SuomiF1-sivuston haastattelema C Moren F1-asiantuntija Ossi Oikarinen muistelee aikojaan F1-maailman keskiössä. Suomalaista moottoriurheiluhistoriaa omalta osaltaan tehnyt Oikarinen näki myös konkreettisesti, miten rahalla ei voi ostaa onnea.

Oikarinen työskenteli moottoriurheilumaailman kuninkuusluokassa useassa tallissa tärkeissä insinööritehtävissä. F1-ura alkoi Arrowsin riveissä, päättyen yli kymmenen vuotta myöhemmin Ferrarilla. Väliin mahtuivat myös pestit Toyotalla ja BMW Sauberilla, joten Oikarinen näki ja koki useita erilaisia työskentelytapoja ja -kulttuureja.

”Arrowsilla ei ollut aina edes varaa lyijykyniin.” – Ossi Oikarinen

Muistatko: Jos Verstappen oli mukana salamyhkäisessä F1-projektissa, joka päättyi suureen tragediaan

Kannukset hankittiin perinteikkään Arrowsin riveissä, jossa raha oli aina kortilla. Sen sijaan Toyotalla hän pääsi nauttimaan käytännössä pohjattomasta kassasta.

– Arrowsilla ei ollut aina edes varaa lyijykyniin, mutta Toyotalla pystyimme kokeilemaan vaikka minkälaisia asioita huoletta, Oikarinen muistelee SuomiF1-sivustolle tallien välistä kontrastia.

Huolimatta hurjasta budjetista Toyotan F1-taival ei koskaan muodostunut menestyksekkääksi. Kausilla 2002-2009 sarjassa esiintynyt japanilaistalli jäi voitoitta, eivätkä 13 palkintopallisijoitusta ja kolme paalupaikkaa olleet lähimainkaan sitä mitä talli F1-projektiltaan haki.

Jaguarin F1-tarina – muistatko ”Ison Kissan” F1-sekoilun? Surkea johtaminen tuhosi koko projektin

Miksei projekti sitten koskaan saanut tuulta alleen? Oikarisen mielestä siihen vaikutti montakin asiaa, mutta yksi syy nousee ylitse muiden.

– Talli teki liian usein liian suuria vaihdoksia. Esimerkiksi japanilaisen johtamiskulttuurin mukaan johtorooleja pitää kierrätää tasaisesti, ja se esti tallia vakiintumasta. Yhtiön johdossa ei välttämättä tiedetty, mihin he lähtivät mukaan F1-projektissaan, Oikarinen kertoo.

[readmore from=”historia”]

F1 eli vuosituhannen vaihteessa komeaa kukoistuskautta. Rahaa tuntui tulvivan lajiin joka tuutista autonvalmistajien ja tupakkamerkkien rynniessä lajin pariin. Oikarinen näki lajin keskiöstä, miten koko F1-maailma muuttui vain muutamassa vuodessa.

– Rahan tuleminen lajiin näkyi kaikessa. Yhtäkkiä vieressä varikkoalueella saattoi olla kaksikerroksista rekkaa ja tallit liikkuivat kisoista toiseen usealla omalla lentokoneella. Kaikki tapahtui yllättävän nopeasti. Talleilla oli millä mällätä.

Raha ei kuitenkaan aina riitä. Oikarinen nostaa esille BAR-tallin surkean sisäänmarssin, josta voit lukea tarkemmin täältä.

– Talli tuli suurella rahalla mukaan, mutta ensimmäisellä kaudella he eivät saaneet pisteen pistettä. Se toimi muistutuksena, ettei suuri budjetti tuo aina tulosta.

LUE MYÖS MUUT OSAT OIKARISEN HAASTATTELUSTA:

Oikarisen mietteet sääntömuutoksista
Oikarisen kritiikki nuorten kuljettajien esiinmarssista