Rallin MM-sarjassa on tällä vuosituhannella ollut enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että mestaruudet ratkeavat hyvinkin aikaisessa vaiheessa kautta. Tänä vuonna Volkswagenin ylivoima on ollut niin hätkähdyttävää, että valmistajien MM-titteli on katkolla jo vuoden yhdeksännessä rallissa, joka ajetaan tulevana viikonloppuna Saksassa. Kuljettajien mestaruus voi jäädä myös kauden ensimmäisen asfalttirallin jälkeen Volkswagen-kuljettajien ratkottavaksi.

Volkswagen johtaa valmistajien sarjaa 175 pisteellä Citroëniin nähden, ja jos johto on Saksan rallin päätteeksi vähintään 172 pistettä, varmistaa hallitseva mestari tittelin jo nyt. Kuljettajien pisteissä Sebastien Ogier on 121 pistettä edellä parasta ei-Volkswagen-kuljettajaa Mads Östbergiä, ja jos tuo ero pysyy vähintään 112 pisteessä, on varmaa, että tällä kaudella myös kuljettajien mestaruus tulee Volkswagenille.

Tiimi lähestyy Saksan MM-rallia kuitenkin tällä kertaa enemmän yksittäisen kisan painoarvo mielessään, ja mestaruuksien varmistuminen tulisi tällä kertaa sivutuotteina. Kisa on Volkswagenin kotikisa, ja ainoa MM-ralli koko sarjassa, jota Volkswagen ei ole vielä voittanut vajaat kaksi vuotta kestäneellä WRC-aikakaudellaan.

Viime kaudella Saksa oli Volkswagenille täysi katastrofi, sillä se jäi tyystin ilman palkintopallisijaa kauden tärkeimmässä rallissaan. Andreas Mikkelsen ei pystynyt silloisen kartturinsa Mikko Markkulan selkävamman takia edes osallistumaan, Sebastien Ogier ajoi ulos jo ensimmäisen ajopäivän aamuna, ja Jari-Matti Latvala ajoi ulos johtoasemasta.

– Meillä on keskeneräisiä asioita selvitettävänämme Saksan MM-rallin suhteen. Palkintopallilta pois jääminen kotikisassa ei ole mukava muisto. Paineet ovat kovat, sanoi tiimin moottoriurheilujohtaja Jost Capito.

Ogier nauttii paineista

Hallitseva maailmanmestari Ogier lähtee ärsytettynä matkaan, sillä alla on tosiaan sekä viime vuoden epäonnistuminen Saksassa että Latvalalle tiukan sekuntitaistelun häviäminen Suomen MM-rallissa. Ogier myös hyötyy tällä kertaa lähtöpaikastaan, sillä hän saa eteensä puhtaan asfaltin. Perässä tulijat kärsivät käytännössä joka mutkassa tielle nousevasta mudasta ja liasta.

– Meillä on hieno mahdollisuus puolustaa mestaruuksiamme Saksassa, ja olemme päättäväisiä sen suhteen. Tiimi on kotikisassa kovempien paineiden alla kuin muualla, mutta se voi olla myös etu, sillä tällaisissa olosuhteissa keskittyy myös kovemmin, Ogier pohtii.

Jos Jari-Matti Latvala mielii vielä mestariksi, on hänen kurottava jälleen Ogierin 44 pisteen etumatkaa kiinni. Latvala esitti viime vuonna ennen ulosajoaan uransa parasta asfalttiajoa.

– Tavoitteenani on jatkaa Suomen menestystä, ja taistella voitosta. Sijoittuminen kolmen joukkoon olisi kuitenkin hyvä saavutus, Latvala sanoi.

Latvalan paras sijoitus Saksasta on vuoden 2012 kakkossija. Ogier on voittanut Saksassa vuonna 2011.

Ketkä haastavat?

Suurimmat haastajat Volkswagenin miehille tulevat Hyundain suunnasta. Korealaisdebytantin joukoissa kärkisijoja hamuavat viime vuonna Saksan MM-rallin voiton vasta viimeisellä erikoiskokeella keskenään ratkoneet Thierry Neuville ja Dani Sordo. Miehet olivat vielä neljä kilometriä ennen maalia tasoissa, mutta Neuville pieni lipsahdus ulos ratkaisi Sordolle miehen uran ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan MM-ykkössijan.

Nyt Hyundailla on edessään ensimmäinen asfalttiralli, mutta kuljettajat ovat molemmat erittäin hyviä asfalttikuljettajia.

– Ajoin viime vuonna Saksassa ensimmäistä kertaa Fordia asfaltilla, eikä minulla ollut mitään ongelmia. Olen asfalttispesialisti, ja ajaminen sillä on minulle hyvin luontaista. Löydän rytmin nopeasti, Neuville ennakoi.

Jos taas Citroën haluaa pitää kiinni siitä, että se on ainoa merkki, jolla Saksan MM-ralli on voitettu, kääntyvät katseet Mads Östbergin sijasta ennemminkin Suomessa hyvin ajaneeseen Kris Meekeen.

Saksan MM-ralli alkaa perjantaina Moselin laakson viinitarhojen keskellä. Tiet ovat nopeita, mutta kapeita. Lauantaina ajetaan Baumholderin sotilasalueella, jossa tienpinta on rikkonaista, ja erikoiskokeiden varsilla on tankkien tiellä pitämiseen tarkoitettuja Hinkelstein-kiviä, jotka tekevät osumissa ralliautoille peruuttamatonta tuhoa. Sunnuntain tiestö on taas jouhevampaa ja nopeampaa.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen