Mercedeksen ylivoima piilottanut iloisen kehityssuunnan F1-sarjan voimasuhteissa

© Kuva: Getty Images

Formula ykkösten kausi 2019 on sujunut toistaiseksi Mercedeksen vahvassa komennossa, mutta tilastot paljastavat miellyttävän huomion sarjan kokonaiskehityksestä.

Racefans-sivusto arvioi tallien raa’an suorituskyvyn vertaamalla autojen jokaisen kisaviikonlopun parhaita kierrosaikoja toisiinsa. Mercedes on tilastojen ykkönen, mutta ilahduttavasti kuusi tallia on pystynyt kaventamaan eroa Hopeanuoliin vuoden takaisesta tilanteesta.

Syy, miksi Mercedes on voittanut kauden toistaiseksi ajetusta 12 kilpailusta peräti kymmenen, linkittyy Ferrariin. Italialaistiimi on Williamsin ja Racing Pointin ohella ainoa talli, joka ei ole pystynyt kuromaan eroaan saksalaistalliin umpeen. Viimevuonna talli oli viime vuonna tilastollisesti vain 0,12% Mercedestä hitaampi, mutta tänä vuonna ero on kasvanut 0,41 prosenttiin.

Se ei kuulosta paljolta, ja Ferrari on edelleenkin tilastojen valossa Mercedeksen lähin vastustaja. Talli on kuitenkin onnistunut mokaamaan mahdollisuutensa voittoon sekä Bahrainissa, Azerbaidzhanissa ja Kanadassa, jossa se oli vauhdillisesti lähellä, tai jopa edellä, Mercedestä. Ferrari oli viikonlopun nopein myös Itävallassa, mutta tuolloin voittoon ajoi Red Bullin Max Verstappen.

Red Bullin marginaaliero Mercedekseen on 0,62 prosenttia, kun vuosi sitten ero oli 0,68 prosenttia. Verstappenin erinomainen vire ja Hondan petraaminen ovat tuoneet tallia lähemmäksi kärkeä erityisesti viime kilpailuissa, joten Red Bull voi kuroa eroa pienemmäksi entisestään loppukauden aikana.

Vaikka keskikasti onkin päässyt lähemmäksi kärkeä, ovat tallit silti vielä kaukana. Tänä vuonna hurjan kehitysloikan ottanut McLaren on prosentuaalisesti lähimpänä Mercedestä, mutta eroa on silti 1,62 prosenttia. Sijoilla 4-9 olevat tallit mahtuvat kaikki 0,73 prosentin sisään, mikä selittää erittäin tasaväkisen taiston ja voimasuhteiden heilahtelun.

Alfa Romeo on McLarenin ohella yksi suurimmista harppaajista vuoden takaiseen tilanteeseen nähden. Viime vuonna tallin ero optimaalisesti parhaimpaan kierrosaikaan oli 2,6 prosenttia, nyt se on 2,02.

Erojen tasaantuminen on seurausta stabiileina pysyneistä säännöistä, vaikka tänä vuonna autoja muutettiinkin radikaalisti. Takamatkalla olevien tallien on helpompi kuroa eroa pienemmäksi, kun taas Mercedeksen on yhä vaikeampi löytää keinoja höylätä jo ennestään vikkelistä kierrosajoista pois lisää sadasosia.

Mercedes ei kuitenkaan lepää laakereillaan, joten tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että muut tallit ajaisivat kuudetta peräkkäistä tuplatitteliä jahtaavan saksalaismerkin täysin kiinni.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale