FIA:n päämies Jean Todt on saanut viime aikoina paljon kritiikkiä lähtöruuturangaistusten hurjasta määrästä F1:ssä. Todt puolustautuu arvostelua vastaan väittämällä, ettei asiaan ole mitään muutakaan helppoa ratkaisua.

– Päädyimme tähän vähentääksemme kuluja. Tavoitteena oli myös helpottaa moottorien toimittamista yksityistalleille, joilla ei ole niin paljon rahaa. Mielestäni asiaan ei ole helppo löytää oikeaa ratkaisua. Mitä sitten tapahtuisi, jos emme tekisi mitään? Moottoreita olisi liian kallista ostaa, FIA-jehu valitteli Abu Dhabissa pidetyssä mediatilaisuudessa.

Viime F1-kaudella lähtöruuturangaistukset nousivat paljon suurempaan osaan, kuin moni olisi toivonut. Sanktioita jaettiin avokätisesti erityisesti moottoriosien kuluttamisesta. Tämän myötä epäluotettavien koneiden kanssa tuskailleet Honda ja Renault ottivat yhteensä satoja rangaistuksia.

Lähtöruuturangaistuksia ryöpyttivät kauden mittaan niin kuljettajat, tallipäälliköt kuin fanitkin. Monet olivat sitä mieltä, että ne pilasivat formuloiden luonnollisen kilpailun.

Todtin mukaan laji on kuitenkin muuttunut niin paljon, että paluuta entiseen ei ole.

– Ennen sait vaihtaa perjantain moottorin uuteen koneeseen lauantaina. Sinulla oli erikseen aika-ajomoottori. Saatoit tehdä saman 20 kertaa. Päätimme, että näin ei voi enää tehdä. Mitä sitten, jos joku vaihtaa konetta? Mielestäni tähän oli yhteisymmärrys, että siitä pitää seurata lähtöruuturangaistus. Siksi se on ja pysyy, Todt jankutti.