Mika Salo joutui luovuttamaan F1-osakilpailuvoiton tallimääräyksellä: ”Ajattelin, että voi vittu”

Mika Salon F1-ura tullaan ikuisesti muistamaan yhdestä hetkestä. Lyhytnäköisemmällä ajattelutavalla suomalaiskuljettaja voisi kutsua itseään GP-voittajaksi. Sen seurauksena miehen formulaura olisi tosin todennäköisesti huomattavasti lyhyempi.

Noustuaan Ferrarin kuljettajaksi Salo sai nopeasti ajamisen rytmistä kiinni. Jo toisessa kisassaan italialaistallin autolla Salo nousi kamppailemaan kilpailun voitosta.

Saksan GP vuosimallia 1999 käynnistyi suomalaisittain upeasti. Ensimmäisestä mutkasta tultiin järjestyksessä Mika Häkkinen – Mika Salo. Suomalaiset kaksoisjohtivat F1-kisaa ensimmäistä kertaa lajin historiassa.

Salon kannalta kilpailu sai huikean lisäkäänteen, kun McLaren töpeksi Häkkisen varikkokäynnin. Salo huomasi johtavansa kisaa, mutta hän ei pystynyt ottamaan itselleen uudesta tilanteesta juurikaan riemua irti.

Salon tallikaveri Eddie Irvine kävi tiukkaa mestaruustaistoa Häkkistä vastaan. Jokainen piste oli arvokas, eikä Ferrari aikonut jättää kiveäkään kääntämättä saadakseen kuljettajien tittelin itselleen 20 vuoden odotuksen jälkeen.

– Tästä oli puhuttu etukäteen. Jos Eddie ajaisi takanani, tulisi minun päästää hänet edelleni. Näin peileistäni, että hän oli aivan perässäni. Manasin, että kohta tulee radioviesti. Salo muistelee.

– Ross puhui ärsyttävän rauhallisella äänellä ”Mika, I want you to let Eddie pass”. Ajattelin, että ”voi vittu” ja nostin jalan kaasulta.

Pelko osui valitettavan oikeaan. Pian tallin taktiikkavelho Ross Brawn ottikin yhteyttä Saloon.

– Ross puhui ärsyttävän rauhallisella äänellä ”Mika, I want you to let Eddie pass”. Ajattelin, että ”voi vittu” ja nostin jalan kaasulta, Salo muistelee.

Saloa ratkaisu ei sinänsä harmittanut. Ensimmäinen podium maistui, minkä lisäksi hän olleensa vauhdillisesti parempi Ferrari viikonloppuna. Myös Irvine kunnioitti tätä antamalla voittopokaalinsa Salolle. Lisäksi päätös jättää noudattamatta tallimääräystä olisi tiennyt mitä todennäköisimmin Salon F1-uran loppua.

Jossittelu on turhaa, mutta Irvine ei kaikesta avusta huolimatta pystynyt lopulta voittamaan Häkkistä. Salon hyvä teko valui siis hukkaan.

Katso yllä olevalta videolta, kuinka Salo eläytyy yhä Hockenheimin radan tunnelmiin.

» Pistetilanne, tuoreimmat uutiset, kisakalenteri…  tutustu F1-erikoissivuumme!