Suomessa F1-lähetykset esittävän C Moren F1-asiantuntija Ossi Oikarinen kertoo SuomiF1-sivuston haastattelussa olevansa mielissään tämän kauden sääntömuutoksista. Kokenut insinööri olisi itse ollut valmis kokeilemaan myös radikaalimpia ratkaisuja.

F1-autoihin on tehty täksi kaudeksi muutoksia, joiden toivotaan helpottavan edellä ajavan seuraamista ja lisäävän täten ohitusmahdollisuuksia. Muutoksia on tehty niin etu- kuin takasiipeen, ilmanohjaimiin kuin myös jarrukanaviin. Tutustu muutoksiin tarkemmin täällä.

“Totta kai tallit vastustavat muutoksia, koska kehitystyö maksaa niille aina paljon.” – Ossi Oikarinen

Vaikka sääntömuutoksia on kiitelty, on niitä kohtaan esitetty myös kriittisiä ääniä. Muutosten voimaa on vähätelty, sillä suurempien tallien uskotaan pystyvän kehittämään autoista nopeasti vähintään yhtä tehokkaita downforcen tuottajia kuin viime vuodenkin autot olivat.

Oikarisen mielestä tämä on sääntömuutoksissa kuitenkin sivuseikka.

– Askeleita oikeaan suuntaan on otettu. Sarja haluaa näyttää, että nykyiseen tilanteeseen halutaan muutosta. Nyt tehtyjä muutoksia voidaan tarkastella ja niistä voidaan ottaa oppia kauden 2021 suuria uudistuksia silmällä pitäen, Oikarinen kertoo SuomiF1-sivustolle.

Oikarisen mielestä sarjalla ei ollut varaa valmistautua tulevaan takki auki.

[readmore from=”artikkelit”]

– Jos mitään ei olisi tehty, olisivat kauden 2021 sääntömuutokset olleet suuri riski. Nyt niitä voidaan kehittää tänä vuonna opittavien asioiden pohjalta.

Varsinkin Red Bullin leiristä kauden 2019 uudistuksia on kritisoitu. Helmut Marko vihjasi tallin tuhlanneen pelkän uuden etusiiven kehitystyöhön 10 miljoonaa euroa, vain saadakseen sen toimimaan yhtä tehokkaasti kuin kauden 2018 mallin. Oikarinen ei kuitenkaan letkauta tallien mielipiteille korviaan.

– Totta kai tallit vastustavat muutoksia, koska kehitystyö maksaa niille aina paljon. Itse odotan mielenkiinnolla miten sääntöuudistukset toimivat ja miten paljon ne vaikuttavat. Tärkeintä on se, että jotain edes yritetään.

F1-sarjan säännöistä käydään aina tiukkaa kädenvääntöä, sillä kattojärjestö FIA, sarjan omistava Liberty Media ja tallit haluavat usein kukin täysin eri asioita. Ajatusleikkinä F1-sarjan omana “ecclestonena” eli diktaattorina Oikarinen innostuu.

– Olisin tehnyt diktaattorin asemassa vieläkin radikaalimpia muutoksia. En myöskään kuuntelisi lainkaan tallien valituksia. Mutta nykytilanne on sarjan menneisyyden taakka, kun pyrkimyksenä on aina ollut jonkinlainen konsensus.

“Totta kai sitä toivoisi, että hyvää kilvanajoa nähtäisiin ilman keinotekoisiakin keinoja.”

Oikarinen ei nosta tulevan kauden autoja koskevista muutoksista esille yksittäistä muita tärkeämpää tekijää, vaan hän kokee niiden kaikkien muodostavan tehokkaan kokonaispaketin.

Takasiipeä koskevat uudistukset tekevät avattavasta takasiivestä eli DRS:stä aiempaa tehokkaamman. DRS jakaa formulafanien mielipiteet, sillä vuonna 2011 esitelty aparaatti mielletään katsantakannasta riippuen joko formulaviihteen pelastajaksi tai keinotekoiseksi todellisen kilvanajon tappajaksi.

– Tästä käydään joka vuosi keskustelua. Mutta tässäkin asiassa kolikolla on kaksi puolta. Ei ole väärin sanoa, että se olisi täysin kumpaakaan, hyvä tai huono. Totta kai sitä toivoisi, että hyvää kilvanajoa nähtäisiin ilman keinotekoisiakin keinoja, mutta toisaalta se tuottaa meille myös lukuisia jännittäviä hetkiä.

SuomiF1 julkaisee lisää Oikarisen mietteitä myöhemmin.


Kuva: Aki Rask