Entinen F1-sarjan johtava lääkäri Gary Hartstein ruotii bloginsa kommenttiosiossa kovin sanoin saksalaismestari Michael Schumacherin hoitoa.

Päänsä kallioon lasketteluonnettomuudessa lyöneen saksalaisen hoitamisessa tehtiin Hartsteinin mielestä heti karmeita virheitä.

– Miten ihmeessä tämä potilas päätyi ei-neurokirurgiseen keskukseen, menee yli ymmärrykseni. Se olisi ymmärrettävää, jos muut hengenvaaralliset vammat olisivat vaatineet huomiota niin nopeasti, että ne olisivat menneet potentiaalisen aivovamman arvioinnin ja hoidon edelle, mutta tässä tapauksessa asia ei ollut niin.

Seuraavat virheet tehtiin sairaalassa.

– On erittäin todennäköistä, että ennen tajuttomuuteen vaipumista Schumacher oli sekaisin, eikä hän ollut ”yhteydessä” hoitotiimiinsä. Hän siis todennäköisesti sai rauhoittavia lääkkeitä, jotta hänet voitiin skannata. Hänelle ei kuitenkaan tehty intubaatiota Moutiersissa.

Intubaatiossa tajuttomalle potilaalle asetetaan kurkunpään tähystimen avulla intubaatioputki äänihuulien välistä hengitystorveen, jotta ylähengitystiet pysyvät avoimena ja hapensaanti saadaan turvattua.

– Päävammapotilaalle lääkkeiden antaminen ilman intubaatiota on ERITTÄIN huonoa vammautuneille aivoille, koska se väistämättä lisää hiilidioksidin määrää ja heikentää hengitysteiden suojaa tukkeutumiselta, Hartstein päivittelee.

Hartstein kritisoi myös sitä, miten heikkokuntoinen Schumacher jouduttiin pian siirtämään helikopterilla toiseen sairaalaan.

– Jokainen minuutti merkitsee – kirjaimellisesti. Arvioisin, että noin tunti menetettiin – ehkä enemmänkin. Sitä on mahdotonta sanoa. Toistan, mahdotonta sanoa tarkalleen miten 1-2 tunnin viive vaikuttaa tällaisessa tilanteessa potilaaseen, mutta useimmat neurokirurgit sanovat, että se ei voi olla hyvä asia. Ei ollenkaan.

Lue Gary Hartsteinin viesti täältä.