Valtteri Bottas palasi voittokantaan ensimmäistä kertaa sitten Azerbaidzhanin GP:n, kun hän ajoi helpohkoon voittoon Japanin GP:ssä. Bottas nousi lähdössä hyvällä startilla molempien Ferrareiden ohi. Tosin Sebastian Vettel helpotti osin heikolla suorituksellaan. SuomiF1 arvioi kisaviikonlopun suurimmat onnistujat ja epäonnistujat.

Lue aiempien kisojen topit ja flopit täältä

MM-pistetaulukko Japanin GP:n jälkeen

TOP #1

Juuso Taipale: Valtteri Bottas. Viikonlopun ainoa ”kupru” tapahtui lopulta vain aika-ajoissa. Suomalainen paikkasi kolmosruudun ”notkahduksensa” lopulta upealla startilla. Vaikka Ferrarit edellä mokasivat, ei se vähennä Bottaksen lähdön täydellistä onnistumista. Väkevä esitys, tällaista Bottasta soisi näkevän kisasta toiseen.

Juuso Koivumäki: Valtteri Bottas. Kärkeen ja karkuun. Bottas toteutti tuttua sapluunaa, jota hänen tallikaveriltaan Lewis Hamiltonilta on totuttu kauden aikana näkemään. Todella vahva suoritus ja jopa suvereeni voitto suomalaiselta.

Tuukka Hyttinen: Valtteri Bottas. Täysin virheetön ja ylivoimainen esitys. Kukaan ei odottanut Bottaksen voittoa Suzukassa, vaikka mies olikin Mercedeksen nopein kuski koko viikonlopun. Suomalaisen urotyö varmisti Mercedekselle kuudennen merkkimestaruuden, mistä mies saa varmasti kiitoksia ja arvostusta tallijohdolta.

Valtteri Bottas oli selvä ykkönen Japanissa. Kuva: Getty Images

LUE MYÖS: Valtteri Bottas sai kostonsa! Pääsi näpäyttämään ”arkkivihollistaan” legendaarisella lausahduksella – kuuntele

TOP #2

Juuso Taipale: Carlos Sainz. On turha puhua enää mistään varjoissa suorittavasta supersankarista, Sainz on noussut tällä kaudella F1-kuskien eliittiin. Kaikin puolin täydellinen kilpailu, ja se palkittiin mukavalla pistepotilla.

Juuso Koivumäki: Mercedes. Valmistajien mestaruus varmistui Japanissa, ja itse kisaviikonloppu oli jälleen vakuuttava Mersulta. Vaikka aika-ajossa tuli Venäjän GP:n tapaan takkiin, silti talli pystyi löytämään jonkin keinon, jolla kairata tiensä voittoon. Täysin ansaittu kuudes valmistajien MM-sarjan titteli putkeen.

Tuukka Hyttinen: Sebastian Vettel. Vaikka saksalainen pilasikin omat mahdollisuutensa voittoon virheellään kisan lähdössä, ajoi hän muutoin hyvinkin vahvan kisan. Lewis Hamilton pysyi takana kisan lopussa, vaikka Mercedes yrittikin järjestää tuplavoittoa varikkotaktiikkansa avulla.

TOP #3

Juuso Taipale: Sebastian Vettel. Saksalainen oli onnekas, ettei starttihässäkästä räpsähtänyt sanktiota. Se asia sivuuttaen oli Vettel Suzukassa vahva. Paalupaikka ja kakkossija antoi kaikille muistutuksen miehen ajotaidoista.

Juuso Koivumäki: Sebastian Vettel. Todellisten rattimiesten radalla Vettel todisti itsensä. Aika-ajossa paalulle ja kisassa vahvaa suorittamista. Piti pintansa lopussa, vaikka Hamilton antoikin kovasti painetta. Tuomaristo tosin pelasti saksalaisen pahemmalta, joten täysin puhtaita papereita ei Vettel saa.

Tuukka Hyttinen: Carlos Sainz. Espanjalaiskuski ajoi jälleen mainion kisan vaivihkaa kärjen voittotaistelun takana. Viides sija on tämän kauden kalustollaan erittäin hyvä tulos McLarenille. Liekkö Sainz jopa yksi koko sarjan aliarvostetuimmista kuskeista?

LUE MYÖS: Sebastian Vettel sätti itseään: ”Huonompi kuin huono”

McLarenin Carlos Sainz on ollut yksi tämän kauden suurista onnistujista. Kuva: Getty Images

FLOP #1

Juuso Taipale: Tuomaritoiminta. Se on sinänsä sivuseikka, kuuluiko Charles Leclerciä ja Ferraria rangaista alkukierrosten tapahtumista. Mutta niistä ei pitäisi missään nimessä tulla sanktioita pari tuntia kilpailun päättymisen jälkeen. Risuja kahmalokaupalla myös ruutulippufiaskosta. Racing Pointilla iloitaan, mutta olihan tämä äärimmäisen noloa suorittamista.

Juuso Koivumäki: Charles Leclerc. Monacolainen ei voi kuin katsoa peiliin. Edes hyvä nousu ei korvaa alun heikkoa suoritusta, jolla hän pilasi oman kisansa sekä Max Verstappenin päivän.

LUE MYÖS: ”Vastuutonta” – Max Verstappen raivostui Charles Leclercille

Tuukka Hyttinen: Charles Leclerc. Termi ”junnumainen höntyily” kuvaa tällä kertaa parhaiten 21-vuotiaan monacolaisen ajosuoritusta Suzukan sunnuntaissa. Eturivistä startannut tähtipilotti torpedoi omat voittosaumansa heti kättelyssä runttaamalla Max Verstappenin kylkeen. Leclercin romuralli vahingoitti lopulta yhteensä kolmea autoa, eikä nuorukainen selvinnyt lopulta ilman tuntuvaa rangaistusta

Leclercin kisa ei sujunut odotetusti.

FLOP #2

Juuso Taipale: Kevin Magnussen. Aika-ajoissa seinään ja kisassa ei mitään aikaiseksi. Täys hutiviikonloppu tanskalaiselle.

Juuso Koivumäki: Tuomaristo. Tuomareita on tällä kaudella haukuttu ja nyt haukutaan lisää. Päätöksissä ei ole minkäänlaista johdonmukaisuutta. Jos Kimi Räikkönen sai Venäjän GP:ssä rangaistuksen varaslähdöstä, miksi Vettel ei saanut sitä nyt?

Tuukka Hyttinen: Williams. Varaosien puutteen kanssa tuskaileva brittitalli onnistui suututtamaan konkarikuskinsa Robert Kubican sovittelemalla autoonsa uutta etusiipeä, jolla mies ei kuitenkaan saanut ajaa itse kisassa. Englantilaisten toimissa ei tunnu olevan päätä eikä häntää kautena, joka on kokonaisuutena ollut varmastikin yksi tallin historian lohduttomimmista.

LUE MYÖS: Ruutulippumoka pisti Japanin GP:n tuloslistan uusiksi – yksi kuljettaja kiitollinen

LUE MYÖS: Miksi Sebastian Vettel selvisi rangaistuksetta varaslähdöstään? Näin tuomaristo perusteli

FLOP #3

Juuso Taipale: Charles Leclerc. Teki upean nousun, ja minun papereissani starttikärhämä olisi pitänyt jättää rankaisematta. Mutta se ei silti poista sitä tosiasiaa, että näitä virheitä ei saisi huippukuljettajalle tulla. Maltti olisi ollut valttia.

LUE MYÖS: Charles Leclerc sai kaksi rangaistusta kisan jälkeen – tuloslista uusiksi, tuomaristo pyörsi aiemman päätöksensä

Juuso Koivumäki: Haas. Amerikkalaistallin kausi on ollut täysi pannukakku eikä se siitä enää kohoa. Kisavauhti oli jälleen kerran olematonta. Haasin on unohdettava tämä kausi nyt kokonaan ja keskityttävä sataprosenttisesti ensi kauden autoonsa.

Tuukka Hyttinen: Japanin ratavirkailijat. Suzukan kisan lopussa nähtiin yksi kauden erikoisimmista tunaroinneista ratatoimitsijoiden heiluttaessa ruutulippua kierrosta liian aikaisin. Näin hämmentäviä mokia ei luulisi pahemmin sattuvan moottoriurheilun kuninkuusluokassa.