Markus Palttalan nimi ei välttämättä sano suurelle yleisölle mitään, mikä on huutava vääryys. Nakkilasta lähtöisin olevalla 38-vuotiaalla ratatähdellä on vyöllään tältä kaudelta kenties kaikkein kovin yksittäinen suomalaissaavutus. Palttala juhli yhden moottoriurheilumaailman arvostetuimman kilpailun, Span 24 tunnin ajon voittoa heinäkuun lopussa.

Rata-autoilun raskaaseen sarjaan jo kohta kaksi vuosikymmentä kuulunut Palttala on ehtinyt nähdä ja kokea urallaan paljon. SuomiF1-sivusto sai kiireisen ammattikuljettajan hengähtämään hetkeksi ja kertomaan itsestään kaikille moottoriurheilusta kiinnostuneille.

Kerro hieman urasi alkuajoista.

Aloitin harrastuksen mikroautoilla 4-vuotiaana vuonna 1982. 14-15 -vuotiaana siitä tuli totisempaa ja lähdimme kiertämään Eurooppaa. Ajoin lopulta viisi täyttä kautta MM- ja EM -kisoissa ennen kuin siirryin koppiautoihin. Silloin formulat olivat tietenkin päätavoitteena ja ykköset unelmana, mutta niihin ei budjetti riittänyt ja löysin ajopaikan Suomen Sport 2000 -sarjasta.

Seuraavana vuonna (1999) lähdimme omalla tiimillä Saksan sarjaan ja sieltä päädyin kontaktiin sikäläisten tiimien kanssa. Oma tavoite oli päästä vakioautojen pääsarjoihin, mutta senaikainen belgialainen tallini istutti minut Porschen rattiin ja neuvoi, että GT-autoissa on tulevaisuus. Kaveri oli oikeassa, sillä GT-sarjat ovat selvästi ohittaneet vakioautosarjat suosiossa, automäärissä sekä urheilullisesti. Sen jälkeen olen ajanut GT-autoilla 15 vuotta eri sarjoissa ympäri maailmaa.

Kerro tämän vuoden Span 24 tunnin kisasta. Voito tuli, mutta tapahtuiko mitään kommelluksia? Miltä tuntui, kun auto ylitti maalilinjan voittajana?

Kolmella viime kerralla olemme kompastuneet tekniikkamurheisiin johtopaikalta, mutta tällä kertaa auto toimi kuin unelma. Toisaalta muuten kisassa oli enemmän sählinkiä kuin yleensä.

Putosimme heti alussa yli kierroksen päähän kärjestä turva-autojen takia ja sitten teimme minun ensimmäisellä vedolla väärän rengasvalinnan ja olimme jo kaksi kierrosta perässä. Myöhemmin saimme yhden varikon läpiajorangaistuksen aiheetta, mutta muuten kisa sujui täydellisesti.

Tiimin toisesta autosta meni moottori muutama tunti ennen maalia ja tietenkin meitä jännitti, kestävätkö laitteet loppuun asti. Onneksi autokunnalla ei ollut mitään teknisiä ongelmia. Vietimme vähiten aikaa varikolla ja pidimme kovinta vauhtia radalla ja saimme siitä vihdoinkin ansaitun voiton.

Olen tällä hetkellä VDS:n ykköskuski ja olemme BMW:n ykköstiimi GT-sarjoissa. Ajokumppaineiksi tulee lähes aina pelkästään BMW:n tehdaskuskeja. Kun on ajanut vuosikymmenen pienissä tiimeissä ns. herrasmieskuljettajien kanssa, niin nykytilanne tuntuu todella hyvältä ja voin vihdoinkin taistella oikeasti jokaisen kilpailun voitosta.

Fiilis kilpailun jälkeen oli loistava. Huutoa, kyyneliä, riemua ja helpotusta. Se oli minulle, koko tiimille ja BMW:lle iso voitto.

Spa on varmastikin uran huippuhetki? Mitä muita haluat nostaa esille?

Nürburgringin 24 tunnin kilpailun kakkossija toukokuulta on hyvin lähellä Span saavutusta. Spa ja Nürburgring ovat kaksi tärkeintä kisaa, mitä GT-autoilla ajetaan tällä planeetalla ja olimme lähellä voittaa molemmat. Viime vuonna oli hienoa voittaa muutama kisa Yhdysvalloissa ja tulla valituksi BMW:n parhaaksi privaattikuljettajaksi.

Olet kiinnitettynä pariinkin talliin tällä hetkellä. Kerrotko hieman näistä yhteistyökuvioista, ja miten niihin päädyit?

Marc VDS Racing Team on päätyönantajani ja kaikki muut on keikkahommia VDS:n ehdoilla. Ajan lähes koko sarjan Yhdysvalloissa Turner Motorsportin BMW:llä, mutta siellä menee joka vuosi yksi kisa Span kanssa päällekäin. Viime vuonna ajoin kymmenen kisaa yhdestätoista ja olin sarjassa kuudes, kun tiimikaverini voitti mestaruuden. Tämän lisäksi ajan keikkahommia muiden tiimien kanssa aina, kun kysyntää on ja aikataulut sopivat.

VDS:lle päädyin kaudeksi 2010, kun etsin ajopaikkaa uuteen GT1:sten MM-sarjaan. Olin menossa Aston Martinille, mutta yksi tuttu kaveri suositteli VDS:ää, joka oli täysin uusi tiimi, mutta hänen mielestään tarjosi mahdollisuuksia pitkällä tähtäimellä. Nyt kuusi vuotta myöhemmin voin todeta sen riskivalinnan osuneen nappiin.

Olen tällä hetkellä VDS:n ykköskuski ja olemme BMW:n ykköstiimi GT-sarjoissa. Ajokumppaineiksi tulee lähes aina pelkästään BMW:n tehdaskuskeja. Kun on ajanut vuosikymmenen pienissä tiimeissä ns. herrasmieskuljettajien kanssa, niin nykytilanne tuntuu todella hyvältä ja voin vihdoinkin taistella oikeasti jokaisen kilpailun voitosta. Turnerille päädyin, kun he ostivat VDS:ltä pari autoa ja tarvitsivat ekstrakuskin kauden avanneeseen Daytonan 24-tuntiseen. Hommat sujuivat hyvin ja se keikka on venynyt nyt kahden kauden mittaiseksi ja ensi vuodestakin keskustellaan.

Miten jatko? Mitä tämä kausi tuo vielä tullessaan? Entäs ensi kausi ja vielä sen jälkeen?

Tänä vuonna on jäljellä pari kaksi kisaa rapakon takana ja mahdollisesti yksi tai kaksi keikkahommaa Euroopassa. Jatko VDS:llä on jo sovittu ja painamme kovasti hommia ensi vuoden paketin kimpussa. Haluaisin myös jatkaa Amerikassa ja se näyttää hyvältä, mutta siinä on vielä pari mutkaa matkassa. Toivottavasti sekin selviää pian.

Toimituksen lisäys: MarcVDS-talli ilmoitti haastattelun tekemisen jälkeen lopettavansa GT-toiminnan pyörittämisen ja keskittyvänsä jatkossa vain kaksipyöräisiin.

Haastattelun seuraavassa osassa Palttala kertoo muun muassa suhteestaan formula ykkösiin sekä muhiin maanmiehiinsä maailman kilparadoilla.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale