SuomiF1-sivuston joulukalenterin yhdeksännessä luukussa ihaillaan kilparatoja, joissa jyvät erotellaan akanoista. Näissä moottoripyhätöissä pärjäämällä kuljettaja voi todella kehua olevansa ammattilainen.

Listalle on valikoitu viisi rataa, myös F1-maailman ulkopuolelta. Reunaehtona radan täytyy olla edelleen olemassa. Muuten takavuosien hurjat radat, joita ei enää ole olemassakaan, olisivat dominoineet tätä listaa.

Siitäpä jokainen simu-kuski kokeilemaan näillä radoilla päristelyä!

Kurkista aiempiin luukkuihin täältä.

Bathurst

Australian mantereen kovin rata. Rata on sekoitus pitkiä suoria ja vaativia mutkia. Hurja vauhti yhdistettynä paikoin olemattomiin suoja-alueisiin ei anna kuljettajalle tilaa virheisiin.

Hurjin osuus radasta alkaa on noin puolestavälistä videota.

Norschleife

F1-sirkus esiintyi radalla viimeisen kerran vuonna 1976, mutta ”Vihreä Helvetti” on edelleen aktiivikäytössä sekä muiden sarjojen että yleisölle avoimien ”ajopäivien” muodossa. Rata on myös säilyttänyt haastavuutensa.

22 kilometriä tarjoaa kuljettajalle laajan skaalan haasteita. Suorilla nopeus kiihtyy päätähuimaavaksi, mutta ei mutkiakaan mitään mateluvauhtia ajeta lävitse. Oman haasteensa täydellisen kierroksen saavuttamiseksi asettaa myös jokaisen mutkan, töyssyn ja heiton muistaminen.

Isle of Man

Moottoripyöräkisojen kuningas. Legendaarinen ja pahamaineinen kilpailu ajetaan julkisilla teillä, mutta kilparadaksi se silti lasketaan.

Yllä oleva video kertoo kaiken oleellisen ratakierroksen haasteista. Vaaran tunnetta ei voi tarpeeksi alleviivata tätä kisaa seuratessa. Mutta se juuri tekee tästä kilpailusta sen, mitä se on.

Suzuka

F1-kuljettajat nostavat kaksi rataa jalustalle sarjan parhaita areenoita nimettäessä. Japanin Suzuka on toinen niistä.

Radan ensimmäisen sektorin onnistuminen täydellisesti on vaativa, mutta toteutuessaan nautinnollinen suoritus. Haasteita riittää myös muissa radan osissa. Vaikka pahamaineinen 130R-mutka ei ole enää takavuosiensa veroinen haaste, on se edelleen yksi sarjan hurjimmista mutkista.

Spa-Francorchamps

F1-sarjan nykyisistä radoista se toinen legendaarinen. Spa on toki kalpea varjo vanhasta versiostaan, ja myös nykyaikaiset turvatoimet ovat kastroineet sitä pahasti. Silti se on erittäin vakuuttava haaste kuljettajille.

Eau Rouge ei ole enää juuri minkäänlainen haaste, mutta radan keskisektorin nopeat mutkat vaativat täydellistä onnistumista, jotta kierros onnistuisi. Virheistä myös rokotetaan, ja tästä syystä kuljettajat ovat radasta niin innoissaan.