On yksi asia, jota käytännössä kaikki F1-fanaatikot muistelevat lämmöllä. Nimittäin tärykalvoja repivää, vaikut korvista irrottavaa ja ennen kaikkea suupielet leveään hymyyn nostattavaa moottorimelua, mieluiten ”häkkisenaikaisten” V10- tai V12-moottoreiden tuottamina. Akuuttiin hätään voi Youtubesta kaivaa videoita ”veekasien” mylvinnästä, sillä kyllä niistäkin 2006-2013 sarjassa ajetuista moottoreista tarpeeksi mölyä irtosi.

Kansainvälisen autoliiton puheenjohtaja Jean Todt heitti kuitenkin saavillisen jäävettä noiden aikojen paluuta kaipaavien fanien niskaan. Menneeseen ei ole palaamista, sillä ”yhteiskunta ei hyväksyisi sitä” (uutinen).

Siitäkös vasta äläkkä syntyi.

Jo oltiin Todtin päätä vaatimassa vadille. Ranskalaista syytettiin vanhaksi fossiiliksi, jonka olisi syytä pitää tällaiset mielipiteet omana tietonaan. Eihän hän tiedä, mitä oikeat fanit haluavat.

Mitä he sitten haluavat? Jo uutisemme Facebook-kommenttiosio kertoo yleisön jakautuneen kahtia. Löytyy heitä, jotka kommentoivat käytännössä jokaiseen nykyisiä autoja koskevaan uutiseen saman rimpsun ”V10-moottorit takas!!” Mutta Todtin näkemykselle löytyi myös puolustajia. Niin tärkeää kuin (maksavan) yleisön pitäminen tyytyväisenä onkin, on laji tällä hetkellä tiellä, jossa se ei voi olla ottamatta ekologisia syitä huomioon.

Maailma muuttuu vihreäksi, niin vaikea kuin sitä onkin välillä joidenkin tahojen ymmärtää. Moottoriurheilu on elänyt omana saarekkeenaan pitkään, mutta nyt tämäkin laji on joutumassa altistumaan tulevaisuuden tuulille.

Maailma, ja autoteollisuus sen mukana, muuttuu vihreäksi, niin vaikea kuin sitä onkin välillä joidenkin tahojen ymmärtää. Moottoriurheilu on elänyt omana saarekkeenaan pitkään, mutta nyt tämäkin laji on joutumassa altistumaan tulevaisuuden tuulille. Sähkö- ja hybriditeollisuus ovat koko moottoreilla liikkuvan maailman tulevaisuus, siinä missä elektroniikan vallankumous oli sitä 1980-luvulla.

F1 on edelleen moottoriurheilun kuninkuusluokka, ja yhtenä päällimmäisistä syistä tälle on ollut lajin rooli tulevaisuuden teknologian testialustana. Formula E ja WEC ovat jo päässeet apajille tästä, mutta niiden rooli on yhä minimalistisen pieni suuren yleisön silmissä. Jos jokin tekninen innovaatio lyö läpi formula ykkösissä, sen huomaavat kaikki.

Mitä tapahtuisi, jos autotehtaat päättäisivät satsata moottoriurheilun avulla tapahtuvan kehitys- ja markkinointityönsä muiden lajien avulla? Dystooppisimmat mielikuvat eivät maalaa kovinkaan ruusuista kuvaa sarjan tulevaisuudelle.

Myös Todt tajuaa tämän. Siksipä olisi suuri menetys koko lajille, jos hän päättäisi ”kusta muuntajaan” (suora lainaus kommenttiosastolta). On myös aika rohkea väite väittää häntä moottoriurheilusta mitään tietämättömäksi. Eiköhän miehen meriittilista useankin eri lajin parista kerro hänen ymmärtävän useasta eri kattojärjestön alaisesta lajista sen verran, että hän on oikea mies johtamaan sitä?

Moottorimelun puute haittaa tietynlaisia nostalgikkoja, joihin minäkin itseni luen.

Moottorimelun puute haittaa tietynlaisia nostalgikkoja, joihin minäkin itseni luen. Kuuntelisinko minä mielummin Häkkisen McLaren-Mercedestä vai Räikkösen nykyistä Ferraria? Totta kai ensiksimainittua. Mutta katsoisinko mielummin loppuelämäni kauden 1999 vai viime vuoden Espanjan GP:tä? Ei ole vaikea valinta tämäkään.

Kyse on näkökulmasta. Formula ykkösillä on tällä hetkellä paljon muutakin korjattavaa, kuin miedosti pörisevät voimanlähteet.