Suomen Valtteri Bottas on yhä pisteittä formula ykkösissä. Williamsin kausi on ollut hyvin hankala, ja viime vuonna Espanjan GP:n voittanut Pastor Maldonadokin on saavuttanut vasta yhden MM-pisteen.

Bottas tunnustaa, että nykyisellä autolla on hyvin vaikea saavuttaa pisteitä loppukaudenkaan aikana.

– No, jos autoa ei muuteta millään lailla, niin aika lailla radasta riippuen samoilla sijoilla pyöritään. [Pistesija] vaatii ihan superonnistumista: hyvä lähtö, muille huonoa tuuria ja keskeytyksiä, hän sanoo SuomiF1-sivustolle puhelimitse Englannista.

Williamsille on kuitenkin tulossa vielä yksi suurempi päivitys. Bottas toivoo, että se nostaisi tallin pisteille.

– Meillä on yksi viimeinen isompi päivityspaketti tulossa. Sitä yritetään Singaporeen, mutta se saattaa myöhästyä siitä.

Vaikka F1:ssä pisteitä saa nykyään 10 parasta, on pisteille pääsy alemmasta keskikastista oikeastaan vaikeampaa kuin 1990-luvulla tai 2000-luvun alussa. Kärkitalleja on useampi ja autot ovat ”luodinkestäviä”, normaalimäärä keskeytyksiä kisoissa on 2-3.

– Pitää ihan paikkansa, Bottas allekirjoittaa.

– Tiimien voimasuhteet ovat aika selkeät. Spa osoitti sen aika hyvin. Omalta osalta puhdas kilpailu, ei vain vauhti riittänyt. Ei ole helppoa ja aina sitä toivoisi, että jotain hässäkkää tulisi muille.

Aika-ajot avainasemassa

Bottas sanoo, että hyvän onnen lisäksi pistesija vaatii hyvää aika-ajosijoitusta. Sauberien ja Toro Rossojen edelle pitäisi päästä. Bottas itse kokee kuitenkin aika-ajojensa olleen pääasiassa hyviä. Auton puhti ei riitä korkeammalle.

– Useimmat aika-ajot ovat tuntuneet hyvältä, melkein kaikki. Olikohan se Kiinan aika-ajo, jossa tuli yksi paha virhe ja nopeimmalla kierroksella lipsahti vähän leveäksi. Koko ajan tulee kuitenkin varmuutta lisää. Mutta olihan se Kanadan aika-ajo ylivoimaisesti suorituksena paras niin minulta kuin tiimiltäkin, Bottas muistelee kolmatta lähtöruutuaan.

Minkälaista on ajaa nappikierros ja kuulla korvassaan, että sijoitus on kuitenkin 15:s tai 16:s?

– Ei se helppoa ole. Antaa kaikkensa ja tekee tosi hyvän kierroksen. Varsinkin jos putoaa jo Q1:ssä… Ei se ikinä ole mukava fiilis. Ei auta kuin vetää täysiä, sijoitus on mikä on.

Bottas on ajanut tasaisesti maaliin pisteiden ulkopuolella. Vain Unkarissa on auto hajonnut.

Parhaiten mielessä ovat kauden toinen ja kolmas kisa.

– Malesiassa olin 11:s, se oli hyvä ja puhdas kisa. Sitten Kiinan kilpailu oli omalta osalta aika hyvä. Siitä teki vielä paremman, kun tokavikalla kierroksella pääsin tiimikaverista ohi. Pisteetkin ovat olleet aika lähellä, kun olen ollut 11:s ja 12:s.

Tiivis loppukalenteri sisältää suosikkiradan

Maaliskuussa käynnistynyt kausi on kääntynyt jälkimmäiselle puolikkaalleen. Hieman epätasaisella tahdilla ajettu alkukausi on historiaa: syys-, loka- ja marraskuussa ajetaan yhteensä yhdeksän kisaa. Se sopii kuljettajille. Kisojen välissä kun ei edes testata.

– On se parempi näin. Oli aika pitkiä välejä, elokuun tauko ja sitä ennenkin kolmen viikon tauko.

Loppukausi ajetaan pääasiassa kaukomailla. Japanin Suzuka pitkine mutkineen, kallistuksineen ja korkeuseroineen sytyttää Bottaksen.

– Suzuka on mun lempirata. Se on Span kaltainen tosi nopea, old school -tyyppinen rata. On myös muita kisoja mitä odotan. Singaporessa en ole ajanut koskaan ja se on kuitenkin tosi haastava rata ja paikkana myös hieno, sanoo Bottas, joka ei ole koskaan ajanut iltavalaistuksessa.

Ensi viikolla ajetaan Monzassa. Sieltä Nastolan kasvatilla on paljon hyviä muistoja – GP3-mestaruuden varmistuminen ja F1-sopimusneuvotteluiden nytkähtäminen eteenpäin. Lisäksi paikka itsessään on legendaarinen.

– Siellä on tosi paljon faneja ja hyvä tunnelma. Se on myös kilvanajamisen kannalta hyvä rata.

 

Tommi Koivunen (Twitter: @tommik10)