SuomiF1-sivuston haastattelema C Moren F1-asiantuntija Ossi Oikarinen näkee formulamaailman suuren mieltymyksen nuoriin ja kokemattomiin kuljettajiin ongelmallisena.

Oikarinen pitää formula ykkösiä itseoikeutetusti moottoriurheilun kuninkuusluokkana, jonne selviävät vain parhaista parhaimmat. Matkalla sarjaan kuljettajien täytyy pystyä kehittymään myös ajotaitojen lisäksi. Esimerkiksi tiimin kanssa työskentely, mediasuhteiden hoitaminen ja painetilojen kestäminen ovat kaikki asioita, mihin alemmat luokat voivat valmistaa, mutta eivät täysin koulia.

LUE HAASTATTELUN AVAUSOSA, JOSSA OIKARINEN KÄY LÄPI SÄÄNTÖMUUTOKSIA

”On suuri riski, että kuljettaja ei ole täysin ymmärtänyt ja sisäistänyt F1-maailman lainalaisuuksia.” – Ossi Oikarinen

Oikarinen käyttää termiä ”terävien särmien pois hiominen” kuvaillessaan kuljettajan kasvutarinaa formula ykkösiin. F1 on kuitenkin muuttunut viime vuosina rajusti, ja lajiin nousevat yhä nuoremmat.

Max Verstappen oli alle 18-vuotias debytoidessaan sarjassa, ja viime vuosina juuri ja juuri täysi-ikäisiä ovat olleet esimerkiksi Lance Stroll ja Lando Norris.

Oikarisen mukaan ikä ei itsessään ole ongelma, mutta liian nopea nousu kylläkin.

[readmore from=”artikkelit”]

– On suuri riski, että kuljettaja ei ole täysin ymmärtänyt ja sisäistänyt F1-maailman lainalaisuuksia. Kyyti voi olla kylmää, ja F1-maailma on armoton, Oikarinen kuvailee SuomiF1-sivustolle.

Oikarisen mukaan tämä saa kuljettajan suoritustason ailahtelemaan, jolloin syntyy hissiliikettä. Epätasaiset otteet eivät puolestaan vakuuta talleja palkkaamaan nuorta kuljettajaa riveihinsä.

– En tiedä onko hyväksi, että joka vuosi sarjaan tuodaan joukko nuoria kuskeja, joista sitten todetaan kauden päätteeksi, etteivät he olleetkaan tarpeeksi hyviä. Se ei tee hyvää kenellekään, Oikarinen moittii.

Tänä vuonna sarjassa debytoi kolme täysimittaista keltanokkaa: Norris, George Russell ja Alex Albon. Lisäksi Kimi Räikkösen uudella tallikaverilla Antonio Giovinazzilla on vyöllään vain kahden GP:n kisakokemus kaudelta 2017.

– Ensiksi uuden kuljettajan huudellaan olevan seuraava supertähti, ja seuraavassa hetkessä hän onkin ”nobody”. Tämä on nykyisen systeemin huonoin asia. Sarjaan tulee kuljettajia liian nopeasti.

Lisää Oikarisen mietteitä haastattelun seuraavassa osassa!