F1-kausi on totuttu käynnistämään kaukokisojen kiertelyllä. Tämä asettaa talleille ja kuljettajille omat lisähaasteensa.

Australian Melbourne on avannut F1-kauden paria poikkeusta lukuun ottamatta joka kerta kaudesta 1996 lähtien. Tämän jälkeen matka on jatkunut Brasilian, Malesian, Kiinan tai Bahrainin kaltaisilla Euroopasta katsottuna kaukaisilla mailla.

Mahdollisen miehistön koti-ikävän lisäksi maailman kiertely asettaa myös kalustolle haasteensa. Kun tallit pyörittävät toimintojaan Euroopassa, on kehitystyötä hyvin vaikea suorittaa ja uusia osia kuljettaa kisapaikoille.

SuomiF1-sivuston asiantuntija Mika Salo muistelee, ettei hänen ajourallaan mahdollisesta jet lagista pahemmin välitetty.

– Minun aikana testattiin käytännössä aina, kun ei kisattu. Kaukokisan jälkeen lensin Eurooppaan hoitamaan ajohommat ja sitten takaisin uudelle kisapaikalle, Salo kertoo.

Nykyään kauden aikana testaaminen on rajoitettu minimiin, joten kuljettajilla jää enemmän aikaa viettää omaa aikaa kisojen välissä. Salon mukaan pitkään kauteen kannattaa valmistautua pienen loman kannalla.

– Nyt suurin osa kuljettajista jää kaukokisojen välillä alueelle rentoutumaan. He voivat treenata hieman, mutta on hyvä ottaa myös rennosti, sillä kausi on pitkä, Salo muistuttaa.