”Mikalla oli huono kuulo onnettomuuden seurauksena” – Häkkisen tallikaveri muisteli erikoista sekoilua – palasi myös suomalaisen ”velan takaisinmaksuun”

© Kuva: Getty Images

David Coulthard äityi muistelemaan erikoista episodia, joka nähtiin kauden 1998 Australian GP:ssä. Skottikuljettaja osoitti suoraselkäisyytensä ojentamalla voiton tallikaverilleen Mika Häkkiselle.

Häkkinen ja Coulthard nappasivat kaksoisvoiton McLarenille kauden 1998 avauskilpailussa ylivoimaiseen tyyliin. Voitonjuhlien ylle kertyi kuitenkin synkkiä pilviä, sillä Häkkinen oli heittää itselleen kuuluvan palkinnon menemään.

Tarina on tuttu suomalaisille F1-faneille. Ylimääräisen varikkovisiitin kärkipaikalta suorittanut suomalainen tipahti Coulthardin taakse, mutta skotti päästi suomalaisen lopulta takaisin edelleen ja kilpailun voittoon.

Lue tarkempi kuvaus hämmentävästä tapahtumasarjasta alta.

Tänä päivänä: Mika Häkkinen aloitti mestaruuskautensa hämmentävällä tavalla – mystinen viesti oli tuhota voiton, tallikaverin suoraselkäisyys pelasti

F1-sarjan Beyond the Grid -podcastissa vieraillut Coulthard muisteli kauden 1998 avauskisan tapahtumia.

– Tiesimme jo talvitesteissä meillä olevan nopea auto. Olimme sekunnin muita nopeampia, mutta automme hajosi koko ajan. Australiaan matkatessamme emme olleet ajaneet testeissä yhtäkään täyttä kisamatkaa, Coulthard paljastaa.

Kestävyyttä pystyttiin kompensoimaan säästeliäällä ajolla. Vauhtiedun turvin Häkkistä ja Coulthardia ohjeistettiin ajamaan vain riittävää vauhtia parhaan tuloksen saamiseksi.

Ron Dennis (tallipäällikkö) ohjeisti meitä ennen kisaa, että avausmutkasta ensimmäisenä ulos tuleva kuljettaja saa voittaa kilpailun. Mika piti kärkisijaa lähdön jälkeen.

Sitten tapahtui jotain hämmentävää.

– Mikalla oli huono kuulo kauden 1995 Australian GP:n onnettomuuden seurauksena. Hän sai tiimiradiossa ohjeen ”cool brakes”, joka tarkoitti vauhdin hiljentämistä. Hän kuuli sen kuitenkin ”pit now”, ja niin hän tuli varikolle, Coulthard paljastaa.

Mika Häkkinen julkaisi pysäyttävän kuvan hengenvaarallisesta ulosajostaan – yksi ratkaisu olisi voinut säästää loukkaantumiselta

Aikahävikki käänsi McLaren-autojen sijoitukset päälaelleen.

– Talli olisi voinut jättää tilanteen niin, jolloin polemiikkia olisi tullut huomattavasti vähemmän. Mutta päätimme kunnioittaa aiemmin tehtyä sopimusta, ja päästin Mikan takaisin edelleen.

Räikeältä tallimääräykseltä näyttänyt toimenpide keräsi paljon kritiikkiä. Monet vedonlyöjät suuttuivat päätöksestä, ja myös kansainvälinen autoliitto FIA tutki tallin toimintaa.

Coulthardille luvattiin uhrauksen korvaaminen joskus myöhemmin, mutta vastaavaa voiton luovuttamista hän ei koskaan saanut osakseen.

– Mikan F1-uran viimeisessä kilpailussa Suzukassa 2001 hän ajoi kolmantena ja minä neljäntenä, kun hän päästi minut edelleen kilpailun lopussa. Eihän se sama asia ollut kuin voiton lahjoittaminen, ja lisäksi hän vältti lehdistötilaisuuden, Coulthard naurahtaa.

LUE MYÖS:

Häkkisen ja Räikkösen tallikaveri muistelee aikojaan suomalaisten rinnalla: ”Mikalla ja tallipomolla erityislaatuinen suhde”

Häkkisen ja Räikkösen entinen tallikaveri Coulthard muistelee traagista lento-onnettomuuttaan: ”Kättelin heitä, ja tunnin päästä he olivat kuolleet”


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.