F1-sarja haluaa olla tulevaisuudessa entistä parempi jokaisella osa-alueella. Jotta tuote parantuisi, täytyy sen palvella sekä fanien että tallien tarpeita. Ilmaan heitetty uusin ehdotus voisi palvella kumpaakin.

Uutisoimme aiemmin ideasta tuoda takaisin yhden tai jopa kolmen auton F1-tallit. Kahden auton tiimit ovat olleet sääntöjen määräämä standardi jo vuosikymmeniä, mutta takavuosina yhden, kolmen tai jopa useamman autokunnan voimin esiintynyt talli ei ollut mikään outolintu.

F1-sarja harkitsee jättimäistä uudistusta tallien automääriin

Ensipuraisultaan muutosehdotus tuntuu hyvältä, harvinaista kyllä. Kilpureiden sääntönormin purkaminen toimisi monella asteella.

Yhden auton ajattaminen olisi luonnollisesti myös pienempi kuluerä tallille, joten se voisi tehdä F1:stä houkuttelevan monille nyt sen kaukaa kiertävälle tallille.

Homma toimisi myös toisin päin. Miten herkullisia yhdeksän auton voittotaistoja saisimmekaan, jos Mercedes, Ferrari ja Red Bull löisivät kaikki peliin kolme autoa?

Lisäautojen käyttöönottoon voitaisiin tehdä myös lajin terveyttä ja tulevaisuutta palvelevia rajoitteita. Kolmansissa autoissa saisivat ajaa esimerkiksi vain tulokaskuljettajat, joten he pääsisivät ottamaan tuntumaa F1-sarjaan maltillisesti. Valmistajiensarjan pisteitä voitaisiin jakaa rallimaailman tyyliin vain tallin kahdelle parhaiten sijoittuneelle kuljettajalle, joten huolimatta kärkitallien miehittämistä kärkisijoista pistetaisto olisi jännittävää myös kärjen takana.

Jos ajatusleikkiä viedään vielä hieman pidemmälle, voisivat kolmannet autot ajaa omaa ”varjosarjaansa”. Esimerkiksi ennen varsinaista kaikki autot yhteen kokoavaa kisaa nämä ylimääräiset kilpurit ajaisivat sprinttikisan käänteisessä lähtöjärjestyksessä, jotta järjestys sekoittuisi. Kenties niihin voitaisiin lyödä myös menestyspainot? Ideoiden heittelyä tämä vain on, mutta näiden ekstra-autojen avulla sarja voisi kokeilla mielenkiintoisia ideoita ja niiden toimivuutta myös käytännössä.

Kun mukaan ei ole liittymässä näillä näkymin lisää uusia talleja, ja muutaman nyt mukana pyörivät taloudellinen tilanne on mitä on, täytyy lähtöruudun elinvoimaisuudesta huolehtia. Toivottavasti ihmiset eivät ole jo unohtaneet loppukautta 2014. Silloin mukana oli vain 18 autoa ja koko sarja hoippui eteenpäin kuin aneeminen vampyyri. Toivottavasti sitä ei nähdä enää koskaan.