Formula ykkösten hallitseva maailmanmestari Lewis Hamilton on lahjakkuuden ruumiillistuma. Brittikuskin huipulle nostaneista taidoista saa loistavan käsityksen kollegan kertomassa tarinassa.

Hamilton ajoi F1-uransa ensimmäiset vuodet McLarenilla, joka oli tuolloin sarjan huipputalleja. Kaudet 2007-2012 poikivat tallissa yhden maailmanmestaruuden ja 21 osakilpailuvoittoa.

Lahjakkuus näkyi miehen otteissa niin oikean auton kuin simulaattorinkin ratissa. Tallin riveissä vuosia testi- ja kehityskuljettajana ajanut Pedro de la Rosa kertoo tarinan, kuinka Hamilton onnistui hämmästyttämään hänet.

– Lewis on aina ollut uskomattoman lahjakas oppimaan ja sisäistämään uusia asioita. Se näkyy uusien ratojen oppimisena sekä äkillisiin tapahtumiin oikein reagoimalla. Se on uskomatonta, de la Rosa kertoo Autosportile.

Espanjalaiskonkarin mukaan osoitus tästä tuli hyvin selville kaudella 2009.

– Valmistauduimme ensimmäistä kertaa ajettavaan Au Dhabin osakilpailuun. Minä ja tallin toinen testikuljettaja Gary Paffett olimme valmistelleet simulaattoria uutta rataa varten päivän verran kumpainenkin. Hioimme autoa kuntoon vastaamaan oikean radan vaatimuksia. Ajoimme lopulta molemmat samantasoisia aikoja, mutta se vei meiltä noin puolet ajopäivästä.

Sitten tuli Hamiltonin vuoro astua simulaattorin puikkoihin.

– Muistan hänen saapuneen paikalle, istuvan simulaattoriin ja kysyvän minulta: kumpaan suuntaan ensimmäinen mutka kääntyy?” Hän ei edes tiennyt rataa! Hän ei ollut opiskellut sitä etukäteen lainkaan, vaan hän halusi oppia sen simulaattorilla.

Tämä voi kuulostaa välinpitämättömyydeltä, mutta pian kaikki saivat kokea tuon olettamuksen vääräksi.

– Vain kolmen kierroksen jälkeen Lewis ajoi samoja aikojen meidän kanssa. Vain kolmen kierroksen jälkeen. Meiltä se vaati tuntien työn ja jatkuvaa hienosäätöä asetusten kanssa, mutta hän pystyi ajamaan heti huippuaikoja, vaikka hän ei edes tiennyt avausmutkan suuntaa

De la Rosasta tämä kertoo vain yhdestä asiasta.

– Lewis on uskomattoman lahjakas, mutta hän on tehnyt kovan työn sen eteen. Ei ole reilua sanoa, että hän olisi ollut onnekas urallaan. Hän on tehnyt menestyksensä eteen kovasti töitä pienestä lapsesta lähtien. Hän on aina kehittänyt itseään löytääkseen parempaa suorituskykyä.