Matt Bishop ennusti jo 2001 Kimi Räikkösen olevan Ferrarin seuraava maailmanmestari. F1 Racingin silloisen päätoimittajan ennustus kävi toteen, joskin monen mutkan kautta.

LUE TÄÄLTÄ BISHOP-HAASTATTELUN AVAUSOSA

F1-kausi 2001 voidaan nähdä vauhdinvaihdon vuotena suomalaisessa formulahistoriankirjoituksessa. Kaksinkertaisen maailmanmestarin Mika Häkkisen viimeisestä kaudesta käynnistyi toinen hieno ura, kun maanmies Kimi Räikkönen valloitti formulavarikot.

21-vuotias Räikkönen pestattiin Sauberin toiseksi kisakuljettajaksi hyvin ohuella kokemuksella. Lahjakkuudesta ei kuitenkaan ollut mitään epäselvyyttä, ja nopeasti koko F1-maailma rakastui nuoreen sinivalkoiseen kuljettajaan.

Lue analyysimme: Häkkinen vs Räikkönen – kumpi on parempi kuljettaja?

”Kimi ei juuri puhu tai näytä tunteitaan, paitsi saatuaan pari juomaa alleen.”

– Muistan hyvin Kimin ensimmäisen kisan. Hän oli seitsemäs, mutta nousi edellä ajaneen kuljettajan saaman rangaistuksen myötä kuudenneksi ja täten pisteille. Sauberin F1-tiimin johtaja Beat Zehnder kertoi minulle, kuinka hän oli soittanut Kimille puhelimitse kertoakseen hänen nousseen pisteille. Kimi vastasi vain lyhyesti “hienoa”, Bishop naureskelee muistoaan SuomiF1-sivustolle.

Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen kaudella 2001. Kuva: Getty Images

Bishop allekirjoittaa yleisen mielipiteen Räikkösestä vaikeasti lähestyttävänä hahmona. Myös kielenkantojen löystymisen tarina on hänelle tuttu.

– Kimi ei juuri puhu tai näytä tunteitaan, paitsi saatuaan pari juomaa alleen.

Haastattelumme aiemmassa osassa Bishop kehui Häkkistä nopeimmaksi koskaan näkemäkseen kuljettajaksi. Kovan vastuksen tässä kategoriassa antaa juuri Räikkönen.

”Räikkönen sai Montoyan näyttämään hitaalta. Toki saman kohtalon kokivat muutkin kuljettajat.”

– Jos minun pitäisi nimetä joku toinen erittäin nopea ja häikäisevä kuljettaja, se olisi ehdottomasti Kimi. Hän oli parhaimmillaan McLaren-vuosinaan, jolloin hän suorastaan säkenöi. Hänen olisi pitänyt voittaa pari maailmanmestaruutta lisää, sillä hän olisi ehdottomasti ansainnut ne, Bishop kehuu.

2003 ja 2005 tittelit karkasivat pääasiassa McLaren-Mercedeksen kaluston epäluotettavuuteen. Jälkimmäistä kautta Bishop pitää Räikkösen koko uran parhaimpana.

– Hän oli kauden nopein kuljettaja, esittäen ison joukon upeita ajosuorituksia. Älkää unohtako, että toista autoa ajoi Juan Pablo Montoya, jota pidettiin tuolloin sarjan nopeimpana kuljettajana. Räikkönen sai kuitenkin hänet näyttämään hitaalta. Toki saman kohtalon kokivat muutkin kuljettajat.

McLaren-pettymysten jälkeen Räikkönen siirtyi Ferrarille kaudeksi 2007. Vuosi huipentui kaikkien tuntemalla tavalla suomalaisen ikimuistoiseen maailmanmestaruuteen.

– Olin todella iloinen Kimin puolesta, hän ansaitsi maailmanmestaruuden. Toki tittelin ratkeaminen näin hieman harmitti myös, sillä olin jo tuossa vaiheessa siirtynyt McLarenin palvelukseen.

Samalla toteen kävi ennustus, jonka Bishop laati jo Räikkösen debyyttikaudella.

– Räikkösen erinomaisen alkukauden jälkeen laitoin hänet F1 Racingin heinäkuun numeron kanteen isolla saatetekstillä “Ferrarin seuraava maailmanmestari”. Toki hän siirtyi kaikkien pieneksi yllätykseksi McLarenille siinä välissä, mutta lopulta olin oikeassa. Räikkösestä tuli Michael Schumacherin jälkeen italialaistallin seuraava (ja toistaiseksi viimeisin) maailmanmestari, Bishop myhäilee.

Bishop työskenteli McLarenilla yhdessä Heikki Kovalaisen kanssa. Haastattelun seuraavassa osassa mies muistelee suomalaiskuljettajan otteita.

Kimi Räikkönen tuuletti tuoreena F1-sarjan maailmanmestarina Brasiliassa lokakuussa 2007. Kuva: Getty Images