F1-sarjan siirtyminen Liberty Median omistukseen on ravisuttanut yleensä niin konservatiivista moottoriurheilun kuninkuusluokkaa. Kaikki uudistukset eivät ole kuitenkaan yleisön mieleen.

Amerikkalaisena yhtiönä Liberty Media on linjannut halunsa kasvattaa formula ykkösten markkina-asemaa kotimaassaan. Vaikka F1 on maailman seuratuin moottoriurheilusarja, häviää se Yhdysvalloissa NASCAR:lle ja paikoin jopa IndyCarille.

Liberty Media on pyrkinyt tekemään lajista entistä parempaa TV-viihdettä monin tavoin. Ratatapahtumien lisäksi kisalähetysten grafiikkaa ja ohjeistarjontaa on kehitetty hurjasti takavuosista.

F1-sarjan eurooppalainen perimä on näkynyt aina lajin halussa käyttää kansainvälistä yksikköjärjestelmää, SI-järjestelmää. Tämä on suomalaisille luontevaa, puhummehan grammoista, sekunneista ja kilometreistä.

Britannia ja erityisesti USA luottavat kuitenkin myös toiseen järjestelmään, jossa kilometrien sijasta puhutaan maileista. Tämä nykymaailmassa vähemmistöön jäänyt järjestelmä on nyt kuitenkin tunkemassa mukaan F1-lähetyksiin, joidenkin harmiksi.

F1-sarja esitteli Japanin GP:n harjoitusten yhteydessä nopeusmittausjärjestelmää, jossa kuskin nopeus esitettiin sekä km/h että mp/h tyylisesti. Kaikkia palveleva järjestelmä tekee TV-grafiikasta kuitenkin aikamoista numeroviidakkoa, kuten alla oleva kuva osoittaa.

Mailien ilmestyminen osaksi F1-sarjan televisiolähetyksiä ei ole miellyttänyt kaikkia.

– Vanhan ajan mittayksikön lisääminen (jo valmiiksi liian sekavaan) TV-grafiikkaan? Ei oikea signaali lajista, jonka pitäisi huokua kehityksen aallonharjalla olemista. Lakatkaa tyhmentämästä lajia.

Keith Collantine

@keithcollantine
Adding old-fashioned imperial units to the (already rather cluttered) TV graphics? Not the right image for what's supposed to be a cutting-edge sport. Stop dumbing it down.

#F1 #JapaneseGP