Valtteri Bottas on hieno urheilija. Hän taistelee kärkisijoista yhdessä maailman seuratuimmista urheilulajeista. Hän tienaa hyvin ja hän luo hyvää kansainvälistä kuvaa suomalaisuudesta.

Miksi tavallinen suomalainen kaduntallaaja silti tuskin edes tietää saati tunnistaa Bottasta?

Miksi tavallinen suomalainen kaduntallaaja tuskin edes tietää saati tunnistaa Bottasta?

Moni kokee Bottaksen olevan harmaa ja tarttumapinnaltaan kuin teflonpannu. Häneen ei saa otetta. Tällaiset mietteet ovat epäreiluja, sillä siinä tapauksessa suomalaista lähestyy väärältä kantilta.

Bottas on urheilijana ja ihmisenä äärimmilleen viety lahjakkuus, eikä mikään muu motivoi häntä enempää kuin palkintopallin keskimmäiselle korokkeelle nouseminen. Menestys kiihottaa myös suomalaisia, olemmehan saaneet nauttia tarkemmin ajateltuna käsittämättömän komeista ja lihavista formulavuosista jo yli 20 vuotta.

Olemme etuoikeutettuja, ja ehkä siksi myös hieman sokeita Bottakseen. Hajavoitot ja himmeämmät pokaalit eivät riitä, vain voitto ratkaisee. Ja maailmanmestaruus. Vasta se nostaisi hänet samaan kategoriaan ja arvostukseen Keke Rosbergin, Mika Häkkisen ja Kimi Räikkösen kanssa.

Jos siis haluaa nauttia ennen kaikkea suomalaisten menestyksestä, kannattaa Bottasta fanittaa. Miehen ajolahjat ovat kiistattomat, ja niin kauan kun hän ajaa Mercedeksellä, on hän potentiaalinen voittajasuosikki.

Bottas on jo sementoinut asemansa yhtenä F1-sarjan parhaimmista nykykuljettajista, mutta hänen harmikseen samaan kategoriaan kuuluu myös toinen suomalainen.

Niin kauan kuin Räikkönen ajaa, ei Bottas nouse millään suomalaisten ykkössuosikiksi.

Bottaksen ”ongelma” hänen julkisuuskuvassaan on se, että hän on jopa liian täydellinen. Hän hymyilee, on kohtelias ja välttää polemiikkia viimeiseen asti. Kontrasti rosoiseen, aina suoraan asiat sanovaan Räikköseen on melkoinen.

”Harmaus” on eräänlainen optinen harha. Uskallan väittää meistä vain tuntuvan, ettei Bottas tee tai sano mitään räväkkää. Osaa Bottaskin näyttää tunteitaan, kiroilla ja väläytellä suomalaisille tavaramerkkimäistä sarkastista huumorintajuaan.

Bottas tuskin itse vähät välittää mitä muut hänestä ajattelevat

Vertailu Räikkösen julkisuuskuvaan on epäreilu ja myös täysin turha. Vaikka kaksikolta löytyy paljon yhteistä, ovat he silti usein kuin yö tai päivä. Tämän ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa, etteikö molemmista voisi pitää.

Bottas tuskin itse vähät välittää mitä muut hänestä ajattelevat, mutta pientä lohtua hän voi hakea juuri Räikkösestä.

Kun formula ykkösissä nähtiin suomalainen sukupolvenvaihdos Räikkösen periessä Häkkisen paikan McLarenilla kaudeksi 2001, suhtautui moni ”kimittävään” nuorukaiseen penseästi.

Häkkisen myötä yksi sukupolvi menetti kosketuksensa formuloihin, ja moni uskoi Räikkösen olevan kykenemätön täyttämään kaksinkertaisen maailmanmestarin saappaat.

Kuka sanoo enää niin?

SuomiF1-sivusto onnittelee 29 vuotta täyttävää Valtteri Bottasta toivoen hänelle monta menestyksekästä ajovuotta!