Rallin MM-sarjassa on edessä yksi kauden raskaimmista osakilpailuista, kun rallikaravaani on siirtynyt Meksikoon. Sombrerojen maassa lämpötilat kohoavat lähellä 40 astetta ja tiet yli 2000 metrin korkeudelle merenpinnasta. Kalusto ja kuljettajat ovat siis kovilla.

Sarjaa johtaa pitkästä aikaa suomalaiskuljettaja. Jari-Matti Latvala nousi voitettuaan Ruotsissa viiden pisteen erolla MM-kärkeen. Latvala on ensimmäistä kertaa urallaan sarjan kärkimies.

Jari-Matti, olet todistetusti hyvä ralliin liittyvässä knoppitiedossa. Osaatko sanoa, koska suomalainen on viimeksi johtanut rallin MM-sarjaa?

– Ei siitä loppujen lopuksi ole kovinkaan kauaa. Mennään kauteen 2011 ja alkuvuoteen. Hirvosen Mikko taisi johtaa alkukaudesta. Hän voitti avauskisan Ruotsissa ja oli Meksikossa toinen.

Aivan oikein. Mikko oli tuona kautena vielä Portugalinkin rallin jälkeen kärjessä tasapistein Sebastien Loebin kanssa, mutta hänen sijoituksensa olivat hieman paremmat kuin Loebilla. Taitaa olla jo aikakin, että suomalainen johtaa?

– On. Kun ranskalaiset ovat dominoineet sarjaa viimeiset 10 vuotta, ja maailmanmestaruus on saatu viimeksi Suomeen 2002, kun Marcus Grönholm voitti, mielenkiinto on tippunut, eikä ole samalla tasolla kuin ennen. Ei siitä pääse mihinkään. Toki Mikko oli todella lähellä mestaruutta 2009 ja 2011.

– Olen ajatellut, että jos tästä saisi itselle hyvä kauden, tulisi siitä buustia Suomeen. Jos joku dominoi, niin tuntuuhan se tylsältä. Jospa siitä tulisi taas innostusta Suomessakin, kun kuljettajat kärjessä vaihtuvat.

”Vääristä käytännöistä ja tavoista eroon”

Latvalalla on menossa toinen kausi viime vuonna sarjaan tulleen Volkswagenin kuljettajana. Uudessa tiimissä aloittaminen oli hänelle hankalaa, sillä tallikaveri Sebastien Ogier oli ollut Volkswagenilla jo vuoden. Hän oli rakentanut auton itselleen mieleiseksi ja tutustunut tiimiin ja sen toimintatapoihin perin pohjin.

Latvala oli olosuhteidenkin pakosta toisen viulun soittaja, mikä näkyi otteissa ja vauhdissa. Tilannetta pahensi ja vaikeutti vielä se, että Latvala on korostetulla tavalla kuljettaja, joka tarvitsee mieleensä todella hyvän olon ja liki kaikkien häntä ympäröivien asioiden täytyy olla kohdallaan, jotta kello tykkäisi.

Tunnistatko itsesi yllä olevasta luonnehdinnasta?

– Olet varmasti oikeassa tuossa asiassa. Olen luonteeltani perfektionisti ja haluan, että auto on just kohdallaan. Jos se ei ihan ole, niin ajo ei ole välttämättä lähtenyt kulkemaan. Luonnetta on vaikea muuttaa. Mentaalivalmentaja Christoph Treier on nyt tullut mukaan, ja hänen kanssaan on työskennelty, että pääsisin vääränlaisista käytännöistä ja tavoista eroon.

Kerro esimerkki jostain tällaisesta käytännöstä tai tavasta.

– Ajaminen on fiiliksestä kiinni. Fiiliksen on oltava päällä, että saan irti 100-prosenttisen suorituksen. Joskus voi olla, ettei ole hyvä fiilis. Mentaaliharjoitteilla pystyn palauttamaan asenteen sellaiselle tasolle, että voin ajaa kilpaa. Opettelen myös, että vaikka auto ei ole 100-prosenttisessa iskussa, voin silti pärjätä. Ajamiseen liittyvät negatiiviset asiat pitää osata kääntää positiivisiksi, että pystyy tasaiseen suorittamiseen.

Oliko tämän kauden aloitus viimevuotista helpompi?

– Oli ehdottomasti. Vuosi sitten Monte Carlossa oli monta muuttujaa ja kova stressi päällä. Oli uusia ihmisiä, uusi kilpailuinsinööri ja auto. En tiennyt, miten tiimi toimii. Nyt tiedän. On niin paljon helpompaa, kun näitä asioita ei tarvitse miettiä, ja voin keskittyä omiin tekemisiini.

Pystytkö nyt vaatimaan haluamasi asioita tiimiltä paremmin?

– Tiimikaveri testasi autoa paljon ja käytännössä rakensi sen. Tulin ulkoa tiimiin, ja meni aikaa että sain ajettua itseni sisään, kun en tiennyt käytäntöjä. Nyt pystyn sanomaan asioista. En esimerkiksi voi ajaa samanlaisella voimansiirrolla kuin Ogier. Jarrujen kanssa on tehty töitä, ja ne ovat nyt minun tyyppiset. Ennen Meksikoa ilmoitin myös haluavani testata ja se järjestyi. Se oli minulle todella tärkeää.

Kuunnellaanko sinua myös paremmin?

– On minua kuunneltu tähänkin asti. Tiimi haluaa olla tasapuolinen esimerkiksi auton ja testipäivien suhteen. Jyväskylässä tajusin ajaessani keskeytyksen jälkeen Ralli2:ssa, että vauhtini ei olisi riittänyt, vaikka olisinkin ollut kisassa mukana. Kisainssi auttaa auton kanssa, mutta itse on sanottava asioista, ja nimenomaan oikeista asioista.

Mitä juuri tuolloin Jyväskylässä tajusit?

– Monet sanoivat jarruttamisestani, että jarrutan liian rajusti ja auto heittelehtii. Jarrutekniikkani oli sellainen, että jarrutin ensin kovaa, löysäsin ja jarrutin uudestaan. Ogier tuli mutkiin yhdellä jarrutuksella, sai auton balanssin pidettyä kunnossa ja sai auton kääntymään. Minulla tuli mutkiin mentäessä painonsiirtoa autossa, ja auto puski. Se vaikutti itseluottamukseen ja näkyi ajamisessa.

– Minun pitää saada auto kääntymään. Pystyn ajamaan yliohjaavalla ja heittelehtivällä autolla ja sen kanssa pärjään. Nyt jarruissa on enemmän voimaa, ja ne ovat herkemmät. Kohdistan jarrupolkimeen paljon vähemmän voimaa, ja jarrut tekevät enemmän töitä. Asfaltilla tämä uusi jarrutustapa oli soraa helpompaa toteuttaa.

”Ogier on kilpailunhaluisin tapaamani ihminen!”

Loppukaudesta 2013 Latvala ottikin ajamisensa kanssa suuria edistysaskeleita. Hän alkoi puhua yllämainitusta uudesta jarrutustekniikasta jo elokuussa ajetusta Saksan MM-rallista lähtien, ja nimenomaan asfaltilla Latvala paransi otteitaan rutkasti.

Saksassa hän johti urallaan ensimmäistä kertaa asfalttirallia, ja oli jopa voitossa kiinni, ennen kuin ovivaurio ja sen aiheuttama ulosajo pilasi kisan. Meksikossa pöllytellään jälleen soraa.

Miltä tuntuu palata soralle?

– Aika pitkä aika siitä tosiaan on. Walesissa ajettiin marraskuussa soralla ja kuivalla soralla ajettiin yksi päivä Kataloniassa. On tärkeää, että on testit alla. Neljän kuukauden breikki soralla ajamisesta tuntuu. Olen tyytyväinen Espanjassa ajettuihin testeihin. Auto tuntui hyvältä ajaa. Teimme pieniä muutoksia ja hienosäätöä. Ensimmäistä kertaa hienosäätäminen meni oikein.

Meksikossa ajetaan korkeassa ilmanalassa. Miten Volkswagen toimii siellä?

– Viime vuonnahan Ogier voitti aika ylivoimaisesti. Auton kanssa ei ole ongelmia. Volkswagen on panostanut siihen. En ole yhtään huolissani.

Miten olet varautunut siihen, että Ogier on takaa-ajajasi, eikä varmasti pidä tilanteesta?

– Hän on erittäin kilpailukykyinen ja kilpailunhaluinen. Ogier on ehkä kilpailunhaluisin ihminen, jonka olen koskaan tavannut. Hän tulee kovaa ja haluaa varmasti voittaa.

Miten vaikuttaa se, että lähdet tielle ensimmäisensä?

– Yritän olla realisti. Kärsin siitä avauspäivänä. Meksikossa kahden ensimmäisen auton ero on suurin koko sarjassa ja pienenee muiden autojen välillä. Tappiota tulee 0,2-0,3 sekuntia per kilometri. /km. Jos ei tuule, ja pöly jää leijailemaan, niin sitten saan itse siitä apuja. Jos Ogierille häviää ensimmäisenä päivänä, on kiinni ajaminen vaikeaa. Oma tavoitteeni on ajaa kolmen joukkoon. Se olisi sarjan kannalta tärkeää. Sitten tulee hyviä kisoja Portugali, Argentiina ja Italia.

Oletko antanut itsellesi luvan ajatella maailmanmestaruutta?

– (Pitkä hiljaisuus) Onhan se unelmani. Vasta kaksi rallia on ajettu, ja 11 on jäljellä. En ajattele mestaruutta. Jos jokaisen kisan pystyy ajamaan tasaisesti ja hyvin, niin yksittäisten kilpailujen tulokset näkyvät loppukaudesta, ja mestaruus on mahdollinen. Kaikki kilpailut on pystyttävä ajamaan tasaisesti, sitä kautta se tulos syntyy.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen