Suomi on tunnetusti moottoriurheilun pieni suuri maa, sillä kansakuntamme on napsinut maailmanmestaruuksia ja muita voittoja väkilukuumme nähden ilmiömäisen määrän bensankäryisissä kilpailuissa ympäri maailman.

Moottoriurheilun jättiläisiä olemme myös virtuaalipuolella. Suomalaiset virtuaalikuskit ovat niittäneet menestystä bittiradoilla jo vuosia. Viimeisin lisäys tähän upeaan saagaan saatiin marraskuussa, kun Suomen joukkue nappasi maailmanlaajuisen joukkuekisan, World Cup of iRacingin, voiton.

World Cupin voitosta ajoivat keskenään ”klubit”, jotka muodostetaan valtioista tai Yhdysvaltojen tapauksessa osavaltiosta. Suomi ajoi omana klubinaan, mutta esim. Saksa, Itävalta sekä Sveitsi muodostivat oman, DE-AT-CH -klubinsa.

Pelinä toimi iRacing, huippuunsa realistiseksi asti hiottu ajosimulaattori, jota jopa oikeat kilpakuskit käyttävät harjoittelemiseen. F1-kuljettajista esimerkiksi Max Verstappen on tunnustautunut pelin aktiiviseksi pelaajaksi.

Selkeää dominointia

World Cup –voittoa edellisvuodelta puolustanut Suomi selvitti helposti tiensä karsinnoista jatkoon itse loppukilpailuun, jossa maailman parhaan tittelistä taistelivat viisi kivikovaa ryhmittymää.

Finaalissa ajettiin kaksi lähtöä ovaalikilpailuissa sekä kaksi normaalilla kilparadalla. Samanlaisella radalla ajetut kilpailut ajettiin samanaikaisesti jännityksen lisäämiseksi. Monimutkaisen pistelaskun seurauksena jännitettävää riittikin viimeiseen starttiin saakka.

Sekä ovaali- että moottoriratakilpailuun sai ilmoittautua kaksitoista kuljettajaa yhdestä joukkueesta. Kuljettajat jaettiin siten, että kumpaankiin kisalähtöön osallistui kuusi ajajaa per joukkue. Viiden parhaan kisasuoritus laskettiin mukaan kokonaispisteisiin.

Suomi nappasi tukevan johdon kokonaispisteissä jo ovaalikilpailuiden jälkeen. Toisessa kilpailussa koko palkintokoroke miehitettiin suomalaisten voimin. Pistejohto oli tukeva jo ennen päätöosakilpailuja Japanin Suzukan radalla, mutta mestaruuden suhteen mikään ei ollut vielä varmaa.

Pieni draamakaan kolarointien muodossa ei lopulta estänyt Suomea juhlimasta voittoa, kun toisessa kisassa paras tulos oli voitto ja toisessakin kakkossija. Mestaruus tuli lopulta ylivoimaisesti, sillä Suomi nappasi eniten pisteitä sekä ovaali- että moottoriratakilpailuista.

Suomen joukkue vuosimallia 2015:

Riku Alatalo

Joni Bäckman

Aleksi Elomaa

Hannu Etupaltta

Miika Haapanen

Tommi Hahka

Antti Karjakin

Simo Leppänen

Sebastian Lindqvist

Jari Lohtari

Jarno A. Matikainen

Joonas Nukarinen

Jari ”JJ” Nylander

Olli Pahkala

Marko Penttinen

Juha Pietiläinen

Joonas Puhakka

Jukka Savolainen

Jere Seppälä

Petri Tiainen

Teemu Toikka

Teemu Valkeejärvi

Vahva ryhmähenki mestaruuden tae

Voittoisa World Cup –joukkue otti voiton vastaan suomalaisittain tyynesti. Voittamaan tottuneelle porukalla mestaruus oli ”rutiinisuoritus”, jota juhlittiin maltillisesti.

Suomalaisten hämmästyttävä taso herättää ihailua ja jopa pientä närkästystä ulkomailla.

– Kaikki miettivät, mitä me oikein syömme. Olemme nostaneet riman todella korkealle, Joonas Puhakka naurahtaa.

Finnish Sim Racing Association –järjestö on koonnut riveihinsä virtuaaliajamisen eli eRacingin suomalaisen kerman. Kuljettajia järjestöllä on yli kuusisataa, joista noin 40 on aktiivisia.

Taso on huima, mutta kuljettajien keskuudessa ei ole silti havaittavissa kukkoilua.

– Meillä on hyvä ryhmähenki. Tapaamme toisiamme myös kasvokkain usein. Tunnemme toisemme ja kunnioitamme myös kilpakumppaneita. Autamme myös uusia kuljettajanalkuja pääsemään mukaan virtuaaliajamisen maailmaan. Emme panttaa ajo- ja säätövinkkejä, sillä haluamme kehittyä koko ajan kuljettajina ja pärjätä Club Finlandin eduksi, klubikapteeni Joni Bäckman toteaa.

Joonas Nukarinen on samaa mieltä. Hänestä heidän järjestönsä suurin etu kilpailijoihinsa nähden on nimenomaan vahva ryhmähenki. Muiden keskittyessä vain oman etunsa ajatteluun kerää yhteen hiileen puhaltava suomalaisjoukkio voitot kotiin.

Tilausta televisioon

Viime vuosina elektroninen urheilu eli eSports on nostanut huimasti suosiotaan myös Suomessa. Pelaaminen on jopa päässyt osaksi TV-ohjelmistoa.

Toistaiseksi yleisölle on esitelty vasta räiskintäpelejä, mutta suomalaisten eKuljettajien mielestä myös virtuaaliselle kilvanajolle olisi tilausta.

– Ulkomailla TV-kanavat ovat jo näyttäneet iRacing-kilpailuja, Nukarinen tietää.

– Olisihan se hienoa, että Suomessakin näytettäisiin. Ihmiset eivät välttämättä ymmärrä, mistä hommassa on kyse. He luulevat tämän olevan helppoa konsoliohjaimella hurjastelua, mutta se on täysin väärä luulo. Autot ja radat on mallinnettu täysin oikeaa elämää mukaileviksi, ja ajaminen on haasteellista, Riku Alatalo jatkaa.

– Kisat ovat myös parempia ja tasaisempia. Ja olisihan se hienoa näyttää näitä kilpailuja televisiossa, kun suomalaiset pärjäävät näissä loistavasti.

Virtuaalikisaamisella voi todella oppia myös formulakuskiksi. Alatalo pääsi testaamaan pari vuotta sitten Formula BMW –luokan kilpuria Malesian Sepangin F1-radalla.

Alatalo suoriutui ajourakastaan ilmeisen hyvin, sillä hän kellotti nopeamman kierroksen kuin esimerkiksi vuoden 2004 Britannian F3-sarjan mestari James Winslow.

Onnea World Cup –voittajat!

Tutustu tarkemmin Finnish Sim Racing Championship –järjestöön
Riku Alatalon kierroksen Formula BMW -autolla
Finaaliajot voi katsoa tästä

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale