F1-sarja elää kohtalon hetkiä tulevaisuutensa suhteen. Lajin uudet suuntaviivat tullaan esittelemään julkisuuteen perjantaina. Myös tallit hakevat asemiaan tulevien kausien valtataistossa.

Liberty Median uskotaan pistävän uuteen uskoon tallien kanssa solmitun Concorde-sopimuksen, missä määritellään muun muassa tulonjaot ja tallien valta sarjan päätöksenteossa. Suuret tallit nauttivat nykyisessä sopimuksessa runsaasti erilaisia etuja, joten kulisseissa on käyty melkoista vääntöä.

Mahtitalleista Mercedes ja erityisesti Ferrari ovat nauttineet erityisoikeuksista. Vaikka taistelu radalla on kaksikon välillä tiukkaa, on F1-piirejä hämmentänyt viime kuukausina tallin johtohenkilöiden lämpimät ja toisiaan tukevat välit.

Kolmannen suurtallin, Red Bullin, tallipomo Christian Horner ei ole myöskään välttynyt panemasta asiaa merkillä.

– Kenellekään ei ole mikään salaisuus, että Mercedeksellä ja Ferrarilla on meneillään jonkinlainen liitto. He asemoivat kumpikin itseään seuraavaa Concorde-sopimusta ajatellen parhaaseen mahdolliseen asemaan, mutta on poikkeuksellsita, että kaksi näin kovaa kilpailijaa ovat samassa leirissä, Horner toteaa Autosportille.

Horneria huolettaa, miten kahden merkin valta-asema sarjassa tulee heijastumaan päätöksenteossa.

– Molemmilla toimijoilla on suuri jalansija lajissa, kiitos heidän moottorisopimusten useiden tallien kanssa. Se voi olla vielä ongelma formula ykkösille.