F1-sarja juhlii tulevana viikonloppuna näyttävästi historiansa tuhannetta osakilpailua. Näin suuresta luvusta puhuttaessa merkkipaalun todellisesta ajankohdasta voidaan kuitenkin käydä keskustelua.

Kiinassa sunnuntaina ajettava GP on F1-sarjan mukaan sarjan tuhannes kilpailu, mikä onkin tarkin kuvaus merkkipaalulle. Kyseessä kun ei ole sarjan tuhannes Grand Prix.

Sarjassa vuosina 1950-1959 ajetut Indy500-kilpailut tipahtavat tällä sanaparilla pois laskuista. Näistä mittelöistä kun ei käytetty aikoinaan Grand Prix -nimitystä.

Ongelmana on myös, jos halutaan puhua F1-kilpailuista. Kausilla 1952 ja 1953 sarjaa ajettiin F2-luokituksen saaneille kilpureilla.

Merkkipaalu on siis oikea, jos puhutaan F1-sarjan kilpailuista. Joskin yksi mutka tähänkin vielä saadaan.

Kauden 1980 Espanjan GP menetti arvonsa jälkikäteen tuolloin kuumana käyneen F1-sarjan sisäisen valtataistelun johdosta. Teknisesti Kiinassa ajetaan siis F1-sarjan 1001. kilpailu.

Semantiikka sikseen, F1-sarjalla on kaikki oikeudet juhlia komeaa merkkipaalua tulevana viikonloppuna. Niin tekee myös SuomiF1, joka juhlistaa tuhannen kilpailun rajapyykkiä lukuisilla erikoisartikkeleilla. Julkaisemme niitä tasaisesti lisää lähipäivinä!

LUE:

F1 1000: SuomiF1 listasi F1-historian kymmenen merkittävintä henkilöä – ykköseksi vain yksi vaihtoehto

F1 1000: Näin F1 kasvoi maailman suurimmaksi autourheilusarjaksi – tässä ovat merkittävimmät hetket sarjan historiassa