Ferrarin Sebastian Vettel on yksi F1-sarjan parhaiten palkatuista kuljettajista, mutta miehellä on siihen täysi oikeutus. Saksalaiskuljettaja on tuonut uransa aikana hänen talleilleen melkoisen siivun palkintopotista.

Arvostettu talousjulkaisu Forbes julkaisi tiedot kaikkien nykykuskien talleilleen tuomista palkintorahoista. Vettel oli listan ykkönen ennen Mercedeksen Lewis Hamiltonia ja Alfa Romeon Kimi Räikköstä.

Lue lisää Vettelin palkasta ja omaisuudesta täältä

F1-sarjan nykyinen tulonjako koostuu useasta eri sarakkeesta. Kauden 2018 palkintorahojen jakautumisesta tallien kesken voit lukea täältä.

Jokainen talli saa kokonaispotista samansuuruisen perussumman. Toisen sarakkeen summa määräytyy valmistajien sarjan sijoituksen mukaan. Tämän lisäksi tietyt tallit saavat vielä erikoisbonuksia esimerkiksi pitkäaikaisesta sitoutumisesta tai vahvasta panostuksesta johtuen.

Esimerkiksi sarjan mahtitalli Ferrari saa pelkkää bonuspalkkiota 114 miljoonaa dollaria, kun Toro Rosson koko potti oli 52 miljoonaa dollaria.

Analyysi: F1-korttitalo luhistumassa – sarjalla ratkaistavanaan ongelma toisensa perään – mikä kaikki on pielessä?

Nykyinen tulonjako on ollut voimassa vuodesta 2012. Jo ennen sitä tallit saivat tietynlaisia bonuksia, mutta niiden summat ja kohteet vaihtuivat.

Forbes laski eri kuljettajien osuuden vuosien saatossa jaettuihin palkintopotteihin. Julkaisu laski, kuinka monta prosenttia yksittäinen kuljettaja on ollut vastuussa tallinsa sijoitus-sarakkeen mukaisen potin summasta.

Katso F1-kuskien palkkatiedot: Räikkönen ja Bottas tienaavat mukavasti, Hamilton hurjan summan

Vettel, joka on kerännyt runsaasti pisteitä ja nostanut tallinsa täten korkealle valmistajien sarjassa läpi nykyisen tulonjakoaikakauden, on listan ykkönen 511,9 miljoonan dollarin kokonaispotillaan. Vettel voitti neljä maailmanmestaruutta Red Bullilla 2010-2013, minkä lisäksi hän on ollut Ferrarin ykkösjyrä kaudesta 2015.

LUE MYÖS: Näkökulma: Kaikkien rakastamasta veijarista sylkykupiksi – mikä tuhosi Sebastian Vettelin maineen (suomalais)fanien silmissä?

Näkökulma: Näin F1-media tekee kärpäsestä härkäsen – uusin Vettel-uutinen väännetään ihmeelliseen valoon

Toisena listalla on Hamilton 449,6 miljoonan dollarin potillaan. Hamilton on hallinnut sarjaa viime kaudet, mutta siinä missä Vettel on kerännyt prosentuaalisesti lähes aina huomattavasti tallikaveriaan enemmän pisteitä, on Hamilton ollut tiukemmalla Nico Rosbergin kanssa.

Hamilton on kerännyt urallaan hurjan omaisuuden – pistänyt rahaa myös haisemaan

Räikkönen on listan kolmas 386,3 miljoonan dollarin potillaan. Räikkönen on tuottanut runsaasti palkintorahaa Lotukselle ja Ferrarille, jotka ovat olleet suomalaisen kanssa aina korkealla potinjaossa.

Räikkösen palkka- ja omaisuustiedot

Listan neljäntenä on Nico Hülkenberg. Tämä osoittaa saksalaiskuskin nostaneen keskikastin tallejaa nvuodesta toiseen korkealle valmistajien sarjassa, minkä lisäksi hän on ollut tallinsa parempi pisteidenkerääjä.

Williamsilla 2013-2016 ajanut Valtteri Bottas on tuonut brittitallille ja Mercedekselle vuosien aatossa 218,3 miljoonaa dollaria.

Pitkä ura ja vuodet sarjan kärjessä auttavat listalla. BMW Sauberilla ja Renaultilla hyvää jälkeä 2006-2010 sarjassa tehnyt Robert Kubica on listalla korkealla, vaikka Williams-kuski onkin ollut vuosia sivussa lajista.

[table id=48 /]

Kuva: Getty Images