Häkkisen ja Räikkösen tallikaveri muistelee aikojaan suomalaisten rinnalla: ”Mikalla ja tallipomolla erityislaatuinen suhde”

© Kuva: Getty Images

F1-konkari David Coulthard on muistellut uraansa F1-sarjan Beyond the Grid -podcastissa. Skotin mietteet suomalaisista tallikavereistaan kiinnostavat sinivalkoisia F1-faneja.

Coulthard ajoi F1-sarjassa kausilla 1994-2008 yhteensä 246 GP-starttia voittaen 13 kilpailua. Valtaosan urastaan mies ajoi McLarenilla. Yhdeksän kauden aikana miehellä oli vain kaksi tallikaveria, molemmat suomalaisia.

1996-2001 Coulthard ajoi Mika Häkkisen aisaparina. Kahden Häkkisen voittaman maailmanmestaruuden rinnalla ”DC:n” yhdeksän osakilpailuvoittoa yhteisiltä vuosilta ei ole kovin imarteleva saldo. Coulthard antoi kuitenkin tärkeää tulitukea tallikaverilleen taisteluissa Ferraria ja erityisesti Michael Schumacheria vastaan.

Jo vuonna 1993 McLarenille liittynyt Häkkinen kasvoi osaksi brittitiimiä. Erityisesti kauden 1995 vakava loukkaantuminen lähensi suomalaisen ja tallipomo Ron Dennisin välejä.

Mika Häkkinen julkaisi pysäyttävän kuvan hengenvaarallisesta ulosajostaan – yksi ratkaisu olisi voinut säästää loukkaantumiselta

Coulthard kokee edelleen Häkkisen olleen legendaarisen tiimipomon suosikki.

– Tunsin aina heidän välillään olleen erikoislaatuinen suhde. Mutta tavallan se oli ymmärrettävää. Mikan onnettomuuden jälkeen Ron vietti paljon aikaa hänen sairasvuoteensa vierellä, ja he lähentyivät toisiaan, Coulthard muistelee.

Seuraavaksi kaudeksi Williamsilta McLarenille siirtynyt DC koki olonsa tallissa paikoin ulkopuoliseksi.

– Kuljettajan pitää tuntea tallin olevan hänen takanaan. McLarenilla tilanne ei ollut aina sellainen, ja puhuin asiasta useasti Ronin kanssa. Yhden keskustelun jälkeen sain vahvistuksen epäilyksilleni tallin erilaisesta suhtautumisesta minuun ja Mikaan. Se helpotti oloani, sillä sen jälkeen minun ei tarvinnut enää arvailla ja elää epätietoisuudessa. Pystyin keskittymään täysillä omaan tekemiseeni, ja sen ansiosta minusta ja Mikasta kasvoi yksi F1-historian parhaista kuskikaksikoista, Coulthard paljastaa.

Tarina miehestä, joka leipoi Ayrton Sennasta ja Mika Häkkisestä F1-legendoja – Ron Dennisin nousu ja tuho

Häkkisen jälkeen Coulthardin aisapariksi talliin liittyi nuori Kimi Räikkönen. Skotti on kenties paras kuljettaja vertaamaan suomalaiskuskien erilaisuutta.

– Mika oli enemmän tiimipelaaja, minkä lisäksi me olimme samanikäisiä. Teimme paljon töitä yhdessä ja yritimme potkia tallia kohti parempia suorituksia. Kimi puolestaan ei juurikaan kommunikoinut. Hän nukkui mielummin penkin alla ja tyytyi vain ajamaan autoa lujaa, Coulthard kuvailee.

Skotti kuvaileekin hänen hoitaneen kuljettajista suhteita talliin, Räikkösen hoitaessa ajohommat.

Häkkisen ja Räikkösen entinen tallikaveri Coulthard muistelee traagista lento-onnettomuuttaan: ”Kättelin heitä, ja tunnin päästä he olivat kuolleet”

Skotin McLaren-ura tuli päätökseen kauden 2004 päätteeksi. Nopeammaksi osoittautuneen Räikkösen rinnalle talli oli hankkinut Juan Pablo Montoyan jo hyvissä ajoin.

– Minulle kerrottiin jo puolitoista vuotta aiemmin, että Montoya astuu tilalleni talliin kaudeksi 2005. Ron Dennis ei halunnut itse kertoa sitä minulle, vaan hän lähetti tallin kakkosmiehen Martin Whitmarshin tekemään sen. Hän kertoi minulle tilanteen asiallisesti, korostaen tallin haluavan kunnioittaa minua olemalla avoin asiasta.

Kimi Räikkönen Iceman-lempinimestään: ”Ehkä Ron oli katsonut liikaa Top Gunia”

Ajaessaan viimeisiä kilpailuja McLarenilla Coulthard suunnitteli samalla F1-uransa tulevaisuutta.

– Lähestyin useita talleja. Ferrarille tarjouduin testikuljettajaksi, mutta tallipomo Jean Todt kertoi heillä olevan niitä jo kaksi kappaletta. Kävin neuvotteluja myös Renaultin, Williamsin ja Jaguarin kanssa. Viimeksi mainittu ei vaikuttanut tuolloin houkuttelevalta, sillä talli ei vaikuttanut kovinkaan kilpailukykyiseltä. Mutta sitten Red Bull osti tallin, ja kaikki muuttui.

Energiajuomayhtiö pestasi kokeneen Coulthardin F1-projektinsa johtohahmoksi. Skotti auttoi tallia kehittymään varteenotettavaksi F1-tiimiksi. Coulthardin lopettaessa kauden 2008 päätteeksi hänen tilalleen talliin nostettiin Sebastian Vettel, ja loppu on historiaa.