Formula 1 julkisti torstaina sarjan uusien sääntöjen pääkohdat. Vanhalla sääntökirjalla mennään vielä kausi 2020, mutta kaudesta 2021 alkaen uudet määräykset ovat voimassa kokonaisuudessaan.

Uusien sääntöjen avulla sarja on tavoitellut näyttävämpi autoja. Autojen näkyviä osia on yksinkertaistettu siten, että aerodynamiikkaan vaikuttavat osat ovat autojen pohjassa. Tämän avulla ohittaminen tulee olemaan helpompaa, koska likainen ilma ei pääse vaikuttamaan pohjassa oleviin aerodynaamisiin osiin.

Nykyisellään autojen downforce eli pitovoima laskee jopa 40 prosentilla toisen auton perässä ajettaessa. Kauden 2021 autoilla vaikutus on vain 5–10 prosentin luokkaa.
Lisäksi autojen vanteisiin on tulossa led-näytöt, joilla voidaan antaa informaatiota katsojille. Pääset katsomaan kuvia autoista täältä.

Tallien välisiä tasoeroja pyritään kavetamaan budjettikatolla. Budjettikatto on asetettu 175 miljoonaan dollariin per kausi. Budjettikatto ei kuitenkaan sisällä kuljettajien palkkoja tai markkinointikustannuksia. Budjettikaton tavoitteena on tasoittaa eroja isojen ja pienempien tallien välillä.

Teknisiin sääntöihin tulleet muutokset koskevat lähinnä kauden mittaan tehtävää kehitystyötä. Autoon tuotavien päivitysten määrää kesken kauden rajoitetaan, minkä tarkoituksena on karsia kustannuksia kehityskilpailusta. Lisäksi joitakin osia standardisoidaan ja joidenkin osien, kuten jarrupalojen, lukumäärää rajoitetaan. Myös tallien tuulitunnelitestauksia rajoitetaan.

Moottorisäännöt pysyvät ennallaan, mutta käytettävien pakoputkistojen määrää tullaan rajoittamaan. Jokainen kuljettaja saa käyttää kauden aikana kuutta pakoputkistoa ilman rangaistuksia.

Kisaviikonloppuja lyhennettään siten, että tallit saapuvat paikalle torstain sijaan vasta perjantaina. Perjantaina on vuorossa lehdistötilaisuudet ja kaksi ensimmäistä vapaata harjoitusta.

Parc ferme astuu jatkossa voimaan jo ennen lauantain kolmatta harjoitusta. Parc fermen ollessa voimassa, auton asetuksia ei saa enää muuttaa ilman rangaistuksia. Nykyisellään parc ferme on alkanut siitä hetkestä, kun auto starttaa aika-ajoihin.

Tallien on myös käytettävä kahdessa harjoituksessa kauden aikana kuljettajaa, joka on ajanut enintään kaksi F1-osakilpailua. Tämän avulla pyritään luomaan näyttöpaikkoja uusille ikäpolville.

Lähde: formula1.com