Volkswagenin lähtö rallin MM-sarjasta oli imagomielessä huono juttu, mutta itse kilpailulle se tekee pelkästään hyvää. Mikään laji ei voi hyvin, jos yksi tiimi dominoi.

Volkswagen rallissa ja Mercedes F1:ssä ovat tehneet lajeista tylsiä. Mutta nyt rallissa on mahdollisuus nähdä tasaisin kausi miesmuistiin.

Toki neljä viime maailmanmestaruutta kuitannut Sebastien Ogier on loistava kuljettaja, mutta on hiukan arvoitus, kuinka hyvä M-Sportin Ford on, vaikka Ogier sitä vuolaasti kehuukin. En millään usko, että se on niin hyvä, että Ogier pystyisi dominoimaan.

Ja itse asiassa jopa toivon, että Ogier tipahtaa jalustalta. Olisi jonkun muun aika voittaa. Viime vuodet ovat myös jättäneet hämärän peittoon sen, kuinka hyvä kuljettaja Ogier tällä hetkellä on. Volkswagenin auto oli niin ylivoimainen, että lähes kaikki kärkikuljettajat olisivat pystyneet voittamaan sillä.

En toki epäile, että Ogier olisi menettänyt kykynsä, onhan hän jo vuosia kyykyttänyt Jari-Matti Latvalaa, vaikka heillä on ollut tismalleen sama laite allaan.

Pakka on nyt kivasti sekaisin kahdellakin tavalla. Uudet säännöt muuttavat asetelmia, ja kuljettajien uusjako eri tiimeihin entistä enemmän. On mahdotonta sanoa, millaisen auton kukin pystyy rakentamaan. Huhujen mukaan Hyundai olisi saanut mainion paketin kasaan. Ja kun Thierry Neuville on kehittynyt huimasti kuljettajana, hän voi olla ensi kaudella vaikka yllätysmestari.

Ja ihan sama pätee Citroenin Kris Meekeen, jonka absoluuttinen vauhti tuntuu kasvavan vuosi vuodelta.

Entäs suomalaiset? Valitettavasti Toyotalla ei ole asiaa kärkikahinoihin 2017. Jokunen irrallinen paikka podiumilla saattaa irrota, jos kaikki menee nappiin ja edessä tulee jokunen keskeytys. Muuten Toyota ajellee maaliin pääosin sijoilla 5-8.

On mielenkiintoista nähdä, millainen on Juho Hännisen vauhti verrattuna Latvalaan. Jos hän pystyy haastamaan, alkaa Latvalan ura olla ehtoossa. Ja vielä mielenkiintoisempaa on se, mitä tekee Esapekka Lappi, kunhan Toyoyta saa kolmannen autonsa kasaan ja Lappi päästetään irti. Jotenkin veikkaan, että hän laittaa heti nuoruuden innolla Latvalan tiukalle – ellei jopa pölyä puremaan.

LAURI HOLLO