Tänään vietetään suomalaisen F1-historian yhden suurimman virstanpylvään vuosipäivää

© Kuva: Getty Images

Suomi on pienestä väestöstään huolimatta yksi F1-historian suurista. Kansakuntamme on kasvattanut peräti kolme maailmanmestaria, neljä osakilpailuvoittajaa ja seitsemän palkintokorokevierailijaa.

Kaikki tämä on tapahtunut verrattain lyhyessä ajassa. Ensimmäisen kerran sinivalkoista edustusta F1-varikolla nähtiin kaudella 1974, kun Leo Kinnunen pyrki mukaan F1-karkeloihin yksityistiimin Surteesilla. Menetys jäi vaisuksi, kuten myös hänen jälkeensä yrittäneen Mikko Kozarowitskyn.

Myös Keke Rosbergin F1-ura alkoi ohdakkeisesti. Rosberg esitteli taitojaan F1-sarjan ulkopuolisissa kilpailuissa, mutta kuninkuusluokassa hän ei saanut alkuvuosinaan käyttöönsä kilpailukykyistä kalustoa.

Kaudeksi 1980 Rosberg pääsi Fittipaldi-talliin, jonka perustaja oli sarjan kaksinkertainen maailmanmestari Emerson Fittipaldi. Brasilialainen toimi myös tallin toisena kuljettajana Rosbergin rinnalla.

Fittipaldikaan ei ollut mikään suurtiimi, mutta selkeä harppaus eteenpäin kuitenkin Rosbergin uralla. Viiksekäs suomalainen pääsi väläyttämään taitojaan välittömästi kauden 1980 avausosakilpailussa Argentiinassa. Rosberg toi autonsa ruutulipulle kolmantena, nostaen Suomen lipun ensimmäistä kertaa mukaan palkintojuhlallisuuksiin.

Tuosta merkittävästä päivästä tulee tänään kuluneeksi 36 vuotta. Vaikka Rosbergin seuraavat menestyksenhetket koettiinkin vasta parin kauden kuluttua, kylvi hän tuolloin kuitenkin ensimmäiset siemenet siitä sadosta, mitä saamme nyt niittää.

Palkintopallipaikkoja Suomeen on kertynyt nykyään 163 kappaletta. Tulevalla kaudella meillä on kaikki syyt odottaa tuon määrän kasvavan entisestään.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.