Toyotan 26-vuotias Esapekka Lappi debytoi WRC-urallaan Portugalin rallissa toukokuussa. Jo toinen kilpailu Sardiniassa oli sensaatio: Lappi ajoi peräti kuusi pohja-aikaa ja oli lopputuloksissa neljäs. Ilman vaihdelaatikko-ongelmaa palkintopalli olisi ollut erittäin todennäköinen.

Lappi valmistautuu parhaillaan Puolan MM-ralliin, joka ajetaan tulevana viikonloppuna. SuomiF1 -sivusto tavoitti miehen nuotittamisen jälkeen.

Miltäs Puolan nuotit ja tiet vaikuttavat?
– Nuotitimme juuri, ne alkavat olla aika hallussa, hiukan pitää vielä videoita katsella. Puola on kilpailuna aika samantyylinen kuin Suomi, nopeita hiekkateitä. Kovavauhtinen kilpailu on edessä, erot tulevat olemaan varmasti erittäin pieniä eli tunkua sinne ihan kärkeen on paljon, alkukausi on jo MM-sarjan tasaisuuden osoittanut.

[nosto tasoitus=”oikea”]Power Stagella en enää miettinyt asiaa samalla tavalla, siellä piti roiskaista vähän kovempaa. En enää ajatellut, että ajanpa nyt nätisti urassa…[/nosto]

Millaisia tunteita koit, kun jouduit alkukaudesta odottamaan pitkään pääsyä WRC-kisoihin, eikä testejäkään kovin paljon ajettu?
– En ollut varsinaisesti turhautunut, vaikka halu päästä kisaamaan oli kova. Olihan minulla viime vuosilta Skodalla WRC2:ssakin pitkiä kisataukoja. Jälkeen päin voi miettiä, että oli aika hyvä, etten ollut vaikkapa Montessa kauden avauskilpailussa, se olisi ollut varmasti todella kova pala.

Jo avauskisasi Portugalissa oli hyvä, mutta Sardinia suorastaan loistava. Mitä siinä välissä oikein tapahtui, että huippuvauhti löytyi?
– Siinä kävi vähän niin kuin yön yli nukkumisessa. Aamulla ihminen on usein viisaampi ja asiat onnistuvat iltaa paremmin. Maaginen tauko teki hyvää, tajusin, miten sillä autolla pitää ajaa. Yhden rallin kokemus helpotti tosi paljon toiseen lähtöä. Ajoimme myös yhden testipäivän Suomessa, siellä aloin ymmärtää auton jousitusta paremmin. Se oli tärkeä testi ja auto saatiin minulle Sardiniassa jo paljon paremmaksi. Olisi tulos Sardiniassakin voinut olla paljon parempi, jos se vaihdelaatikko ei olisi siellä temppuillut.

Miltä se faktisesti tuntui, kun ajoit kuusi pohja-aikaa Sardiniassa ja vielä Power Stagen voiton?
– Ne tulivat aika yllätyksenä. Musta tuntui, etten niin kauheasti edes yrittänyt. Mutta ehkä se olikin se juju. Kello tykkäsi, kun ajoin siististi, enkä tehnyt virheitä. Autokaan ei oikein edes luisunut, se tuli hienosti linjalla. Power Stagella en enää miettinyt asiaa samalla tavalla, siellä piti roiskaista vähän kovempaa. En enää ajatellut, että ajanpa nyt nätisti urassa, kun tiesin, että se ei sillä pätkällä varmasti enää riitä.

Mikä on kokeneen Jari-Matti Latvalan merkitys sinulle tiimissä?
– Jari-Matti tuli meille joulukuussa ja onnistui heti kehittämään autoa ja viemään sitä eteenpäin. Hän toi Volkkarilta paljon hyviä ideoita, se oli koko tiimille tosi tärkeä juttu. Vaikka sitä kautta tipuinkin pois alkukauden kisakuskien rivistöstä, ei se enää harmita, olen päässyt nyt valmistautumaan rauhassa. Pääkoppa on ollut kunnossa ja se näkyy tuloksissa.

[nosto tasoitus=”oikea”]Luottamus pitää saada hyvälle tasolle, kyllä näissä nopeissa ralleissa on lopulta aika reikä päässä mentävä. Näillä uusilla WRC-vehkeillä voi tällaisissa kilpailuissa ajaa todella kovaa.[/nosto]

Kuinka tiimipeli toimii Toyotalla?
– Informaatio vaihtuu meillä 100-prosenttisesti, se on tässä tiimissä todella hienoa. Kaikkien säädöt jaetaan ja niistä keskustellaan, kerrotaan heti, jos reitiltä löytyy joku kivi ja niin edelleen. Tämä tiimihenki ja avoimuus on ihan mielettömän hienoa. Uskon että tämä kantaa paljon enemmän hedelmää kuin sellainen kyräily ja tallikavereita vastaan tappeleminen.

Nyt on edessä Puola, moni varmasti odottaa sinulta Sardinian jälkeen jo kovaa taistelua palkintopallipaikoista…
– Lähtökohta on se, että tehdään hyvät nuotit ja oma suoritus, ei lähdetä valtavasti riehumaan. Katsotaan, mihin se riittää. Mun pitää nyt ymmärtää se ajotyyli nopeisiin ralleihin, hitaassa rallissa sen jo oivalsin. Luottamus pitää saada myös hyvälle tasolle, kyllä näissä nopeissa ralleissa on lopulta aika reikä päässä mentävä. Näillä uusilla WRC-vehkeillä voi tällaisissa kilpailuissa ajaa todella kovaa.

Montako pohja-aikaa tulee viikonloppuna Puolassa?
– Yritän lähteä nöyränä kisaan mukaan. Tulos on sitten se, mikä on, mihin se oma vauhti riittää. Kuten mainitsin, tämä on nyt aivan erityyppinen ja paljon nopeampi ralli kuin Sardinia, joten ei passaa lähteä ennustelemaan.

Lauri Hollo