Kimi Räikkösen entinen tallikaveri täyttää vuosia: ”Kenties F1-lähihistorian suurin hukattu lahjakkuus”

Suomessa hänet muistetaan Kimi Räikkösen täysin nuijimana tallikaverina, joka törttöilyllään suorastaan lahjoitti maailmanmestaruuden Fernando Alonsolle. Juan Pablo Montoya oli pilkan kohde, jolle ei paljoa tukijoita löytynyt hänen saatua nöyryyttävästi kenkää McLarenilta kesken kauden 2006.

Näin ei kuitenkaan pitäisi olla. Montoya oli vauhdillisesti kenties F1-lähihistorian suurin hukattu lahjakkuus.

Jo F1-uransa kolmannessa kilpailussaan Brasiliassa vuonna 2001 hän herätti upealla ohituksellaan Michael Schumacherista F1-väen huomaamaan lahjakkuutensa. Kolumbialainen ei kumarrellut ketään, eikä hän aristellut näyttää haluaan olla sarjan kukkona tunkiolla. Hänen kohtalokseen tuntui kirjoitetun asema F1-maailman seuraavana supertähtenä.

Kuulostaa muuten yllättävän paljon eräältä nuorelta hollantilaiselta….

Montoya ei rehellisyyden nimissä sopinut koskaan McLarenille. Jos oman tien kulkijalla Räikköselläkin oli omat ongelmansa tallipäällikkö Ron Denniksen kanssa, pisti Montoya vielä astetta pahemmaksi.

Montoyan raaka vauhti ja viihdyttävä ajotapa auttoivat pitämään F1-sarjan jännittävänä aikakaudella, jolloin Ferrarin ja Schumacherin ylivoima olisivat voineet tehdä todella suurta hallaa lajille. Parhaimpana päivänään Williamsilla Montoya oli sarjan nopein kuljettaja. Ailahtelevuus ja latinoveren kiehahtaminen olivat kuitenkin hänen suurimmat heikkoudet, ja ne olivat merkittävässä roolissa hänen surullisessa lopussaan.

Montoya ei rehellisyyden nimissä sopinut koskaan McLarenille. Jos oman tien kulkijalla Räikköselläkin oli omat ongelmansa tallipäällikkö Ron Denniksen kanssa, pisti Montoya vielä astetta pahemmaksi.

Legendaarinen kauden 2005 olkapääloukkaantuminen on tästä hyvä osoitus.

Mies oli telonut itsensä ajoneuvolla, jonka kuljettamisen hänen sopimuspaperinsa selkeäsanaisesti kielsivät. Ensiksi Dennis joutui pulaan tähtikuljettajansa ajokyvyttömyyden vuoksi. Myöhemmin tallista ja sen johtajasta tuli naurun kohde median saatua selville, että Denniksen keksimä väite Montoyan loukkaantumisesta tenniksenpeluun yhteydessä osoittautui valheeksi.

Kauden 2005 McLaren MP4-20 on useaan otteeseen valittu kaikkien aikojen upeimmaksi F1-autoksi. Räikkönen ajoi sillä itsensä yleisön suursuosikiksi, mutta Montoya ei päässyt sinuiksi auton pikkutarkan ohjauksen kanssa. Kuten olemme Räikkösen myöhemmältä uralta oppineet, on kuljettaja pulassa, mikäli luottoa auton kääntymiseen ei löydy.

2006 oli surullista katsottavaa kolumbialaisen faneille. Yliyrittäminen kostautui jatkuvina virheinä, jotka pakottivat yrittämään entistä kovemmin, ja niin noidankehä oli valmis. F1-uran päättyminen kolariin oman tallikaverin kanssa kuvastaa täydellisesti Montoyan epäonnistunutta keikkaa McLarenilla.

Wokingin tiimissä ajanut Montoya oli vain varjo siitä vauhtihirmusta, joka piti parhaimmillaan pilkkanaan ylivoimaisella autolla voimiensa tunnossa ajanutta Kerppenin rehtoria. Se Montoya olisi saavuttanut suuria.

Juan Pablo Montoyan F1-ura lukuina:

GP:t: 94
Voitot: 7
Paalut: 13
Nop. kierrokset: 12
MM-pisteet: 307

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale

» Pistetilanne, tuoreimmat uutiset, kisakalenteri…  tutustu F1-erikoissivuumme!

Comments are closed.