisiin, vaikka tästä Red Bull -pomo Helmut Marko on miestä ripittänyt. Nikita Mazepinin jälkeen sarjan epätasaisin ja heikoin kuljettaja. Paljon on tapahduttava, että Tsunoda saa paikkansa ensi kaudella pitää.

Nooa Ruuth: Ferrari. Italialaistallin putoaminen pois pisteiltä näyttää vielä karmeammalta loistavan katukisaputken jälkeen. Pudotus oli kuitenkin odotettavissa, joten ei ruoskita Ferraria liikaa. Leclercin sekä Sainzin rengaskuluma oli kuitenkin jotain aivan kammottavaa.

Valtteri Bottaksen radioavautuminen sai kovaa kritiikkiä entisiltä F1-voittajilta – ”Jos minä olisin Toto Wolff, niin hän ei ajaisi enää Mercedeksellä”

Eetu Lehtonen: Mercedes. Jotain perää siinä tuntuu olevan, että mestaritalli tuntuu joissakin tilanteissa hieman jäätyvän Red Bullin tarjoaman paineen takia. Ihmetyttää tallin konservatiivinen tapa ajattaa väkisin molempia autoja samalla taktiikalla. Valtteri Bottas ruinasi toista stoppia, eikä sitä saanut vaikka menetettävääkään ei kauheasti ollut.

FLOP2

Juuso Koivumäki: Mercedes. Hallitseva maailmanmestari ei ole Espanjan GP:n jälkeen onnistunut taktisella puolella ja jälleen tuli kylmä suihku. Valtteri Bottaksen tiimiradiokiukutteluista oli jo selvästi havaittavissa, että paine Mersun kattilassa alkaa kasvamaan Red Bullin karatessa maisemaan.

Yuki Tsunodan alkukausi on ollut surkea. Kuva: Getty Images

Nooa Ruuth: Yuki Tsunoda. Japanilaisen otteet alkukaudella heijastavat sitä, että F1-kuljettaja Tsunoda ei vielä ole. Painekattila nimeltä Helmut Markon silmätikku ei auta 20-vuotiaan kuumapäisyyteen tai hänen amatöörivirheihinsä. Mutta siinä ongelma piileekin. Tsunoda ajoi ensimmäisen kautensa F2-sarjaa viime kaudella. Silti kokenut Alex Albon sysättiin kokonaan sivuun ja nyt Tsunodan itseluottamusta lytätään moottoriurheilun suurimmassa valokeilassa. Klassista Red Bullia.

Eetu Lehtonen: Yuki Tsunoda. Jälleen virheitä ja aika-ajotkin päättyivät jo kolmatta kertaa tällä kaudella ratavallien pusutteluun. Oppirahojen maksamisen osalta pannu alkaa pikkuhiljaa porisemaan yli.

Red Bull -pomo tylyttää kuljettajalupaustaan jälleen yhden virheen jälkeen – ”Hän on äkkipikainen sekä itsepäinen”

FLOP1

Ferrarin viikonloppu meni täysin vihkoon. Kuva: Getty Images

Juuso Koivumäki: Ferrari. Italialaistallin viikonlopusta tuli täysi pannukakku kahden loistavan viikonlopun jälkeen. Ennustettavissa oli, että Ferrari ei Ranskassa yhtä hyvin pärjää kuin Monacon ja Bakun kaltaisilla katuradoilla, mutta kyykkäys kokonaan pisteiltä ulos ei ole hyväksyttävää.

Nooa Ruuth: Mercedes. Jos Red Bull hoiti strategiansa mallikkaasti, niin samaa ei voi sanoa hallitsevasta mestaruudesta. Enää ei voi pitää turhana väitteenä sitä, etteikö tallin päätöksentekö olisi heikentynyt RB:n tuoman paineen takia. Virheet kasautuvat, eikä ratkaisuja uskalleta tehdä. Kilpailu oli täysin näpeissä, mutta saksalaistalli kompuroi omaan nokkeluuteensa. Herätkää Mercedes, siellä on mestaruustaisto käynnissä.

Eetu Lehtonen: Ferrari. Allekirjoittaneen jakeluun ei meinaa mahtua se ajatus, että punainen auto oli kahdessa edellisessä kilpailussa jopa paalupaikalla asti. Paul Ricard antoi liian tuoreessa muistissa olevia välähdyksiä viime kaudesta, jolloin ylipäätään Ferrarin moottoreita käyttävät tallit jäivät vähän väliä ulos pisteiltä. Pudotus oli toki odotettavissa, mutta näin syvälle en olisi uskonut maranellolaisen sukelluksen yltävän.